Vine sau nu vine marele cutremur în România? Vezi ce spune un specialist în domeniu

marmureanu

Gheorghe Mărmureanu, preşedintele de onoare al Institutului pentru Fizica Pământului (INFP) a fost invitat zilele trecute la Antena 3, în emisiunea Mirelei Voicu „Voi cu Voicu”.

Specialistul a vorbit despre ciclicitatea cutremurelor, care poate fi de 37-38 de ani, 64 sau 102 ani. „Predicţia unui cutremur nu este o treabă simplă sau imposibilă. Dar pentru cutremurele vrâncene sunt nişte condiţii puţin mai deosebite, chiar dacă par foarte complicate. Să luăm istoric.

Primul cutremur care a constituit analiza noastră este 1701. Au fost şi alte cutremure înainte. Acest cutremur din 1701 a fost foarte adânc. Este cotat la peste 150 de km. (…)1738 are loc un cutremur de suprafaţă, un cutremur asemănător cu cel din 4 martie, deci 37 de ani, urmează 1802, deci după 64 de ani, un cutremur extrem de mare.

Urmează 1838, deci după 36 de ani, tot de suprafaţă. Deci suprafaţă, adânc şi iar suprafaţă. Urmează 1940, deci după 102 ani. Şi urmează 1977, deci 37 de ani”, a precizat Mărmureanu. Specialistul a povestit că „la un cutremur puternic între mişcarea verticală şi cea orizontală sunt 27 de secunde. Când începe trebuie să te orientezi că deja ai pierdut 7-8 secunde”. Citiți mai mult pe mistere-romania.info.

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *