Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Cerealele pentru micul dejun, o bomba alimentara pentru copii

cereale-apc-864x400_c

Unii parinti le ofera copiilor cereale la micul dejun, fiind convinși ca astfel le asigură o alimentație corespunzătoare. In timp ce unele produse indeplinesc normele de sanatate, majoritatea cerealelor din comert pot fi daunatoare pentru copii, arata studiul privind calitatea cerealelor rafinate realizat de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania).

La 62% dintre produsele analizate s-au identificat arome artificiale, iar la 81% dintre produsele cantitatea de zaharuri depaseste 15 grame zahar per 100 grame de produs, nefiind satfel recomandate prescolarilor si scolarilor.

APC Romania a achizitionat, in luna ianuarie anul curent, 73 de sortimente de cereale din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), in vederea realizarii unui studiu prin care sa atraga atentia in ceea ce priveste continutul acestui tip de produs si potentialele efecte asupra sanatatii micilor consumatori. Puteti vedea pe site-ul apc-romania.ro lista producatorilor si distribuitorilor analizati.

Lista ingredientelor din cerealele pentru micul dejun

Ingredientele regasite in compozitia cerealelor rafinate analizate sunt: faina de grau, faina de orez, faina de ovaz, faina de orz, faina de porumb, faina de patlagina, gris de porumb, tarate de grau, tarate de ovaz, fibre din ovaz, crupe de porumb, arpacas din grau, orez extrudat, fulgi de grau integral, fulgi de ovaz, extract uscat din malt de orz, ulei de floarea soarelui, ulei de rapita, ulei de palmier, ulei de shea, ulei vegetal de nuca de cocos, zahar, zahar brun, zahar de trestie, zahar invertit, sirop de glucoza si fructoza, dextroza, sirop de grau, melasa din trestie de zahar, sirop de glucoza, sirop de zahar caramelizat, sirop de malitol, lecitine, praf degresat de cacao, praf din suc de prune, pudra de ciocolata, germeni uscati de grau, amidon din grau, fulgi de nuca de cocos, fulgi de mere, rom, frisca, pasta de alune, pudra de capsuni, arahide, ciocolata neagra, cacao, unt de cacao, grasime de lapte, piure de capsuni, suc de capsuni, agenti de afanare, emulsifianti, conservanti, acidifianti, apa, amidon din porumb, sare iodata, gluten din orz, arahide, scortisoara, extract de ardei rosu, extract de rozmarin, extract de sfecla, extract de struguri, coloranti extrasi din fructe si legume, pudra naturala de roscove, inulina, lapte praf demineralizat, carbonat de calciu, acid folic, colecalciferol, clorhidrat de tiamina, riboflavina, nicotinamida, pantotenat de calciu, premix de vitamine si minerale, grasime vegetala nehidrogenata de cocos, stafide, curmale, seminte de floarea soarelui, seminte de in, aroma de ciocolata, aroma de vanilie, aroma de fructe, aroma de miere, aroma de scortisoara, aroma de lamaie, aroma de fructe de padure, aroma de portocale, aroma caramel, aroma de fructe, aroma de mar si ulei de turnesol.

Studiul APC Romania a aratat ca 62% dintre produsele analizate au arome artificiale in compozitie.

De asemenea, numai la 38% dintre produsele analizate s-au folosit cereale integrale, adica macinisuri din bobul intreg sau fainuri dietetice. La fabricarea cerealelor rafinate procentul de fainuri dietetice est cuprins intre 24% si 75%, dar si aceste produse au fost denaturate prin adaosul de arome artificiale, minerale si vitamine sintetice, zahar si aditivi alimentari.

Majoritatea produselor analizate au denumiri care induc in eroare consumatorul, creand impresia ca anumite ingrediente mentionate in denumirea produsului se gasesc in cantitati mai mari. De exemplu, cereale integrale cu gust de capsuni contin doar 0,3% pudra de capsuni, iar fulgii de cerele cu ciocolata au doar 1,5% pudra de ciocolata, iar cerealele extrudate cu cacao si aroma de ciocolata contin glicerina, aroma artificiala de ciocolata si 4,75% cacao pudra.

Opt din zece produse au prea mult zahar

Sudiul citat trage un semnal de alarma asupra pericolelor pe care zaharul adaugat in alimentele destinate copiilor cu varste mici il are asupra sanatatii acestora. La 81% dintre produsele analizate cantitatea de zaharuri declarata de producatori depaseste 15 grame zahar per 100 grame de produs, fiind incalcata recomandarea din Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor.

Articol relatat de portalul centruldeparenting.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.