Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat că cele șase state fondatoare ale Uniunii Europene, ai căror șefi de diplomații se reunesc sâmbătă la Berlin pentru discuții post-Brexit, nu vor permite nimănui să le „ia Europa”, transmite AFP.
„Sunt sigur că aceste state vor trimite ca mesaj că nu vom permite nimănui să ne ia Europa, acest proiect de pace și de stabilitate”, a subliniat ministrul german, înaintea reuniunii cu omologii săi din Belgia (Didier Reynders), Franța (Jean-Marc Ayrault), Italia (Paolo Gentiloni), Luxemburg (Jean Asselborn) și Olanda (Bert Koenders).
„Este necesar ca negocierea să înceapă foarte rapid (…) în interesul comun. Presiunea va fi foarte puternică” pe premierul britanic David Cameron la summitul UE care începe marți la Bruxelles, a declarat presei, la rândul său, ministrul de externe francez.
„Consider că este cât se poate de clar că ne aflăm într-o situație în care nu sunt admisibile nici isteria, nici starea de șoc. Nu trebuie să luăm măsuri precipitate și să ne prefacem că avem toate răspunsurile. Însă nici nu trebuie, după decizia britanică, să cădem în depresie și inacțiune”, a mai arătat Steinmeier.
Reuniunea de sâmbătă de la Berlin dă startul întâlnirilor diplomatice în care se vor trage concluziile după votul de ieșire din UE al britanicilor.
Luni va fi rândul cancelarului Angela Merkel să-i primească pe președintele francez François Hollande și pe șeful guvernului italian, Matteo Renzi, chiar înaintea summitului european.
„Sunt convins că cele 27 de state vor să apere această Europă, că există o mare voință de a întări Europa”, a insistat Steinmeier, subliniind că este nevoie de răspunsuri urgente la teme precum „refugiații și migrațiile, criza locurilor de muncă (…) securitatea”.
Potrivit lui Jean-Marc Ayrault, cei șase miniștri urmau să ia discuție modalitatea cea mai bună de relansare a proiectului european, pe baza unei propuneri franco-germane.
„Am lucrat la o propunere cu Steinmeier cu privire la ce ar putea apropia punctele de vedere ale unor și altora. Unii consideră prioritară integrarea zonei euro, alții politica de securitate și apărare”, a explicat oficialul de la Paris.
„Toată lumea recunoaște că (cuplul) franco-german joacă un rol. El nu este exclusiv, dar, dacă nu există o bună înțelegere franco-germană, restul este paralizat”, a adăugat Ayrault.
sursa: fluierul
