Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Civilizațiile care au descoperit America înaintea lui Columb. Ar trebui rescrisă istoria?

foto: theconversation.com

În 1492, Christopher Columb a ajuns pe un tărâm pe care acum noi îl numim Bahamas, schimbând lumea pentru veşnicie. Dar oare a fost el primul care a descoperit Americile? Vikingii au ajuns acolo înaintea lui, şi posibil şi polinezienii, iar aceste teorii pot fi demonstrate.

Aceste discuţii nu se leagă de cine a „descoperit” Americile pentru prima dată, pentru că asta s-a întâmplat în urmă cu 40.000 de ani, atunci când oamenii au călătorit din Nordul Asiei către Americi, cel mai probabil pe apă. Aşadar, oamenii care au descoperit America pentru prima dată au fost indigenii.

Întrebarea este legată de altceva. Între primul val de oameni care s-au stabilit în acele locuri acum zeci de mii de ani şi sosirea lui Columb din 1492, oare câte alte grupuri de oameni au reuşit să găsească acest loc? Şi oare. grupurile indigene au călătorit vreodată către alt continent?

Iată care sunt câteva dintre popoarele despre care se ştie că au ajuns în aceste locuri, sau se presupune că ar fi putut să ajungă:

1. Vikingii – în zilele noastre este un lucru destul de cunoscut că vikingii au ajuns în Americi. Doar acum cincizeci de ani, ideea că scandinavii au călătorit în astfel de zone era doar o simplă teorie. Existau poeme, scrise între 1190 şi 1030 care descriau evenimente petrecute cu sute de ani în urmă, poveşti care mai târziu aveau să fie făcute cunoscute doar pe cale orală.

Epopeile înregistrau evenimente care se petrecuseră cu 150 de ani în urmă, iar autorii lucrau din nişte combinaţii ale poveştilor din popor şi ale propriilor invenţii. Epopeile islandice scrise de descendenţii coloniştilor insulei originali, au oferit o dovadă prearheologică a scandinavilor care au intrat în contact cu Americile.

Oricare au fi adevărul pur, epopeile islandice ne povestesc despre faimosul viking Erik Roşul care a fost exilat din Islanda în 980, după ce a comis crimă cu premeditare. Acesta a navigat spre vest, a ajuns în sudul Greenland şi şi-a stabilit casă acolo, dând insulei un nume interesant care are putea să atragă mai mulţi curioşi.

Prima colonizare a Americii

Începând cu anul 1000, vikingii au încercat şi o colonizare a Americii de Nord, pe ţărmurile sale nord-vestice. Mai precis Thorfinn Karlsefni a pornit cu trei nave pline de colonişte către ţărmurile primitoare din Vinland. Deşi colonizare reuşise într-o primă fază, iar vikingii deja stabiliseră o serie de schimburi cu nativi, culmea, un conflict între păgâni şi creştini, tocmai în tabăra vikingă, a făcut ca aceste colonii să dispară în mijlocul unui război civil. Prezenţa vikingilor în America este atestată şi de descoperiri arheologice. Numeroase mărfuri ameridiene au fost descoperite în Groenlanda dar şi invers, obiecte vikinge pe ţărmurile Labradorului şi a Terra Nova. La Trodheim, în Norvegia, a fost găsit de exemplu un vârf de săgeată tipic ameridian. Mai mult decât atât, Helge Ingstad a descroperit la Anse aux Meadows de pe Terra Nova rămăşiţele unei aşezări vikinge.

Ştim că vikingii au trăit în Greenland între 1350 şi 1450, dar o schimbare de climă a făcut insula prea rece pentru ei. Aceste fapte au fost atestate de descopriri arheologice recente. Vikingii au plecat din Greenland şi au o navă condusă de Bjarni Herjólfsson a fost scoasă din curs şi la trei zile de navigare spre vest a zărit un tărâm necunoscut. Dacă asta este adevărat, înseamnă că Bjarni Herjólfsson este primul european care a pus ochii pe Americi.

Totuşi, Bjarni Herjólfsson nu era explorator, aşa că s-a întors în Greenland. Singura încercare a acestora de a se stabili permanent în America a venit în 1009, când Thorfinn Karlsefni a plecat cu 200 de bărbaţi şi femei. Epopeile amintesc de o înţelegere dintre scandinavi şi indigeni, dar dintr-un motiv aanume pacea s-a rupt, aşa că scandinavii au fost alungaţi din Americi.

2. Polinezienii – deşi nu există dovezi concrete, există o posibilitatea ca aceştia să fi ajuns la Americi. Navigatorii au pornit pe mare şi au ajuns în zone că Hawaii, estul Islandei, locuri care necesitau călătorii de mii de mile în ocen, folosind bărci destul de mici.

Aceştia erau marinari înnăscuţi şi au reuşit să navigheze tot vestul Pacificului fără hărţi sau vreun compas, ghidându-se doar după stele şi experienţă proprie în legătură cu semne ale pământului din apropiere. În 2007 cercetătorii din Noua Zeelandă au descoperit un os de pui în timpul unei săpături arheologice din Chile. Puii nu erau păsări native în acele zone şi nu aveau cum să ajungă acolo fără a fi aduşi de oameni, aşa cercetătorii au asumat că au fost aduşi după 1492.

