Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ciudățenii

Zece cei mai ciudați copaci din lume

Arborii de sequoia sunt arbori giganti ce pot atinge chiar si 5000 de ani si inaltimi ametitoare de peste 100 de metri si o greutate colosala de 2400 de tone. Ei pot fi admirati in toata masivitatea si splendoarea lor la liziera padurilor din muntii Sierra Nevada (Statele Unite ale Americii). Copacii au fost numiti dupa Sequoyah ((1767–1843), inventatorul alfabetului indienilor cherokee.

arborele de Sequoia

Foto: Arbore Sequoia, Shutterstock

„Generalul Sherman” este considerat a fi cel mai mare copac din lume in volum si unul dintre cei mai inalti, lati si longevivi copaci ai planetei. Acest copac de Sequoia cu adevarat magnific se afla in Parcul National Sequoaia din California. Are o inaltime de 83,8 metri, un diametru de 7,7 metri si un volum al trunchiului estimat la 1,487 metri cubi. Se crede ca arborele Generalului Sherman are o varsta de 2300 -2700 de ani.

general sherman, copac sequoia

Foto: General Sherman @ Shutterstock

2. Eucaliptul Curcubeu

Eucaliptul curcubeu este unul dintre cei mai colorati si frumosi copaci de pe pamant, scoarta lor uimitoare si ornamentala dand impresia ca ar fi o pretioasa opera de arta pictata. Eucalyptus deglupta se gaseste in mod natural in Emisfera Nordica, in Marea Britanie, Noua Guinee, Ceram, Sulawesi, insula Mindanao. Efectul spectaculos de “curcubeu” este creat atunci cand acest tip de eucalipt isi leapada si reinnoieste coaja, relevand nuante stralucitoare de verde, roz, portocaliu, purpuriu, castaniu.

Foto: Arbore eucalipt, Shutterstock

eucalipt curcubeu

Foto: Eucalipt curcubeu; by Houston Marsh, flickr.com

3. Banyan-ul indian (Ficus benghalensis) – Smochinul sacru al indienilor

Ficus benghalensis, cunoscut si sub numele de “smochinul indian”, este considerat a fi arborele national al Indiei si creste in subcontinentul indian. Aspectul ficusului bengal este unul cu adevarat spectaculos si se datoreaza faptului ca impresionantul copac produce radacini neobisnuite care cresc in aer si se coboara inspre pamant ca niste sfori. Odata ce aceste radacini ating pamantul, se transforma in timp in trunchiuri lemnoase.

Datorita aspectului sau absolut neobisnuit, copacul banyan este considerat a fi sacru in anumite locuri ale lumii (Sri Lanka, Cambodgia) si a fost cultivat pe acoperisurile mai multor temple si locuri sfinte.

Foto: Ficus benghalensis, Shutterstock

ficus banyan

Foto: Templele hinduse Angkor Wat, Cambodgia, Shutterstock

4. Baobab-ul – copacul cu susul in jos

Baobabul apartine genului Adansonia, familia Bombacaceae, numele sau insemnand “copac cu capul in jos”, radacinile sale semannd izbitor cu ramurile sale. O legenda araba spune ca “diavolul a apucat copacul de baobab, i-a impins ramurile in pamant si i-a lasat radacinile in aer”….

“Aleea Baobabilor este unul din locurile din vestul insulei Madagascar care te vor cuceri iremediabil. Se intinde pe o lungime de 260 de metri lungime si este marginita de baobabi gigantici, cu inaltimi de aproximativ 30 de metri. Baobabii se numara printre cei mai batrani copaci ai planetei, avand o vechime de pana la 880 de ani. Ei sunt ramasitele marturii a padurilor tropicale impresionante ce existau odinioara in Madagascar”, se arata in articolul www.garbo.ro.

Foto: Baobab, Shutterstock

Din cele 9 specii cunoscute de baobab, 6 sunt native din Madagascar, iar 2 din Africa si Peninsula Arabica. Aspectul neobisnuit si spectaculos al copacului este dat insa de faptul ca in trunchiul sau gros si rezistent la foc se stocheaza rezerva de apa suficienta pentru cele 9 luni secetoase cand aceasta lipseste.

Pana de curand baobabul Glencoe, o specie de A digitata a fost recunoscut ca avand cel mai larg trunchi din lume.

baobab verde

Foto: Baobab verde, Shutterstock

5. Arborele Ghiulea de tun

Natura este cu adevarat uimitoare si o alta specie de copac care ne impresioneaza este Couroupita guianensis, copac cunoscut si sub numele de Arborele Giulea de Tun si originar din America Centrala si de Sud. Pentru hindusii din India, Giuleaua de ten este un copac sacru. Se crede ca florile sale superbe cu gluga amintesc de gluga lui Naga, un sarpe zeitate, fiind cultivate in templele Shiva. Numele copacului se datoreaza de fapt fructelor sale. Acestea sunt mari, rotunde si foarte grele, iar atunci cand cad pe pamant produc zgomote explozive.

