Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sănătate

Acidul uric: riscuri și metode de prevenire

acid uric

Deși acidul uric se găsește în organismul fiecărei persoane, este necesar să consumăm alimente care țin sub control nivelul acestuia, astfel încât să putem preveni diverse afecțiuni, cum ar fi guta.

Ce este acidul uric?

Acidul uric este o substanță chimică produsă în organism. Compus din nitrogen, oxigen, carbon și hidrogen, cea mai mare parte a acidului uric se dizolvă în sânge și este transportată către rinichi, fiind eliminată prin urină.

Excesul de acid uric poate provoca diverse daune, cum ar fi apariția calculilor și a gutei, întrucât excesul acestuia duce la concentrarea sa în anumite zone ale articulațiilor, formându-se astfel cristale ce cauzează dureri și inflamații. Prin urmare, este important să menținem un nivel normal al acidului uric în organism.

Nivelul ridicat de acid uric poate afecta orice persoană, însă bărbații sunt cei mai predispuși. Dacă ai în familie un caz de bolnav de gută, duci o viață stresantă sau suferi de obezitate, diabet sau hipertensiune arterială, ești expus unui risc mai mare de a dezvolta această problemă.

Alimente dăunătoare, care pot influența nivelul acidului uric

În primul rând, este necesar să elimini anumite alimente din dietă:

  • Carnea roșie
  • Fructele de mare
  • Organele de porc
  • Băuturile alcoolice
  • Sucurile acidulate

Alimente care reglează nivelul de acid uric

Merele

mere

Datorită conținutului ridicat de apă, merele combat nivelul crescut de acid uric. Acestea au proprietăți diuretice și antioxidante ce reduc tensiunea arterială, protejează mucoasa intestinală, previn cancerul, scad nivelul de colesterol din sânge și previn astmul și bolile inflamatorii, cum ar fi artrita.

Anghinare

Anghinare

Această legumă are proprietăți diuretice, ajutând la eliminarea acidului uric prin urină. În plus, anghinara scade colesterolul, combate trigliceridele mărite și tratează boli precum anemia, diabetul și guta, precum și calculii biliari.

Ceapă

Ceapa previne și combate excesul de acid uric. Consumul de ceapă are și alte beneficii pentru organism: îmbunătățește circulația sângelui și previne tromboza și întărirea arterelor. În plus, ceapa este eficientă și în tratarea anemiei grație conținutului ridicat de fier, dar și de fosfor și vitamina E.

Datorită potasiului din compoziția sa, ceapa ajută la eliminarea excesului de lichide din organism și combate hipertensiunea, guta și calculii renali.

Cireșe

cirese

Cireșele reduc nivelul de acid uric datorită proprietăților antiinflamatorii și antioxidante. În plus, acestea previn bolile cardiace și cancerul și te ajută să dormi mai bine. Cireșele sunt bogate în vitaminele E și C, magneziu, fier și fibre. Ele ajută și la prevenirea pierderilor de memorie, reduc inflamațiile și ameliorează simptomele artritei și ale gutei.

Căpșuni

capsuni

Căpșunile sunt printre cele mai recomandate fructe pentru neutralizarea acestui acid. Ele sunt antioxidante și diuretice și au proprietăți antiinflamatorii. Căpșunile ajută la reglarea digestiei, sunt sățioase și conțin vitaminele B, C, K și potasiu. În plus, acestea sunt benefice pentru ochi, stopează semnele îmbătrânirii și previn aspectul flasc al pielii și celulita.

Reține…

Acidul uric este prezent în organismul fiecăruia dintre noi, însă trebuie să avem grijă ca acesta să nu se acumuleze în exces, deoarece poate cauza numeroase probleme de sănătate. Nu uita că este mai ușor să previi, decât să tratezi.

Articol relatat de portalul dozadesanatate.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.