La cercetări mai amănunţite, aceştia au realizat că oasele datau dintre anii 1304 şi 1424, cu mult înainte de venirea europenilor. Şi mai mult, ADN-ul găsit în acel os era asemănător cu cel găsit în insulele din Pacific.

3.Romanii. Capul Roman – deşi această supoziţie este extrem de controversată, există o posibilitate ca romanii să fi ajuns pe tărâm american. Dovezile vin de la un artefact cunoscut ca şi capul Tecaxic-Calixtlahuaca. Figurina de teracota seamănă foarte tare cu o piesă antică romană. A fost descoperită în 1933 sub o podea de ciment şi datează cel puţin din anul 1510.

În 1961, un antropolog austriac a constatat că artefactul era roman fără contestaţie, dar au existat multe controverse în ceea ce îl priveşte, pentru că arheologul care a făcut descoperirea nu avea o reputaţie foarte bună. Acesta a uitat să fotografieze locul descoperirii şi nu a făcut nicio hartă, sau desene sau descrieri asupra zonei unde a găsit capul.

Pentru mai multe exemple care ar putea să demonstreze că alte popoare au ajuns în Americi înaintea lui Columb, click aici:

Istoria este destul de controversată în ceea ce priveşte anumite evenimente, dar ne-a învăţat mereu că cei mai puternici câştiga şi că aceştia sunt cei care vor scrie istoria în funcţie de reuşitele lor.

4.Ipoteza colonizării egiptene

Există teorii care susţin că primii sosiţi în Lumea Nouă au fost africanii. Civilizaţia olmecă (actualul Mexic) ne-a lăsat celebrele capete de piatră reprezentînd oameni cu trăsături africane.

Istoricul Ivan van Sertima susţine că, atunci cînd a păşit pe pămîntul Lumii Noi, Columb ar fi aflat de la băştinaşi că pe-acolo au trecut cu mult timp în urmă nişte călători cu pielea neagră. În sarcofagele egiptene s-au descoperit frunze de tutun şi coca, argument ce susţine ipoteza contactelor între egipteni şi populaţii precolumbiaene. Ba chiar şi piramidele, tip de construcţie comună celor două civilizaţii, ar putea fi o dovadă a interferenţelor culturale. Acum 40 de ani, norvegianul Thor Heyerdahl a ajuns din Maroc în America de Sud cu ajutorul unei corăbii de papirus botezată Ra II, ambarcaţiune identică cu cele folosite în Egiptul Antic. Istoricul american Frank Joseph, în cartea „Comoara pierdută a regelui Juba“, aminteşte că pe la anul 40 î.H., conducătorii unui regat din nordul Africii au navigat pînă pe coastele Americii, unde s-au şi stabilit. Descoperiri recente au arătat că statuetele şi obiectele de cult găsite în Illinois nu aparţin culturii ameridiene, dar seamănă izbitor cu cele din Africa, din aceeaşi perioadă. În anul 1914, în timpul excavării unor ruine Maya din oraşul Acajutla, Mexico, s-au găsit două statuete de origine egipteană, reprezentînd zeităţile Osiris şi Isis

Legenda omului alb din Guatemala

Legendele mayaşe spun că regatul lor a fost fundat de mult, de către un mare conducător venit din Est, un om alb numit Votan sau Wotan. Îl descriu ca un bărbat înalt, blond, cu ochi albaştri, însoţit de un grup de camarazi. Legenda vorbeşte de aşezarea grupului Votan pe malurile rîului Usumacinta din Guatemala, cam cu 1.000 de ani înainte de apariţia creştinismului.

Mongolii sau chinezii?

Profesorul Sumiya Jambaldorj e convins că primii în America n-au fost nici vikingii, nici chinezii, nici Columb, ci mongolii. Lingvistul a descoperit în Alaska peste 20 de denumiri de rîuri şi locuri de origine mongolă. Plus cuvîntul „haagan“ (strămoş), identic în ambele limbi.

O controversată ipoteză este cea a amiralului chinez Zeng He. El a atins în anul 1421 coastele estice ale celor două Americi. Ipoteza se bazează pe o hartă de 59,6 cm x 41,7 cm, care conţine reprezentarea Americilor, cu California desenată ca insulă. Harta a fost întocmită cu 70 de ani înainte de Columb. După moartea amiralului şi a împăratului Zhu Di care i-a sponsorizat călătoriile, următorul împărat a sistat aceste cheltuieli inutile. Harta conţine şase caractere chinezeşti care vorbesc despre populaţia noului continent astfel: „Culoarea pielii acestei rase este neagră-roşiatică şi nişte pene sînt înfăşurate în jurul capului şi a şoldului locuitorilor“. Se pare că experţii au stabilit că harta este un fals. Dar Rowan Gavin Paton Menzies, fost comandant britanic de submarine, crede încă în autenticitatea ei, pe care o susţine şi cu alte dovezi istorice în controversata carte „1421: Anul în care China descoperea Lumea“.

surse:

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.