Ce nu știai despre Statuia Libertății, „Bătrâna Doamnă Libertate”

foto: Mental Floss

Statuia Libertatii din New York, deseori alintata „batrana doamna Libertate”, a împlinit 131 de ani. Dupa un secol si un sfert de existenta, nimeni nu poate sa-i reproseze ca nu arata bine!

Statuia Libertatii a fost oferita cadou Statelor Unite de catre francezi, pe 28 octombrie 1886, in semn de prietenie. De atunci, a devenit unul dintre simbolurile Statelor Unite, comenteaza CNN, citat de ziare.com

Statuia Libertatii are o inaltime totala de 92,99 metri – de la baza – si o greutate de 225 de tone – dintre care 31 de tone de cupru si 125 de tone de otel. Soclul, sub forma de stea, este construit din piatra si gazduieste un muzeu.

Statuia o reprezinta pe zeita libertatii, care sta cu un picior pe lantul rupt al sclaviei si tine in mana stanga o tabla cu inscriptia „JULY IV MDCCLXXVI” (adica, 4 iulie 1776), data declararii independentei Statelor Unite.

In 1984, „batrana doamna” a fost inchisa pentru o prima restaurare, inainte de cea de-a 100 aniversare, marcata prin patru zile de festivitati. A fost din nou inchisa dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, pentru mai multi ani. De aceasta data va fi inchisa doar pentru un an, incepand din 29 octombrie, pentru lucrari de renovare interioara, mai ales in zona scarilor si a lifturilor. Totusi, statuia poate fi admirata din exterior.

La baza statuii este gravat mesajul „Trimiteti pe-ai vostri sarmani, oropsiti, pe cei in genunchi suspinand „Libertate!”, pe voi, fara casa, de-acasa goniti, saraci ce-a lor tara nu-i mai incape. Faclia sperantei va cheama, veniti!”, dupa poemul „Noul Colos”, de Emma Lazarus.

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *