Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Sute de milioane de volți îți vor cutremura trupul. Ce șanse ai să supraviețuiești, dacă ești fulgerat

foto: canal2.md

Potrivit statisticilor, daca esti lovit de fulger ai sanse destul de mari sa supravietuiesti. Insa cum va resimti corpul tau sutele de milioane de volti care iti vor cutremura trupul? Cu siguranta ca nimeni nu isi doreste sa experimenteze asta pe propria piele, insa e interesant de stiut daca o luam doar ca pe o curiozitate.

Ce sanse ai sa supravietuiesti unei lovituri de fulger?

Conform datelor existente din 26 de tari ale lumii, in jur de 4000 de oameni mor anual loviti de fulger (datele din tarile cele mai sarace si cele mai afectate de fulgere precum Africa Centrala sunt inca in calcul).

Din 10 persoane lovite de fulger, cel mai probabil, 9 vor supravietui. Insa persoanele lovite de fulger vor suferi o serie de efecte pe termen lung sau scurt. Lista acestora este lunga si destul de descurajanta: stop cardiac, confuzie, convulsii, ameteli, dureri musculare, surditate, dureri de cap, dureri musculare, pierderi de memorie, distractibilitate, modificari de personalitate, dureri cronice etc.

Cei mai multi supravietuitori ai unei lovituri de fulger se intalnesc anual in cadrul organizatiei Lightning Strike & Electric Shock Survivors International, formata din indivizi care au infruntat cutremuratoarea forta a naturii. Grupul a fost infiintat in 1990, iar la prima lui intalnire au participat doar 13 supravietuitori. Fondatorul grupului este Steve Marshburn, care a fost lovit de fulger in 1969 langa fereastra unei banci. In momentul de fata organizatia numara in jur de 2000 de membri.

Lovit de fulger? Cat de rau poate sa fie?

Publicatia The Guardian, a relatat intr-un articol amplu ceea ce au simtit in timpul si dupa lovitura de fulger, cateva victime. Jaime Santana este una dintre ele. Barbatul fusese impreuna cu familia la calarit in munti. In apropiere de casa a fost lovit de fulger. Familia lui a povestit ca trupul barbatului dupa lovitura arata de parca ar fi fost lovit de o ghiulea. Hainele arse, palaria de paie rupta, iar ritmul cardiac al barbatului fusese cu greu restabilit de paramedicii care l-au transportat la spital. Calul sau a murit, barbatul fiind convins ca supravietuirea i-o datoreaza acestuia, fiind de parere ca trupul masiv de 680 kg al calului a absorbit cea mai mare parte a energiei fulgerului, salvandu-i astfel viata.

Alejandro, cumnatul lui Jaime, care l-a gasit intins pe jos dupa incident, a povestit ca iesea fum din pieptul barbatului cand l-a zarit. De trei ori Alejandro a incercat sa il opreasca cu mainile lui, dar de trei ori fumul a reaparut.

Barbatului i s-a facut resuscitare cardiopulmunara pana au sosit medicii. In momentul in care a ajuns la spital, Jaime Santana avea un ritm cardiac anormal, sangerari in creier, plamanii contuzionati, si numeroase alte rani la celelalte organe, inclusiv la ficat. In plus, barbatul avea arsuri de gradul 2 si 3 pe o cincime din corp. Doctorii l-au bagat in coma indusa chimic timp de doua saptamani pentru a lasa corpul sa se refaca.

Dupa 5 luni de tratament, Jaime s-a intors acasa, el continuand programul de refacere. Cel mai mare neajuns al lui Jaime este ca nu mai poate sa mearga din cauza ca o parte din nervii lui inca dorm. Insa e in viata si este unul din supravietuitorii fulgerului…

Cum functioneaza fulgerul?

Fulgerul se formeaza sus in nori la o altitudine de aproximativ 7 600 metri. Pe masura ce coboara, electricitatea cauta ceva cu care sa se conecteze. Atunci cand se afla la aproximativ 50 de metri de pamant, cauta din nou, pe o raza apropiata cel mai convenabil lucru de care sa se descarce. Cele mai la indemana lucruri pentru el sunt obiectele izolate, precum copacii, stalpii de utilitati, cladirile, si, mai rar, oamenii.

Unii cercetatori sunt de parere ca termenul “lovit” nu este adecvat pentru ranile provocate de fulger, spunand ca loviturile directe de fulgere sunt extrem de rare, (cam 3 -5%). In rest, oamenii sunt afectati se pare de unde laterale in care fulgerul sare de la ceva ce a fost lovit la o persoana sau un obiect aflat in apropiere. Aceste “salturi” sunt vinovate de 20 – 30 % dintre decesele si ranirile provocate de fulgere. Insa cea mai comuna cauza a accidentelor provocate de fulgere este curentul din pamant care prinde captivi grupuri de oameni sau turme de animale.

Asadar, ce ar trebui sa faci daca te surprinde furtuna departe de masina sau de o cladire in care sa te poti adaposti?

Evita varfurile de munte, copacii inalti sau apa (rauri, lacuri, etc)
Cauta o rapa sau o depresiune
Daca sunteti un grup, imprastiati-va lasand o distanta intre membri de cel putin 6 metri
Nu te intinde pe pamant, pentru a evita o expunere mai mare la curent
Exista chiar si o pozitie recomandata anti-fulger: ghemuit cu picioarele foarte apropiate
Fulgerul a lovit. Ce se intampla?

Daca cineva este lovit de fulger, totul se intampla atat de repede incat doar o parte foarte mica de energie electrica are timp sa intre in corp. Punctele critice prin care energia intra in corp sunt ochii, urechile si gura. De aceea, adesea, victimele raporteaza ulterior probleme cu ochii sau cu urechile. Ele pot dezvolta cataracta sau auzul lor poate fi permanent afectat. Pericolul cel mai mare insa, atunci cand energia patrunde prin urechi, este faptul ca poate ajunge usor la acea regiune a creierului care controleaza respiratia.

La intrarea in organism, curentul electric poate sa o ia si in alte directii, prin sange sau prin fluidul care inconjoara creierul sau coloana spinarii. Iar daca ajunge in sange, in foarte scurt timp inima va fi afectata.

In conditiile in care cea mai mare parte a energiei fulgerului se scurge pe langa corp, te intrebi probabil ce cauzeaza arsurile externe?

Mary Ann Cooper, fizician ce si-a dedicat viata studierii fulgerelor, explica faptul ca, in momentul in care fulgerul iti strabate corpul, acesta ar putea intra in contact cu transpiratia sau picaturile de ploaie de pe corp. Apa isi mareste volumul cand se transforma in vapori, asa ca, chiar si o mica cantitate poate crea o explozie de vapori. Iar asta face ca hainele sa explodeze pur si simplu. Pantofii pot avea si ei aceeasi soarta, insa ei vor fi deteriorati in interior, intrucat acolo are loc acumularea de umezeala, si deci, si explozia de vapori.

Hainele se comporta diferit in timpul unui fulger in functie de materialul din care sunt confectionate. O jacheta din piele de exemplu poate face aburi din interior, pe cand poliesterul se poate topi lasand doar cateva urme dupa incident.

Imediat dupa impact, este un lucru comun ca victimele sa isi piarda cunostinta sau sa sufere episoade de paralizie, mai spune Mary Ann Cooper care a vazut la viata ei rapoartele a 66 de pacienti grav loviti de fulgere.

Ce se intampla cu corpul tau dupa o astfel de lovitura?

Mary Ann Cooper este un fizician pensionat care si-a dedicat cea mai mare parte a vietii studierii fulgerelor si oamenilor loviti de ele. Potrivit ei, o lovitura de fulger reface legaturile din creierul uman in aceeasi maniera in care un soc electric iti afecteaza calculatorul. Exteriorul pare perfect, dar software-ul care controleaza functionarea lui este profund afectat.

Mary Ann Cooper spune ca dupa decenii in care a studiat oamenii loviti de fulgere, de multe ori, nu poate intelege ce se intampla cu acestia. Multi spun ca simt semnele furtunilor cu mult inainte ca acestea sa apara, si este posibil, din cauza traumatismelor pe care le-au suferit si care ii face mai sensibili la schimbarile meteo. Insa tot nu ii crede pe cei care spun ca, in preajma lor, computerele se blocheaza sau bateriile de la usile de la garaj sau de la alte dispozitive se descarca mai repede.

Fiindca se face foarte putina cercetare in domeniu, mai spune Mary Ann Cooper exista inca multe intrebari la care nu se poate raspunde in legatura cu simptomele experimentate de oamenii care au fost loviti de fulgere. Ca de exemplu, de ce unii dintre ei sufera simptome asemanatoare convulsiilor dupa astfel de incident?. Sau de ce de multe ori stiu foarte bine ce vor sa spuna dar cand incep sa vorbeasca pur si simplu nu reusesc sa pronunte cuvintele? Sau de ce personalitatea lor se schimba uneori radical?

articol relatat pe stirifeldefel.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.