Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Ceasul Circadian, ceasul intern al organismului

foto: IFLScience

Intreg organismul nostru functioneaza dupa un ceas intern, numit ceasul circadian, pe care daca il respectam, vom beneficia de o sanatate de fier.

Fiecare celula, fiecare organ al corpului nostru, sunt programate pentru a executa in timp, anumite functii fiziologice.

Medicina traditionala chineza a studiat intens acest ceas intern al organismului, in functie de meridianele energetice, iar acest bioritm al omului a fost confirmat, mai tarziu, si de medicina vestica.

Ceasul circadian

Conform acestor studii, fiecare organ al corpului nostru are o activitate maxima de 2 ore pe zi, astfel :

Orele 23 – 01 : perioada de maxima activitate a vezicii biliare. Cei care au probleme cu acest organ, in aceasta perioada se trezesc din somn sau nu pot adormi;

Orele 01 – 03 : se activeaza ficatul. In aceasta perioada oxigenarea creierului este minima. Cei care sufera de afectiuni hepatice au un somn zbuciumat sau chiar se trezesc in aceasta perioada. Ficatul si vezica biliara fiind organe pereche si cei suferinzi de afectiuni biliare prezinta aceleasi simptome. In aceasta perioada nu se recomanda fumatul, consumul de cafea, alimente grase si bauturi alcoolice.

Orele 03 – 05 : se activeaza plamanii, deci in aceasta perioada fumatorii, astmaticii, cei raciti sau cu alte afectiuni ale aparatului respirator se trezesc din somn sau au un somn zbuciumat, neodihnitor. Cei bolnavi sunt coplesiti de senzatia de teama si nesiguranta.

Orele 05 – 07 : este perioada de activitate maxima a intestinului gros. Este perioada in care majoritatea oamenilor au scaune. Se recomanda evitarea stresului si grabei in aceasta perioada. Cei bolnavi cu acest organ se simt de obicei mai rau decat in cursul zilei. Se recomanda consumul de ceaiuri din plante medicinale.

Orele 07 – 09 : incepe activitatea maxima a stomacului. Se va evita expunerea corpului la frig sau dusuri reci, este mai indicata ramanerea intr-un mediu cald. Se recomanda administrarea de vitamine.

Orele 09 – 11 : splina si pancreasul sunt la activitate maxima. Este total contraindicat consumul de alcool! Se recomanda consumul de fructe si miere de albine, aceasta fiind singura perioada din zi cand organismul poate digera fara efort dulciurile. Se va evita efortul fizic. Din contra, disponibilitatea la efort psihic si intelectual este la maxim.

Orele 11 – 13 : perioada de activitate maxima a inimii. In aceasta perioada nu se recomanda consumul exagerat de alimente grele. Scade nivelul de oxigenare al creierului, din aceasta cauza exista un risc marit pentru accidentare.

Orele 13 – 15 : in aceasta perioada intestinul subtire este foarte activ, scade sensibilitatea la durere a danturii, deci este perioada ideala pentru tratamentele stomatologice. Activitate fizica este pe curba ascendenta.

Orele 15 -17 : perioada hiperactiva a vezicii urinare. In aceasta perioada se recomanda consum marit de lichide (apa, ceaiuri) si activitate sportiva. Organismul este capabil sa digere mai usor si alimentele mai grele, creste în continuare predispozitia pentru activitatea fizica. Acest interval este, astfel, propice pentru detoxifierea organismului, ceaiurile diuretice având cele mai bune rezultate între aceste ore.

Orele 17 – 19 : rinichii functioneaza la capacitate maxima, este indicat sa se evite actiunile factorilor care le ingreuneaza activitatea ( grasimi, zahar, sare, bauturi racoritoare, conservanti alimentari, cafea, alcool, dar mai ales stresul si frigul).

Orele 19 – 21 : activitatea maxima a pericardului si sistemului circulator. Este perioada de maxima receptivitate a simturilor, optima pentru a viziona spectacole de teatru, filme sau muzica. In aceasta perioada toate tipurile de medicatie au eficienta maxima (atat cele administrate oral, cat si cele aplicate extern).

Orele 21 – 23 : este perioada de activitate a sistemului endocrin. Organismul se pregateste de odihna, deci nu se recomanda nici o activitate care l-ar putea reactiva (exercitii fizice, consum de alimente grele sau cafea, fumat)

(sursa : curs de nutritie ANATECOR – profesor Floarea Damaschin)

Analizand perioadele de maxima activitate a organelor, ne putem da seama si care sunt cele mai bune ore de luat masa si de ce este important sa le respectam, pentru a avea o sanatate de fier.

Micul dejun

Este cea mai importanta masa a zilei si atentie : cei care sar peste aceasta masa se expun unui risc cu 450% mai mare de a deveni obezi sau supraponderali.

Orele de luat micul dejun sunt orele de maxima activitate a pancreasului : 9-11.

Pancreasul este o glanda mixta (endocrina si exocrina), secretand substante foarte importante pentru digestie. Dimineata se secreta cu precadere lipaza (utilizata la digerarea grasimilor) si insulina (necesara utilizarii glucidelor).

Astfel, la micul dejun este indicat sa consumam cu precadere fructe si carbohidrati. Smoothie-urile din fructe cu adaos de grasimi bune (ulei de cocos, avocado, ulei de in) si superalimente, seminte, nuci, lapte de nuci, cereale integrale – sunt cateva variante de mic dejun ce ne confera energie si nutrienti, pana la urmatoarea masa importanta a zilei.

Pranzul

Orele cele mai bune pentru a manca de pranz sunt 13-15, atunci cand intestinul subtire functioneaza la cote maxime. Aceasta, deoarece in intestinul subtire are loc procesul de absorbtie al nutrientilor din alimente. In aceasta perioada, in organism se secreta proteazele, enzime necesare digestiei proteinelor. Astfel, masa de pranz este indicat a fi proteica, fiind cel mai usor de digerat in acest interval orar.

Activitatea fizica/sportul este indicat sa o derulam in perioada 15-17.

Cina

Seara, secretiile digestive sunt diminuate, iar organismul se pregateste de odihna si repaus. Orele indicate pentru a servi cina sunt 17-19. Inainte, oamenii mancau seara pana la apusul soarelui. La cina este indicat sa servim mese usoare, bazate pe legume, salate. Orice consum de alimente greu de digerat (grasimi, carne grasa, branzeturi) va avea ca rezultat stocarea sub forma de tesut adipos – ingrasarea.

Atentie ! daca simtim foame seara, este rezultatul unei gestionari deficitare a meselor din timpul zilei : sarit peste mese, snacks-uri, chips-uri, junk food etc.

Mancatul la ore fixe si mai ales in intervalul optim pentru fiecare masa, confera organismului o stare buna de functionare si sanatate.

sursa: lilianausvatretetenaturiste.blogspot.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.