Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Adevărul despre alimentaţia sănătoasă: Un medic nutriţionist desfiinţează miturile de pe Internet

Medicul Simona Tivadar (52 de ani) nu mai tolerează autointitulaţii nutriţionişti care s-au specializat la şcoli de cosmetică, se revoltă când citeşte pe internet informaţii de nutriţie care contravin anilor întregi de facultate de medicină, îşi pierde uneori răbdarea cu întrebările de necunoscător.

R:Nu cumva a devenit o obsesie să mănânci doar anumite alimente considerate sănătoase?

Dr. Simona Tivadar: Cred că e o obsesie firească să mănânci sănătos. Să mănânci obsesiv anumite alimente e felul în care oamenii se mint pe ei înşişi că fac ceea ce trebuie pentru sănătatea lor. Sunt lucruri complet diferite. Sigur, în clipa în care-ţi dai seama că trăim într-o ţară din ce în ce mai poluată, cu minime preocupări pentru curăţenie, cu minime preocupări pentru reciclare, unde ies la iveală întotdeauna scandaluri legate de ineficienţa organelor statului care ar trebui să controleze sau să reglementeze ceea ce mâncăm, consideri că trebuie să-ţi iei asupra ta asta ca pe un soi de război personal. Aşa că fiecare începe să se informeze. Din păcate, sursele de informaţie sunt una mai aiurită decât alta. Eu, de exemplu, am văzut pe internet zeci de site-uri care promovează „sănătatea mâncării“, „mâncare bună“, „mâncare sănătoasă, verde“ etc. Îşi arogă un titlu de cunoscător într-ale nutriţiei, dar pe site-urile respective nu există niciun fel de informaţie despre persoana care propovăduieşte sfaturile. Dacă ai să citeşti, ai să-ţi dai seama că oamenii aceştia nu sunt doctori sau nu au studii în domeniu.

Roşii sau friptură? Adică mai multe vegetale sau mai multă carne?

Întrebarea asta e o prostie. Jumate din porţie – legume şi zarzavaturi şi în cealaltă jumătate din farfurie există o proteină şi nişte glucide. Dar şi astea sunt variabile în funcţie de momentul zilei. Nu există sau/sau.

Ulei de măsline sau ulei de floarea-soarelui?

Dacă sunt nefiltrate, sunt egale. Teoretic, uleiul de floarea-soarelui este mai bun. Important este să fie neprelucrat, aşa-zisul extravirgin.

Pui, care are hormoni, sau porc, care are grăsimi saturate?

În primul rând că puii nu au chiar atât de mulţi hormoni. Nu poţi să faci această alegere. Totuşi, dacă vorbim de diversificarea alimentaţiei unui copil, nu o poţi începe cu carne de porc la şase luni. Diversifici cu carne de pui, sigur. Trăim nişte vremuri în care sursa din care ne procurăm hrana va fi cea mai importantă. Oamenii ar trebui să încurajeze mica gospodărie, dar şi aceasta trebuie verificată. De exemplu, nu am mâncat niciodată de la supermarket brânză cu aracet. În schimb, din piaţă, de la ţăranul „autentic“, da. Brânză cu aracet şi seu de oaie, ca să aibă miros.

Un pumn de migdale sau o friptură la grătar?

Nu e nicio legătură. O friptură la grătar e o masă, iar un pumn de migdale poate să fie o gustare dacă eşti pe pârtie, adică dacă e frig şi faci sport. Migdalele sunt 60% grăsime, 25% glucide şi 15% proteine. O friptură poate să aibă maximum 30% grăsime. În rest, sunt proteine.

Miere sau zahăr?

Eu nu sunt prietena zahărului. Dacă pui problema aşa, atunci sigur că zic miere. Dar există oameni alergici la miere, care nu tolerează mierea, există multă miere contrafăcută, din câte înţeleg. Cât mai puţin zahăr, oricum.

Cuptor cu microunde sau clasic?

Şi pe seama poveştii cuptorului cu microunde s-a făcut foarte mult tam-tam inutil. Telefonul dumneavoastră, televizorul, toate emit unde electromagnetice. Trăim într-o supă de microunde. Nu sunt împotriva cuptorului cu microunde, dar nici nu-l recomand, de exemplu, pentru încălzirea mâncării sugarului.

sursa: adevarul.ro

1 Comment

1 Comment

  1. Irina

    12 decembrie 2017 at 22:01

    Nu-mi place deloc de doamna asta, atât timp cât bolnavii au in spitale in meniu pâine albă cu margarina eu as lasa-o mai moale cu infatuarea asta

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.