Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

CATASTROFA mileniului. Astăzi se împlinesc 31 de ani de la tragedia din Cernobîl

În Ucraina, ceremoniile de comemorare a victimelor catastrofei nucleare de la Cenobîl au început încă de noaptea trecută. O slujbă religioasă a avut loc la monumentul din Kiev al „eroilor de la Cernobîl”. Zeci de oameni au ținut un minut de reculegere, au depus flori și au aprins lumânări.

Ceremonia a început la ora 1 şi 30 de minute – ora la care, acum 31 de ani, s-a produs explozia de la Centrala Nucleară din Cernobîl.

„Este o zi tragică pentru noi, mulţi dintre prietenii noştri au murit, iar numele lor sunt scrise aici. Pe majoritatea dintre ei îi ştiam foarte bine”, a spus fostul angajat al Centralei Nucleare din Cernobîl, Yaroslav Borisevici.

„Astăzi îi comemorăm pe cei care nu mai sunt printre noi”, a zis fosta angajată a Centralei Nucleare din Cernobîl, Galina Pavlovska.

Astăzi, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, s-a întâlnit cu omologul său belarus, Alexandr Lukaşenko, pentru a aduce un omagiu victimelor catastrofei nucleare. Oficialii au mers la Centrala Atomoelectrică.

„Norul cu substanţe radioactive nu a avut hotare între ţări. Rog, în această zi, să-i comemoraţi şi să manifestaţi respect pentru faptele eroice ale lichidatorilor consecinţelor catastrofei”, a afirmat preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko.

La Centrala Atomoelectrică nu mai există risc de contaminare radioactivă, întrucât, anul trecut, reactorul nuclear a fost acoperit cu un sarcofag uriaş. Carcasa care cântăreşte 36 de mii de tone şi are o sută de metri înălţime a costat un miliard şi jumătate de dolari.

Explozia de la Cernobîl s-a produs pe 26 aprilie 1986 şi este considerată cea mai mare catastrofă nucleară din istorie. Două persoane au murit din cauza deflagraţiei și încă 29 la trei luni de la accident, din cauza radiației.

În total, peste cinci milioane de oameni au fost iradiați. Numărul victimelor este, însă, greu de estimat, întrucât consecinţele tragediei sunt simţite şi astăzi.

Potrivit Raportului Forului Cernobîl, cifra s-ar ridica la 200 de mii de oameni, care au murit din cauza cancerului cauzat de radiații.

sursa: prime.md

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.