
foto: dunya.com
Grafenul este un material-minune care şi-a arătat proprietăţile uimitoare în diferite experimente, surprinzând savanţii cu abilităţile de superconductivitate şi rezistenţă, scrie Futurism. În prima sa utilizare comercială, cercetătorii au creat încălţăminte de alergat care poate îmbunătăţi performanţele sportive.
Savanţii de la Universitatea din Manchester, împreună cu brand-ul inov-8, vor folosi materialul gros de un singur atom de carbon pentru a crea încălţăminte de alergat care este flexibilă şi mai durabilă decât orice găsit până acum.
„Proiectul nostru unic face ca încălţămintea să fie cu 50% mai rezistentă şi cu 50% mai flexibilă decât cauciucul standard, fără grafen”, a precizat Aravind Vijayaraghavan de la Universitatea din Manchester.
Noua inovaţie mai adaugă un element la posibilităţile (care par infinite) de utilizare a materialului.
Grafen obținut în bucătărie
În urma experimentului, au fost produse aproximativ 21 de grame de grafen. Pentru a obţine această cantitate, cercetătorii de la Trinity College Dublin au folosit circa 300 de litri de apă și detergent, scrie CS Monitor.
Mai departe însă, specialiștii sunt de părere că prin această metodă poate fi obţinut grafen într-o cantitate industrială. După calculele lor, ar putea fi produse 100 de grame de material pe oră, folosind o cuvă de 10.000 de litri și un motor potrivit, scrie New Scientist.
Coordonatorul demersului, Jonathan Coleman, susţine însă că această metodă de obţinere a grafenului nu ar trebui testată acasă. Motivul se referă la cantitatea de detergent necesară procesului, care poate fi apreciată doar cu ajutorul unor echipamente avansate. Nivelul detergentului de vase poate varia în funcţie de o serie de factori care ţin de proprietăţile grafitului folosit: de la dimensiunea distribuţiei granulelor până la substanţele cu care grafitul ar putea fi contaminat.
Grafenul a fost extras prima dată de profesorii de fizică Andre Geim și Konstantin Novoselov, de la Universitatea din Manchester. Pentru a izola grafenul din grafit, cei doi cercetători au utilizat o bandă adezivă. Metoda le-a adus în 2010 Premiul Nobel pentru Fizică.
surse:
