Connect with us

Hi, what are you looking for?

Fără categorie

Adevărul despre uleiul de măsline

In ultimul timp, in media uleiul de masline este ridicat in slavi, iar beneficiile utilizarii lui sunt laudate atat de oamenii de rand cat si de nutritionisti. Sa fie acest ulei atat de minunat? Sa fie doar tendinte sau campanii de marketing?

Uleiul de masline este un ulei cu un continut bogat in vitaminele A, B, C, D si E, in fier, si mai ales in acizi grasi. De aici vine si recomandarea acestuia ca si medicament, dincolo de intrebuintarea sa deja uzuala in alimentatie. Consumul frecvent de ulei de masline scade riscul bolilor cardio vasculare datorita acizilor grasi Omega 3 si Omega 6, care impiedica depunerea grasimilor pe peretii vaselor de sange, previne bolile de stomac si ridica nivelul asa numitului “colesterol bun”, in defavoarea “colesterolului rau” datorita acizilor grasi nesaturati din compozitia sa.

Obiceiurile culinare ale romanilor nu includ frecventa utilizatii uleiului de masline, nici macar in cazul preparii de salate, ci il marginalizeaza in utilizare prin folosirea aproape exclusiva a uleiului de floarea soarelui. Este oare obiceiul unul sanatos sau nu? Mai degraba, obiceiul este unul mostenit din generatie in generatie, bazat pe avantajele materiale, si nu unul neaparat sanatos. Cu totii stim ca pretul uleiul de masline este la fel de ridicat precum calitatile sale nutrive, insa putini dintre noi sunt bine informati asupra diferentelor de natura nutritionala dintre uleiul de masline si cel de floarea soarelui si fac alegeri pe baza acestora.

Uleiul de masline este cunoscut mai ales pentru cele doua tipuri de acizi grasi de care corpul nostru are nevoie, dar pe care nu si-i poate produce singur, si anume: Omega 6 si Omega 3. Aportul de acizi grasi de acest tip adus organismului nostru prin alimentatie nu trebuie sa fie intr-o proportie dezechilibrata tocmai pentru a nu intra in competitie cu metabolismul propriu si a provoca boli cardio-vasculare, coronariene sau inflamatii. Raportul recomandat de Omega 6 si Omega 3 pentru functinarea normala a organismului este cel 1:5 , obtinut astfel: la 1 parte de acizi grasi de tipul Omega 3 maximul admis de acizi grasi de tipul Omega 6 este de 5 parti.

Din perspectiva continutului de acizilor grasi Omega 6 si Omega 3, uleiul de masline are un raport mult mai favorabil, de 1:13, fata de cel al uleiului de floarea soarelui de exemplu, care are un raport de 1:71 la o parte de acizi grasi de tipul Omega 3 are 71 de parti de Omega 6. In comert se gaseste insa si uleiul de floarea soarelui cu un continut mai mare de acid oleic, compenenta si a uleiului de masline, cu un raport 1:17 de Omega 3 si Omega 6, care este recomandat pentru gatit.

Grasimile omega-3 poli-nesaturate si chiar decit grasimile mono-nesaturate nu sunt responsabile pentru cresterea in greutate, asa cum sunt grasimile saturate , chiar daca au acelasi continut de calorii.Acizii grasi omega-6, acizi grasi poli-nesaturati, sunt responsabili de diminuarea colesterolului si se intalnesc si in alte uleiuri de natura vegetala, cum ar fi cel de porumb sau de soia, si de asemenea in nuci.

Sa nu ne mai ferim sa utilizamde uleiul de masline si mai ales sa dam crezare celor care ii lauda efectele. Iar daca pretul inca mai pune pe ganduri: investitia in sanatate nu poate fi decat una profitabila. De la Homer uleiului de masline i-a ramas renumele de “aur lichid”, de la noi sa vina recunoasterea calitatilor sale nutritive.

Imbogatiti-va stilul de viata sanatos cu aur turnat din sticla de ulei de maslin!

sursa: dieta-slabire.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.