Foto: Arbore Giulea de tun, Shutterstock

fructe arbore giulea de tun

Foto: fructe Ghiulea de tun, Shutterstock

6. Copacul Sange de Dragon (Copacul dragonului Socotra)

Dracaena cinnabari cunoscut si sub numele de Sange de Dragon este un copac multisecular atipic cu o forma cel putin ciudata, amintind mai degraba de o specie vegetala extraterestra. Sangele Dragonului este originar din Arhipeleagul Socotra ( Oceanul Indian). Denumirea sa vine de la rasina de culoare rosie a copacului ce aminteste de culoarea sangelui.

sange de dragon

Foto: insula Socotra, Sange de dragon, Shutterstock

copac arbore Socotra

Foto: Arbore Socotra via flickr.com – Rod Waddington

7. Stejarul viu

Quercus virginiana sau Stejarul Viu din Sud (Stejarul de Virginia) este originar din sud-estul Statelor Unite si a devenit o emblema a Vechiului Sud american. Coroana sa uriasa poate atinge marimi impresionante si creeaza o umbra racoroasa si imbietoare pe timp de vara.

Stejarul Ingerului aflat in parcul Angel Oak in Carolina de Sud vorbeste cel mai bine despre maretia si dimensiunile la care poate ajunge aceasta specie de stejar. Stejarul Ingerului are o inaltime de 20 de metri, o circumferinta de 8,5 metri, iar umbra pe care o produce coroana sa acopera 1600 de metri patrati. Se crede ca are o varsta de 400 de ani…

stejarul viu

Foto: Stejarul viu, Plantatia istorica Wormsloe via Shutterstock

angel oak tree

Foto: Stejarul inger, Carolina de Sud @ Shutterstock

8. Pinul Spinos (Pinul Bristlecone)

Ceea ce este remarcabil la pinul spinos si il face cu adevarat special este modul in care acesta traieste. Pinul Bristlecone creste in conditii extreme, la peste 3000 de metri, iar lemnul sau este extrem de rezistent. Chiar si dupa ce s-a uscat complet, pinul Bristlecone poate continua sa stea in picioare timp de multe secole.

Cel mai batran pin bristlecone din lume are varsta formidabila de peste 5000 de ani si se gaseste in Muntii Albi din California. Este considerat a fi cel mai batran abore si organism din lume si mai este cunoscut si sub numele de “Matusalem” sau “Batranul Patriarh”, dupa numele personajului biblic care a trait 969 ani.

pinul bristlecone

Foto: Padure antica de pini bristlecone, Shutterstock

methuselah

Foto: Matusalem, cel mai batran copac din lume via Shutterstock

9.Ceiba speciosa (Copacul Silk Floss)

Ceiba speciosa se gaseste in padurile tropicale si subtropicale ale Americii de Sud si apartine aceleiasi familii precum baobabul si kapokul. Neobisnuitul si spectaculosul copac uimeste prin calitatile sale ornamentale, iar pe crengile si tulpinile sale cresc tepi triunghiulari cilindrici. Acestia au rolul de a retine apa. Odata ce copacul creste si se dezvolta, tepii incep sa cada. Florile sunt mari, superbe, iar la coacere fructele sale elibereaza bulgarasi albi de „bumbac”.

Foto: Paineira-rosa / Barriguda (Ceiba speciosa); via flickr.com – mauroguanandi

Foto: Tulpina Ceiba Specioasa, via Shutterstock

10. Mangrovele rosii – Copacii care merg pe apa

„Mangrovele rosii (Rhizophora mangle) au o serie de radacini proptitoare lungi, de culoare rosietica, care cresc din partea superioara a trunchiului si se arcuiesc in jos, pentru a ancora mai puternic copacul in substratul malos cu ajutorul unor radacini suplimentare. Frunzele lor, de 1-2 cm lungime, sunt de un verde stralucitor. Acest tip de mangrove pot supravietui in zonele joase, cel mai puternic inundate, si prezinta specificitatea ca pot absorbi aer prin porii de pe coaja radacinilor lor.”, se arata pe www.acvaristica.info

copaci mangrove

Foto: mangrove rosii via Shutterstock

red mangrove

Foto: Radacini red mangrove, Nosara River via flickr.com – cisc1970

sursa: ziare.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.