Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Avertizare asupra „Armaghedonului ecologic” după o scădere dramatică a numărului de insecte

Trei sferturi din insectele care zboară în rezervațiile naturale din Germania au dispărut în 25 de ani, cu implicații grave pentru toată viața de pe Pământ, spun oamenii de știință, conform The Guardian.

Abundența de insecte zburătoare a scăzut cu trei sferturi în ultimii 25 de ani, potrivit unui nou studiu care a șocat oamenii de știință.

Insectele sunt o parte integrantă a vieții pe pământ, atât ca polenizatori, cât și ca pradă pentru alte animale sălbatice, și se știa că anumite specii, cum ar fi fluturii, erau în scădere ca număr. Dar amploarea recent dezvăluită a pierderilor pentru toate insectele a provocat avertismente că lumea este „pe drumul spre Armaghedon ecologic”, cu impact profund asupra societății umane.

Noile date au fost adunate în rezervațiile naturale din Germania, dar au implicații asupra tuturor peisajelor dominate de agricultură, au spus cercetătorii.

Cauza declinului uriaș este încă neclară, deși distrugerea zonelor sălbatice și utilizarea pe scară largă a pesticidelor sunt factorii cei mai probabili, iar schimbările climatice pot juca un rol. Oamenii de știință au fost capabili să excludă vremea și schimbările peisajului în rezervațiile naturale  drept cauze, dar datele despre nivelurile de pesticide nu au fost colectate.

„Faptul că numărul insectelor zburătoare scade într-o proporție atât de mare într-o zonă atât de mare este o descoperire alarmantă”, a declarat Hans de Kroon, de la Universitatea Radboud din Olanda și care a condus noua cercetare.

„Insectele reprezintă aproximativ două treimi din toată viața pe Pământ [dar] a existat un anumit declin oribil”, a declarat Prof. Dave Goulson de la Universitatea Sussex din Marea Britanie și parte din echipa din spatele noului studiu. „Se pare că facem multe teritorii neospitaliere pentru majoritatea formelor de viață și suntem în curs spre Armaghedonul ecologic. Dacă vom pierde insectele, atunci totul se va prăbuși. ”

Cercetarea, publicată în revista Plos One, se bazează pe munca a zeci de entomologi amatori din Germania care au început să utilizeze metode strict standardizate de colectare a insectelor în 1989. Corturile speciale numite „capcane maladii” au fost folosite pentru a capta mai mult de 1.500 de eșantioane de insecte la 63 de rezervații naturale diferite.

Când a fost măsurată greutatea totală a insectelor din fiecare probă, a fost descoperit un declin uimitor. Media anuală a scăzut cu 76% în decursul perioadei de 27 de ani, însă scăderea a fost chiar mai mare – 82% – în timpul verii, când numărul insectelor atinge vârful.

Rapoartele anterioare privind declinul insectelor s-au limitat la insecte particulare, cum ar fi fluturii din pășunile europene, care au scăzut cu 50% în ultimele decenii. Dar noile cercetări au capturat toate insectele zburătoare, inclusiv viespi și muște, care sunt rar studiate, făcându-l un indicator mult mai puternic al declinului.

Faptul că probele au fost prelevate în arii protejate face ca rezultatele să fie și mai îngrijorătoare, a declarat Caspar Hallmann de la Universitatea Radboud, care face parte și din echipa de cercetare: „Toate aceste zone sunt protejate și majoritatea sunt rezervații naturale bine gestionate. Totuși, acest declin dramatic a avut loc „.

Entomologii amatori au colectat, de asemenea, măsurători meteorologice detaliate și au înregistrat modificări ale peisajului sau speciilor de plante din rezervații, dar acest lucru nu a putut explica pierderea insectelor. „Vremea ar putea explica multe dintre fluctuațiile din sezon și între ani, dar nu explică tendința descendentă rapidă”, a spus Martin Sorg de la Societatea Entomologică Krefeld din Germania, care a condus entomologii amatori.

Goulson a spus că o posibilă explicație ar putea fi că insectele zburătoare pier atunci când părăsesc rezervațiile naturale. „Agricultura are foarte puține de oferit pentru orice creatură sălbatică”, a spus el. „Dar exact ce provoacă moartea lor este deschis dezbaterii. Ar putea fi pur și simplu că nu există hrană pentru ele sau ar putea fi, mai precis, expunerea la pesticide chimice sau o combinație a celor două. ”

În septembrie, un consilier-șef științific al guvernului britanic a avertizat că autoritățile de reglementare din întreaga lume au presupus în mod fals că este sigur să se utilizeze pesticide la scară industrială în agricultură și că „efectele îmbuibării terenurilor agricole cu substanțe chimice au fost în mare parte ignorate”.

Oamenii de știință declară că sunt necesare alte studii de urgență pentru a corobora noile descoperiri din alte regiuni și pentru a explora problema mai detaliat. În timp ce majoritatea insectelor zboară, e posibil ca acelea care nu o fac, să părăsească rezervațiile naturale mai puțin frecvent și să meargă mai bine. Este, de asemenea, posibil ca insectele mai mici și mai mari să fie afectate în mod diferit, iar probele germane au fost toate păstrate și vor fi analizate în continuare.

Între timp, a declarat De Kroon: „Trebuie să facem mai puține lucruri despre care știm că au un impact negativ, cum ar fi utilizarea pesticidelor și dispariția frontierelor pline de flori dintre terenurile agricole „.

Lynn Dicks de la Universitatea East Anglia, Marea Britanie, și care nu a fost implicat în noile cercetări, a declarat că lucrarea a fost convingătoare. „Aceasta oferă noi dovezi importante pentru un declin alarmant despre care mulți entomologi afirmă că a apărut de ceva timp”.

„Dacă biomasa totală a insectelor zburătoare scade într-adevăr cu această rată – aproximativ 6% pe an – este extrem de îngrijorător”, a spus ea. „Insectele care zboară au funcții ecologice foarte importante, pentru care numărul lor contează foarte mult. Polenizează florile: muștele, moliile și fluturii sunt la fel de importante ca albinele pentru multe plante cu flori, inclusiv câteva culturi. Ele oferă hrană pentru multe animale – păsări, lilieci, unele mamifere, pești, reptile și amfibieni. Muștele, gândacii și viespile sunt, de asemenea, prădători și descompunători, combatând dăunătorilor și curățând locurile în general. ”

Un alt mod de prelevare a probelor de insecte – parbrizele autovehiculelor – a fost adesea folosit anecdotic pentru a sugera un declin major, iar oamenii își amintesc de multe alte insecte strivite pe parbrize în trecut. „Cred că este ceva real”, a spus Goulson. „Am mers chiar în Franța în această vară – chiar dacă v-ați aștepta ca parbrizul meu să fie plin de insecte strivite peste tot – literalmente, nu am fost nevoit să mă opresc pentru curățarea parbrizului”.

sursa: economiczoom.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.