Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ciudățenii

Ce se întâmplă, de fapt, când ni se face pielea de găină

foto: ELTE Online

Cu siguranta ti s-a intamplat sa asculti o melodie superba, sa ai frisoane si sa simti un fior care urca pe sira spinarii, in timp ce ti se face pielea de gaina, scrie gandul.info.

Experienta, in termeni generali, se numeste frison, un terment frantuzesc ce inseamna, practic, “fior estetic” si se experimenteaza prin valuri de placere resimtite asupra pielii. Unii cercetatori au supranumit senzatia drept “orgasm al pielii“.

„Toţi oamenii prezintă la baza firelor de păr nişte muşchi minusculi, numiţi anatomic „ muşchii erectori ai firului de păr” . Aceştia se contractă uneori la frig sau în cazul unor emoţii puternice , atunci când „ simţim fiori” . Dacă o persoană prezintă această stare, supranumită „ piele de găină”, în permanenţă, sau perioade îndelungate de timp , fără a avea legătura cu frigul sau cu emoţiile , atunci vorbim despre keratoza foliculară .

Keratoza foliculară (pilară) este o afecţiune frecventă, caracterizată de tulburarea keratinizării la nivelul firelor de păr, cu prezenţa acelor mici papule , aspre la palpare, mai ales în zona braţelor şi a coapselor. Afecţiunea are o componentă genetică şi se asociază adesea cu xeroza cutanată (uscăciunea pielii ) , dermatita atopică şi alte manifestări de atopie’’, spune dr. dermatolog Proca Ancuţa, de la Medlife, pentru Gândul.

Predispoziţia genetică este prezentă la 50-70% din persoane. „Se manifestă adesea în anotimpul rece, când uscăciunea pielii este accentuată. Există momente de îmbunătăţire sau de agravare, devine mai severă în sarcină, are fluctuaţii sezoniere sau în funcţie de vârstă. Aplicarea de creme sau loţiuni îmbunătăţeşte aspectul pielii, cu condiţia să fie folosite constant.
Vindecarea completă nu este posibilă. Afecţiunea este cronică, cu perioade de remisiune şi exacerbare, şi poate fi controlată prin aplicarea constantă de creme de îngrijire. Se recomandă evitarea pe cât posibil a hainelor din fibre sintetice şi folosirea produselor de spălat agresive, care usucă pielea. Keratoza pilară nu este contagiosă şi nu afectează starea generală de sănătate” , mai spune dr. dermatolog Proca Ancuţa, pentru Gândul.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.