Connect with us

Hi, what are you looking for?

Utile

Care este cea mai sănătoasă făină

Piaţa alimentară s-a diversificat, inclusiv în privinţa tipurilor de făină. Pe lânga clasica făină albă, acum ai de ales între făina integrală de grâu, de secară, de hrişcă, de quinoa, de soia, de migdale, de porumb ori de orez. Medicul specialist ne-a ajutat să ne facem o idee asupra alegerilor cele mai indicate, scrie unica.ro.

Produsele obinute din faina sunt surse importante de energie şi carbohidraţi, acoperind o buna parte din necesarul nostru caloric.
“Acestea trebuie sa se regaseasca zilnic în alimentaia noastra, iar daca luam ca unitate de masura felia de pâine, o persoana ar putea sa consume între 6 şi 12 felii pe zi, în funcţie de dimensiunile corporale şi de nivelul de activitate fizica“, spune dr. Serban Damian.

Făina integrală din grâu

Faina integrala de grâu, comparativ cu faina alba, conţine mai multe vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, E) şi minerale (fier si zinc), dar si mai multe fibre. Aceste fibre au foarte multe beneficii pentru organism: valoare calorica foarte mica, asigura o digestie mai buna, curaţând tractul digestiv, dar si o flora intestinala sanatoasa. Fibrele dietetice din cerealele integrale reduc nivelul de colesterol si sunt cel mai bun remediu împotriva constipaiei.

Făina de secară

Produsele obţinute din faina de secara au proprietaţi nutritive superioare celor obţinute din faina de grâu. Acesta este motivul pentru care pâinea de secara este mai recomandata decât pâinea clasica din faina alba sau chiar cea din faina neagra sau graham. Secara este bogata în magneziu, mineral foarte important care acţionează inclusiv asupra enzimelor implicate în procesul de utilizare a glucozei de către organism şi a secreţiei de insulină.

Făina de hrişcă

Aceasta are un conţinut ridicat de proteine şi minerale (fier, zinc, seleniu). Făina de hrişcă este aromată şi dă gust foarte bun preparatelor care se pot face cu ajutorul ei: pâine, prăjituri, biscuiţi, paste făinoase, clătite.

Făina de quinoa

Incaşii o numeau “cereala mamă”. Quinoa conţine multe proteine, aminoacizi esenţiali, în mod special lizina (necesară pentru creşterea şi refacerea ţesuturilor), calciu, fibre şi carbohidraţi (o sursă foarte bună pentru energia organismului). Făina de quinoa este foarte bună pentru prepararea fursecurilor şi a altor dulciuri (în variantă dietetică) şi nu conţine gluten.

Făina de porumb

Cunoscută mai degrabă sub denumirea de mălai, aceasta conţine vitamine din grupul B, vitamina E, fier, fosfor, magneziu, zinc si potasiu, multe hidrocarburi, dar şi amidon sau albumină (proteină).
Făina de orez

Făina de orez este de folos mai ales acelora cu intoleranţă la gluten. Este un ingredient foarte bun pentru prepararea mucilagiului de orez şi, de asemenea, în cazul unor afecţiuni ca enterocolita de fermentaţie.

Făina de soia

Obţinută prin măcinarea boabelor de soia (care conţin vitaminele A, B2, B5, B6, C, D, E şi minerale), făina de soia se foloseşte în combinaţie cu făina de grâu pentru prepararea pâinii integrale, dar şi a altor produse de patiserie. Este mai săracă în zaharuri decât făina de grâu şi este folosită inclusiv la prepararea pâinii destinate persoanelor cu diabet.
Faina de migdale

Migdalele conţin proteine, minerale şi fibre, iar făina de migdale inclusă în prăjituri se prepară din migdale crude, înmuiate în apă şi uscate (nu prăjite). După ce sunt măcinaţi, sâmburii trebuie adăugaţi într-un preparat la un interval scurt şi mâncat apoi proaspăt.

Făina albă

Faina alba este foarte des utilizata, însa vine cu un aport mare de carbohidraţi (amidon), usor asimilabili, care influenţeaza nivelul glucozei din sânge, apoi al insulinei si al altor hormoni. În timp pot duce la lipsa de energie, celulita, obezitate, deteriorarea vaselor de sânge, rezistenţa la insulina si diabet.

Câte puţin din toate

“Pornind de la premisa ca alimentaia noastra trebuie sa fie cât mai diversificata pentru a beneficia de aportul de nutrienţi pe care fiecare dintre alimente ni-l aduce, recomandarea mea este sa nu ne limitam la un singur tip de faina, ci sa alternam sursele, în funcie de preferinele noastre. Pentru mulţi dintre români, faina din migdale sau quinoa ar putea sa para prea exotice. Chiar daca baza va ramâne faina din grâu şi malaiul, pentru ca acestea sunt cele mai populare la noi, sfatul meu este sa aveţi curiozitatea sa încercaţi şi ceva diferit. În ceea ce privete faina din grâu, este de preferat sa ne orientam catre varianta integrala, pentru ca din punct de vedere nutritiv este incomparabil superioara celei albe.” DR. SERBAN DAMIAN Nutriţionist sportiv acreditat CIO.

sursa: unica.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.