ZONĂ CONTAMINATĂ! VX, ucigașul lui Kim Jong-Nam, fratele dictatorului din Coreea de Nord

kim

Poliţia malaeziană a ordonat sâmbătă ca aeroportul din Kuala Lumpur să fie curăţat de orice fel de chimicale toxice şi alte substanţe periculoase după uciderea lui Kim Jong-Nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong-Un, cu o astfel de substanţă, transmit DPA, AFP şi Reuters.

Operaţiunea va avea loc la ora locală 1:00, duminică dimineaţa (17:00 GMT, sâmbătă), a anunţat poliţia.

Experţi în radiaţii şi în domeniul nuclear vor începe să cureţe aeroportul după ce s-a aflat că o armă chimică — agentul neurotoxic VX — a fost folosită la 13 februarie la uciderea lui Kim Jong-Nam. Echipele se vor asigura că în aeroport nu mai rămâne nici urmă din această substanţă inodoră şi extrem de toxică, dar nici în locurile frecventate de cele două femei care l-au stropit pe faţă cu VX pe Kim Jong-Nam.

Autorităţile malaeziene colaborează cu experţii pentru „a putea informa clar populaţia” dacă mai există în aeroport — rămas deschis după atac — particule de VX „care ar putea afecta sănătatea oamenilor care trec pe acolo”, a anunţat şeful poliţiei, Abdul Samah Mat.

vx_gas_attack

Cu numele de cod dat de oamenii de ştiinţă americani care l-au fabricat în masă, VX este un compus organofosfat şi unul dintre agenţii chimici cei mai letali produşi vreodată. Stocat în Statele Unite în mari cantităţi în timpul ‘războiului rece’, VX este de 10 ori mai puternic decât gazul sarin.

Inodor şi insipid în stare pură, VX se aseamănă cu uleiul de motor. Este suficient de stabil pentru a putea fi transportat şi este dificil de detectat — un avantaj pentru un potenţial asasin. Este însă un agent persistent, susceptibil de a contamina locurile pe o perioadă îndelungată.

”Poate ucide un adult de 70 de kilograme cu numai cinci miligrame pe piele”, explică Yosuke Yamasato, fost director al Şcolii de chimie a forţelor terestre de autoapărare (armata) japoneze. ”Este incredibil că executanţii crimei l-au folosit cu mâinile goale — ei nu trebuiau să ştie că agentul era VX”, a adăugat el.

VX atacă rapid sistemul nervos. O doză ridicată poate ucide în câteva minute o persoană în cazul inhalării, în măsura în care gazul se răspândeşte rapid în vasele sangvine ce transportă sângele la plămâni şi la alte organe vitale.

Agenţii neurotoxici stimulează în mod excesiv glandele şi muşchii, atacând respiraţia. Simptomele depind de dozaj şi variază în funcţie de modul de contaminare — inhalare sau prin introducere în piele, aceasta din urmă fiind cea mai lentă formă de otrăvire.

Expunerea la o doză slabă permite supravieţuirea, dar o contaminare mai importantă acţionează rapid. O persoană expusă la această toxină poate resimţi timp de câteva minute dificultăţi de respiraţie. În doze ridicate, VX poate antrena pierderea conştienţei, insuficienţă cardiacă şi stop respirator. Există antidoturi, dar tratamentul trebuie să fie imediat. În timpul primului război din Irak, soldaţi americani erau dotaţi cu truse cu care îşi puteau injecta antidotul.

sursa: jurnal.md

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *