Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Ciocolata, de la ”tezaur” de minerale la ”narcoticul” de sub pernă. Cât de amar poate deveni dulcele

Batoanele de ciocolata nu cresc in copac, chiar daca totul incepe de la arborele de cacao tropical, in care se gasesc boabele de cacao cu miez alb.

Fructele arborelui de cacao au un gust foarte amar, dar numai din ele se face cunoscuta ciocolata. Cum se face acest lucru – este un secret profesional al maestrilor care stapinesc arta de a prelucra boabele. Mai intii de toate, prin asa-numita fermentatie se inlatura gustul amar al miezului. Dupa aceea, boabele care contin intre 50 si 60 la suta unt de cacao se pun la uscat, se prajesc si se piseaza. In masa obtinuta se adauga zahar, adesea lapte si se preseaza pentru a deveni o pasta. Papilele gustative sint foarte mici, dimensiunea lor nu depaseste 8-10 microni, de aceea numai ciocolata moale este perceputa de ele ca foarte dulce.

Daca ciocolata e sau nu un narcotic

Gurmanzii francezi cheltuiesc anual pentru cumpararea produselor din ciocolata 11,5 miliarde de franci. Numai in ajunul Craciunului in Franta se consuma 36.000 de tone de bomboane, ceea ce depaseste de patru ori greutatea Turnului Eiffel! 13 la suta dintre frantuzoaice socotesc ciocolata un medicament impotriva depresiilor. In medie o singura persoana consuma pina la 6 kilograme de ciocolata pe an. Cei mai mari iubitori de ciocolata din Europa Apuseana sint elvetienii si nemtii. Pe an ei consuma mai mult de 9 kilograme de ciocolata pe cap de locuitor.

Desfatarea incepe inca de cind desfaceti ambalajul fosnitor. In acel moment omul saliveaza gindindu-se la placerea care il asteapta. Aceasta reactie creste la vederea minunatului baton de ciocolata de culoare maro inchis, impartit in patratele. Savurarea pe indelete a bucatelelor de ciocolata ne trezeste un sentiment de placere care se transforma intr-unul de fericire, foarte asemanator extazului, afirma doctorul G. Robert in cartea sa Proprietatile terapeutice ale ciocolatei.

Ciocolata cica ar fi un tezaur de minerale

Autorul acestei carti bogat ilustrate incearca sa-i convinga pe cititori ca ciocolata nu este numai un produs dulce minunat, ci si un tezaur de saruri minerale, dintre care un loc important ocupa magneziul, cel care regleaza schimbul de celule in organismul uman. Pe linga aceasta, in ciocolata se mai gasesc stimulatori care inlatura oboseala, care va ajuta sa scapati de stres si depresie. Doctorul Robert prin declaratiile sale inlatura orice prejudecata care ii impiedica pe oameni sa se desfete cu ciocolata. El afirma ca aceasta delicatesa nu provoaca alergii, dureri de cap, constipatii, dureri de dinti, dureri la ficat, crestere in greutate sau cresterea nivelului colesterolului in singe.

Dar tot ea te face gras si instabil

Ceea ce am spus nu inseamna insa ca trebuie sa ne aruncam deodata asupra ciocolatei. Trebuie obligatoriu sa o folosim in mod rational. De exemplu, potrivit statisticilor, citeva mii de englezoaice care au mincat in exces ciocolata sufera de obezitate, depresii, isi pierd interesul pentru sexul opus. Acestea sint niste femei instabile din punct de vedere psihic, capabile sa manince intr-o zi patru-cinci ciocolate.

Sexologul canadian Arnauld Seven le adresa femeilor in cercetarile sale o singura intrebare (Ce este pentru dumneavoastra placerea suprema?) si primea totdeauna un raspuns neasteptat. 30 la suta dintre canadience au recunoscut ca pentru ele ciocolata este mai presus decit sexul.

Acest produs dulce contine substante psihosomatice – teobromina, cofeina, teofilina, explica un medic. Consumarea ciocolatei determina sentimentul de placere, pentru ca stimuleaza secretia endorfinelor cerebrale (hormoni produsi de hipofiza, care au proprietati anesteziante). Recapatarea fortelor pe care o simt oamenii imediat ce au mincat ciocolata este legata neconditionat de cantitatea glucidelor, care intra in compozitia sa. Astfel se explica actiunea tonifianta a ciocolatei, insa asta nu este tot.

Ciocolata contra depresie

13 la suta dintre frantuzoaice recunosc pe fata ca ele se lupta cu depresiile cu ajutorul ciocolatei. Lucratorii de la Institutul de Neurobiologie din San Diego (California), ca urmare a cercetarilor intreprinse, au ajuns la concluzia ca in compozitia ciocolatei amare intra excitantul numit feniletamina si trei tipuri de substante care se gasesc si in marijuana. Acestea pot influenta procesele chimice din creier (nu numai in cel feminin) si crea senzatia de relaxare totala si multumire.

Ciocolata – chinul meu permanent

Cum se manifesta dependenta de ciocolata? Cecilia, o femeie de 40 de ani, a trait o experienta neplacuta in aceasta privinta.

Inca din copilarie divinizam ciocolata. Faceam orice numai sa maninc o bucatica. Dupa ce m-am mutat cu sotul meu, ciocolata a devenit chinul meu permanent – am devenit dependenta de ea, la fel cum se intimpla in cazul narcoticelor. Cel mai tare dependenta se manifesta in serile lungi de iarna. Dupa ce ii duceam pe copii la culcare, ma gindeam la o bucata de ciocolata amara cu o asemenea nerabdare de parca nu mincasem nimic toata saptamina. Imediat ce mincam o bucatica, nu ma puteam abtine si continuam, pina cind o terminam pe toata. Ciocolata cu lapte nu mincam decit intimplator. Acest lucru se repeta in fiecare seara: intr-o jumatate de ora mincam doua, uneori chiar trei ciocolate. Dupa aceea incepea sa ma doara brusc stomacul. Aceasta nebunie continua si in pat. Ciocolata devenise pasiunea mea de la miezul noptii, o obisnuinta diabolica. Dimineata ma trezeam cu gura uscata, ca un alcoolic, cu camasa de noapte patata si cu degetele lipicioase. Ma chinuia gindul ca rezervele de ciocolata se vor termina si nu voi mai avea ce sa maninc. Am cumparat citeva kilograme de cacao boabe si, stind in bucatarie, am pisat aceste boabe – cacaoa a devenit pentru mine narcoticul care a inlocuit ciocolata. Prietenele mele luau noaptea somnifere, iar eu – ciocolata. Cind toate rezervele mi s-au terminat, am inceput sa iau din ciocolata copiilor, carora le cumparam cu orice ocazie.

Atunci cind nu aveam bucatica de ciocolata cu care ma obisnuisem, eram foarte nervoasa, orice fleac ma scotea din sarite. Am incercat foarte mult sa ma schimb, am cheltuit o multime de bani, insa nu puteam sa ma concentrez sa devin alta. Simteam ca ma indrept catre o prapastie, insa nu puteam sa ma opresc. Consecintele grave ale acestui fapt nu a trebuit sa le astept prea mult. La un moment dat nu am mai gasit nici o bucata de ciocolata in casa si de disperare am baut o sticla de whisky. A fost groaznic.

In cele din urma mi-am dat seama de gravitatea acestei dependente si am inteles ca daca nu voi lua nici o masura o sa ma transform asemenea unui alcoolic jalnic, la vederea caruia simti compasiune. A trebuit din nou sa cheltuiesc niste bani, insa de aceasta data pentru a ma dezintoxica. Este vorba despre un proces lung si scump, dar fara acest lucru nu as fi reusit niciodata sa scap de dependenta. Am mers la niste cursuri de terapie in grup al celor care sufereau de dependenta de ciocolata. Medicul mi-a facut niste injectii cu magneziu si am reusit sa scap de aceasta problema.

Ori cartofi prajiti ori ciocolata

Ne putem oare imagina o viata dulce fara ciocolata? Amara sau cu lapte, cu alune sau cu stafide, ciocolata este buna pentru o seara linistita acasa, pentru o petrecere vesela, ca medicament pentru deziluziile in dragoste. Putem oare sa uitam impresiile din copilarie, atunci cind fosnetul ambalajului argintiu era nedespartit de Sarbatorile de Iarna, de mirosul de portocale si de brad?

Cu toate acestea trebuie sa ne amintim ca ciocolata este un adevarat blestem pentru cei care au probleme cu greutatea. Acest produs este facut din unt, cacao si zahar. Pentru 5-8 procente de proteine corespund aproximativ 35 de procente de grasimi si 55 de procente de glucide. Adica 560 de calorii la 100 de grame de produs. Altfel spus, o bucata de ciocolata inlocuieste o portie buna de cartofi prajiti.

De aici nu trebuie sa intelegeti insa ca ciocolata este un dusman al unui mod de viata sanatos. In ea se gasesc si multe substante folositoare pentru organism.

