Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

Copiii vor putea părăsi țara cu acordul unui singur părinte

frontiera romania

Executivul român a modificat regimul liberei circulații pentru părinții care ies din țară însoțiți de copii minori. Potrivit noilor reglementări minorii vor putea fi însoțiți în premieră absolută doar mamă sau de tată în custodia căruia se află fără a avea acordul celuilalt, acolo unde există sentințe judecătorești definitive.

Conform informațiilor publicate de ziarulromânesc.de, noul act normativvizează schimbarea unor articole privitoare la scopul deplasării în străinătate sau la durata acestei deplasări . Deasemenea, modificarea vizează coordonatele privitoare la ruta pe care părinții urmează să o străbată până la destinație. Nu în ultimul rând, noul proiect de lege va clarifica datele privitoare statutul minorului care urmează să rămână în statul de destinație. În aceste cazuri, trebuie menționată imediat persoana căreia urmează a-i fi încredințat minorul sau dacă în cazuri excepționale, acesta va reveni în țară în compania unei alte persoane, adică a unui însoțitor.

Datele de identificare ale însoțitoruluitrebuie comunicate, dacă acesta este o persoană distinctă față de cel cu care copilul a ieșit din țară. Noul proiect mai stipulează și faptul că părinții trebuie să consemneze în declarația lor precizarea dacă minorul urmează să rămână în țara de destinație și în grija cui va sta acesta.

În cazul părinților divorțați, minorul va putea să părăsească țara fără acordul scris al celuilalt părinte cum era pînă acum reglementat, acolo unde există sentințe definitive și irevocabile, care atestă faptul că exercitarea autorității părințești se face unilateral doar de mamă sau doar de tată. Precizarea se referă la hotărârile judecătorești, emise începând cu 15 februarie 2013.

Declarațiile părinților trebuie legalizate la notar, fie în România, fie la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României de pe teritoriul statului respectiv. Cei care nu vor respecta aceste prevederi, nu vor avea permisiunea polițiștilor de frontieră pentru a ajunge la destinație.

În altă ordine de idei, Guvernul României a încercat prin acest act normativ să simplifice o legislație învechită, însă rămâne de văzut care vor fi reacțiile persoanelor în cauză.

Articol relatat de portalul obiectivonline.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.