Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ciudățenii

Figurinele de lut de la Acambaro, descoperirea care a ridicat multe semne de întrebare

Povestea despre figurinele Acambaro începe în anul 1945, când, Waldemar Julsrud un imigrant german şi arheolog renumit, a descoperit mai multe figurine din lut, îngropate la poalele muntelui El Toro, la marginea oraşului Acámbaro, provincia Guanajuato, Mexic.

Atât la poalele muntelui El Toro cât şi a muntelui El Chivo, pe cealaltă parte a oraşului Acámbaro, au fost găsite peste 33.000 de figurine din ceramica.
Waldemar Juisrud, un comerciant şi emigrant german în Acámbaro, Mexic, mergând, într-o dimineață a lunii iulie 1944, cu calul său pe panta inferioară a muntelui El Toro, a zărit nişte pietre cioplite, parţial expuse şi o jumătate dintr-un obiect de ceramică, îngropat în pământ. Descălecând, de pe calul său, a scos din pământ pietre cioplite şi câteva piese de ceramică. A realizat imediat că aceste piese de ceramică erau deosebite, de cele pe care le văzuse până atunci. Juisrud era familiarizat cu cultura Tarascan, Aztec, Toltec, Maya, Chupicuaro, Inca a civilizaţiilor pre-incase. Aceste obiecte pe care le-a găsit, erau complet diferite, decât, oricare altă cultură indiană cunoscută. În anul 1923 împreună cu părintele Fray José Maria Martinez au făcut săpături la situl arheologic de la Chupicuaro, la opt km distanţă de Acámbaro, descoperind diverse tipuri de vaze, boluri şi figurine, datate la circa 1.000 de ani î.Hr.

Această descoperire a atras atenţia arheologilor din întreaga lume, care, mai întâi le-a definit, în mod eronat, ca aparţinând culturi Tarascan, dar, mai târziu au fost identificate corect, ca fiind un ansamblu nou al culturii indiene – Chupicauro (după oraşul Chupicauro). Cultura Chupicauro este încadrată, cu apoximație între anii 500 î.Hr. – 500 d.Hr, cu circa o mie de ani, înainte de Tarascan.

Waldemar Julsrud, la vârsta de 69 de ani, a fost la un pas de a aduce la lumină cea mai mare descoperire arheologică, făcută vreodată. Waldemar a angajat un fermier mexican, Odilon Tinajero, să sape în zona în care au fost găsite figurinele ceramice şi să-i aducă orice alte obiecte similare. I-a cerut angajatului său să îndepărteze pământul din jurul obiectului şi să-i aducă toate piesele similare pe care le-ar fi putut găsi acolo. Câteva zile mai târziu, Tinajero i-a prezentat lui Julsrud o mulţime de artefacte, de o diversitate uluitoare. Negustorul a încheiat o înţelegere cu fermierul: pentru figurinele întregi pe care i le va aduce, avea să primească câte un peso, nu însă şi pentru cele deteriorate.

În acest fel, el dorea să-i mărească angajatului său interesul pentru săpături, dar mai ales pentru a le face cu mare precauţie. Motiv pentru Tinajero de a fi foarte atent cu procesul de săpare, pentru a nu rupe piesele, iar, cele sparte, au fost cimentate împreună, înainte de a fi aduse lui Julsrud. Printre miile de artefacte excavate, au fost elemente care, au transformat conacul lui Julsrud în „muzeul care a speriat oamenii de ştiinţă.” Acest muzeu era format din figurine din lut sculptate, în culori diferite ce reprezenta: dinozauri, diferite rase de oameni eschimoşi, asiatici, africani, caucazieni bărboşi, mongoli, polinezienii, şi obiecte, care au avut legături culturale cu egiptenii, sumerienii, precum şi alte vechi civilizații.

Obiectele realizate din lut şi piatră au diferite mărimi; statuile variază, de la câţiva centimetri până la trei metri înălţime, iar obiectele care înfâțisează dinozauri, au între patru și cinci metri lungime. În colecţia, care acum cuprinde peste 20.000, numai un singur obiect, a putut fi dovedit, a fi un duplicat al altuia. Fiecare dintre bucăţile de argilă au fost făcute individual, sculptate cu pricepere, şi decorate cu grijă. În colecţia neegalată ca mărime, figurinele de dinozauri în număr de câteva sute, au fost identificate ştiinţific ca, reprezentând mai multe specii de dinozauri, inclusiv: Trachodon, Gorgosaurus, Monoclonius cu coarne, Ornitholestes, Tyrannosaurus, Triceratops, Stegosaurus Palaeoscincus, Diplodocus, Podokesaurus, Struthiomimus, Pleziozaur, Leviathan, Maiasaura, Rhamphorhynchus, Iguanodon, Brachiosaurus, Pteranodon, Dimetrodon, Ichthyornis, Tyrannosaurus Rex, Rhynchocephalia dar şi alte specii de dinozaur necunoscute, sau, încă neidentificate.

Această descoperire a ridicat multe semne de întrebare, deoarece existenţa figurinelor contrazice teoria lui Darwin potrivit căreia: pe vremea dinozaurilor nu existau încă oamenii pe Terra. Atunci cine ar fi sculptat cu atâta minuţiozitate aceste figurine?
În 1955 Dr. Ivan T. Sanderson a fost uimit când a descoperit faptul că, a existat o reprezentare corectă a dinozaurului său american Brachiosaurus, aproape total necunoscut la acea vreme, pentru publicul larg. Sanderson a scris despre acest dinozaur, special, în colecția Julsrud. „Aceasta este o figurină, un vas şlefuit foarte fin cu jet negru. Este vorba despre înălţimea în metri. Ideea este că, este o reprezentare absolut perfectă a Brachiosaurus, cunoscut doar în Africa de Est şi America de Nord. Există o serie de descrieri de schelete în literatura standard, dar numai unul singur complectat de reconstrucţia pe care am văzuto vreodată. Aceasta este exact ca ea”.

În anii 1940 şi 1950 acumulând şi colecţia Julsrud, satul din Guanajuato, Mexic, a fost puţin explorat paleontologic şi arheologic şi aşa a rămas şi astăzi. Dar, se pare că, aici în Valea Acámbaro, în ultimii patru mii de ani, a trăit o civilizaţie, care, a avut cunoştinţe pentru prima oară, despre dinozauri.
În 1999 Dr. Dennis Swift și Dr. Don R. Patton a călătorit la Acámbaro pentru a explora misterul, personal. La scurt timp după sosire a descoperit că colecţia Julsrud a fost închisă şi depozitată, şi nu se pune la dispoziţia publicului. După câteva zile de negocieri cu primarul, secretarul de Turism şi directorul muzeului, autorizarea Acámbaro a fost dată pentru a vizualiza o porţiune din colecţie. Dr. Swift a desfăcut figurinele ceramice, împachetate în ziare şi plasate la întâmplare în recipiente de carton care se prăbuşeau uşor, în timp ce, Dr. Patton le-a fotografiat profesional. Printre elemente au fost aproximativ 65 de figurine de dinozauri deosebiţi. Ce a fost cel mai uimitor, a fost o reprezentare perfectă a unui Iguanodon. Acesta a fost una dintre primele schelete de dinozauri descoperiţi. Noţiunea anticipată a apariţiei acestuia, a fost, la mijlocul anilor 1800.

sursa: revistasecretul.wordpress.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.