Un izvor de energie

Conchistadorii spanioli nu intimplator beau o ceasca de ciocolata calda inainte de a pleca la lupta cu dusmanul. In ciocolata neagra se gaseste de doua ori mai mult magneziu decit in carnea de crab. In afara de aceasta, in ciocolata se mai gasesc calciu, sodiu, fier, vitamina E, desigur in cantitati destul de mici. Aceste substante minerale sint adunate special pentru a face din acest produs un izvor deosebit de energie.

Dupa parerea dietologilor, ciocolata tonifica foarte bine sistemul nervos central, datorita continutului in teobromina, o substanta care prin calitatile sale este apropiata de cofeina. Desigur ca nu este atit de tare precum cafeaua, dar cu toate acestea o bucata de ciocolata te ajuta sa inlaturi senzatia de somn si oboseala.

Un ajutor pentru Casanova

Ciocolata te energizeaza, te ajuta sa lupti cu stresul, stimuleaza dorinta sexuala (se spune ca insusi Casanova in citeva dintre aventurile sale a fost nevoit sa apeleze la o ceasca de ciocolata fierbinte). In afara de aceasta, ea poate fi socotita un antidepresiv. Toate acestea datorita substantei numita triptofan, care influenteaza secretia de serotonina (hormonul bunei dispozitii).

Feniletamina, care este de asemenea prezenta in ciocolata, alunga starea psihica proasta. Tocmai de aceea foarte multi oameni cauta ciocolata in momentele de epuizare sau emotii puternice.

Enigma acestui produs consta nu numai in componenta sa chimica, ci si in psihologia umana. Gustul dulce este insotit intotdeauna de amintirile din copilarie: de aceea, probabil, mincind ciocolata ne simtim atit de bine.

Narcoticul de sub perna

Medicii dietologi considera ca exista unii oameni care pot fi numiti cacaomaniaci. Acestia pot minca in citeva minute intre 100 si 500 de grame de ciocolata, la cea mai mica emotie se arunca asupra batonului de ciocolata si chiar isi ascund bomboanele sub perna. Acest tip de comportament nu reprezinta o problema serioasa. Totul consta de fapt in lipsa magneziului care de obicei se constata la iubitorii de ciocolata. In cazul aparitiei problemelor legate de greutatea corporala lipsa magneziului poate fi foarte usor compensata prin suplimente speciale minerale.

Celor care nu pot scapa de atractia catre acest produs, insa se tem sa nu se ingrase, li se recomanda sa incerce cu atentie ciocolata neagra (nu mai putin de 70 de procente cacao), o bucatica din aceasta putind sa le dea imediat un flux de energie. Datorita imbinarii ideale intre efect si cantitate, puteti evita foarte usor sa mai mincati ciocolata cu lapte. Daca mincati destul de des, atunci amintiti-va ca ciocolata cu alune este mai bogata in grasimi decit cea simpla, astfel incit in ea se gaseste si mai putin unt de cacao.

Ciocolata alba este extraordinara, insa pericolul il reprezinta combinatia de unt si zahar. Pauzele obisnuite insotite de o ceasca de cafea si o tigara trezesc foarte adesea dorinta de a minca si putina ciocolata. Si in aceste cazuri este bine sa incercati o bucata de ciocolata neagra.

Dupa ora 17.00, daca mincati ciocolata, este bine sa o faceti cu lapte si piine. O bucata de ciocolata cu piine bogata in celuloza este o gustare potrivita atit pentru copii, cit si pentru adultii care mai au de lucru pina la cina.

Citeva erori in ceea ce priveste ciocolata

1…Din cauza ei apar cosurile: Aceasta eroare este legata de faptul ca ciocolata cel mai adesea este consumata de adolescenti si de femei, care sufera de sidrom premenstrual. Si intr-unul si in celalalt caz aparitia cosurilor este normala.

2…Ciocolata se digera greu: Ciocolata nu creeaza nici o problema ficatului. Ea devine grea in torturi, in combinatie cu unt sau oua.

3…Ciocolata creste nivelul colesterolului: Ciocolata contine aminoacizi care practic nu influenteaza formarea grasimilor.

4…Ciocolata provoaca chiar si constipatie: Dimpotriva, taninul (substanta cu gust astringent) continut de cacao stimuleaza digestia.

5…Ciocolata strica dintii: Desigur, ciocolata contine zahar, insa trei dintre substantele continute de ea (fluorul, taninul si fosfatii) protejeaza smaltul dintilor.

sursa: lacatusmariusblog.wordpress.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.