Connect with us

Hi, what are you looking for?

S.O.S.

Foarte nociv: să stăm online seara chiar înainte de somn

telefon seara

Încă de la apariția laptopurilor mulţi dintre noi am căpătat un obicei destul de prost şi, din câte se pare acum, foarte nociv: să stăm online seara chiar înante de somn, de multe ori chiar direct în pat.

Nu ne putem pune la somn până nu ne mai verificăm pentru ultima dată în ziua respectivă emailurile, notificările de facebook, orice ne atrage în mediul online.

Doctorul Dan Siegel, profesor de psihiatrie la UCLA, specializarea Medicină, ne spune că privirea acestor ecrane înainte de somn este mult mai nocivă decât credeam vreodată, având efecte negative asupra creierului şi întregului nostru organism. Haideţi să vedem de ce!

În momentul în care privim un ecran de genul celor al smartphone-ului sau al tabletei, ochii noştri sunt bombardați de un val de fotoni care practic îi spune creierului nostru sa stea treaz, că încă nu e momentul să meargă la somn. Astfel, acea lumină puternică emanată de ecranul gadget-ului tău forţează creierul să amâne secretarea de melatonină, căci încă nu e timpul pentru somn. Astfel rămâi treaz, verifici emailuri, facebook, poate te joci sau citeşti un e-book, oricum ar fi te pui târziu la somn. În funcţie de ora la care te trezesti dimineaţă pentru a merge la muncă sau la şcoală, dormi doar o medie de 5 ore pe noapte.

Dar ce se întâmplă în timpul somnului? În timp ce dormim neuronii activi se odihnesc, însă celulele gliale curăţă în timpul somnului toxinele produse de neuroni, ceea ce e foarte bine. Dar dacă dormin mai puţin decât durata recomandată de 7-9 ore, înseamnă că celulele gliale nu reuşesc să cureţe toate toxinele produse de neuroni.

Ce înseamnă că nu se curăţă toate toxinele produse de nouroni? Cu ce ne afectează? Ei bine, efectele sunt destul de grave: ni se reduce atenţia, memoria, abilitatea de a găsi soluţii pentru diferite probleme scade considerabil, chiar şi nivelul de insulină din organism va fi dat peste cap, ceea ce înseamnă că putem lua kilograme în plus mult mai uşor indiferent ce mâncăm. Şi de parcă nu ar fi destul, ne sunt afectate legăturile stabilite la nivel celular în creier. În concluzie, ar trebui să ne punem deoparte toate aceste dispozitive cu ecrane care ne distrag atenţia seara cu cel puţin o oră înainte somn şi astfel vom vedea o îmbunătăţire a vieţi noastre într-un timp destul de scurt.

Sursa: onlinereport.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.