Accesoriu utilizat de vrăjitoare, supus analizei știintifice la Londra. Ce s-a descoperit

foto: French uPOST – upost.info

Cercetatorii din Marea Britanie au avut rara ocazie de a arunca o privire in interiorul unei sticle “magice”, o ramasita a credintelor populare din secolul XVII.

Ocazia a fost prilejuita de descoperirea in Londra a unei “sticlute a vrajitoarei”, obiect de magie utilizat des la sfarsitul secolului XVI si inceputul secolului XVII. Pentru ca sticla era aruncata in apa, in loc sa fie ingropata, descoperirea unui astfel de artefact intact este un eveniment pentru oamenii de stiinta ai secolului XXI, care au avut ocazia de a testa stiintific compozitia unui instrument de magie.

In trecut, au mai fost descoperite si alte sticlute, insa golite de continut. “Aceasta este prima sticla a vrajitoarelor care a fost deschisa stiintific”, declara Alan Massey, chimist in cadrul universitatii Loughborough, cel care a analizat continutul “magic”.

In timpul secolului XVII, oamenii dadeau vina pe vrajitoare pentru ghinioanele sau pentru bolile de care sufereau. Ideea crearii unei “sticle a vrajitoarei” era de a arunca vraja inapoi asupra acesteia. Dupa ce se umplea cu continut, sticla era aruncata in apa de sub un pod, astfel incat in momentul in care vrajitoarea trecea pe acolo, lua vraja asupra ei.

In urma analizarii continutului s-a dovedit ca in sticla se afla un amestec de urina, unghii, ace indoite si chiar sulf. In urina a fost identificata si o alta substanta, cotinina, un metabolit al nicotinei, ceea ce indica ca persoana care a “preparat” continutul era fumatoare.

Descoperirea confirma scrierile care dateaza din acea perioada cu privire la credintele populare si la felul in care oamenii acelor vremuri practicau magia impotriva vrajitoarelor.

Sursa: New Scientist

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *