(foto) Bolovanii sferici din Noua Zeelanda, Moeraki Boulders

Moeraki Boulders sunt niste bolovani sferici neobisnuit de mari care se intind de-alungul plajei Koekohe Beach de pe coasta Otago din Noua Zeelanda intre Moeraki si Hampden, localizati la 45°20′42.99″S 170°49′33.82″E.

Ei sunt fie imprastiati, fie in gramada de-alungul plajei si sunt protejati intro rezervatie stiintifica.

Eroziunea prin actiunea valurilor asupra rocii de calcit, comprimand roca de baza si alunecarile de teren, expune frecvent bolovani izolati incorporati. Acesti bolovani sunt concretiuni cu septarii umplute cu calcit de culoare gri.

Legendele Māori spun ca bolovanii ar fi remasitele unui cos de ţipari, tigve si  cartofi dulci aduse la ţărm din epava unei Arai-te-uru, o canoe mare.

Aceasta legenda povesteste despre bancurile de nisip tari (ca piatra) care se extind dinspre mare de la Shag Point ca fiind carena pietrificata a acestei epave, iar  promontoriul stancos din apropiere, fiind corpul capitanului canoei. In 1848 W.B.D. Mantell a schitat plaja si bolovanii ei, mai numeroase ca acum.

Bolovanii au fost descrisi in rapoarte coloniale diin anul 1850 si in numeroase articole populare din acea perioada. In prezent au devenit o populara atractie turistica.

sursa și foto: g1b2i3.wordpress.com

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *