Connect with us

Hi, what are you looking for?

Generale

„Ketchupul din restaurantele fast-food ar conține HIV”. Legendele urbane despre HIV și SIDA

ketchup

Poate că nimic nu inspiră mai multă teamă decât necunoscutul. Iar cu cât oamenii cunosc mai puține despre ceva, cu atât se tem mai mult de acel ceva. De aici se nasc multe dintre legendele urbane, de obicei zvonuri care se dovedesc în cea mai mare parte a fi false. Legendele urbane despre HIV și SIDA nu fac excepție.

Virusul HIV (Virusul Imunodeficienței Umane) a terorizat populația și această spaimă a dat naștere la diverse concepții false, care circulă chiar și în ziua de astăzi. HIV și SIDA a reprezentat o sursă de „inspirație” pentru numeroase legende urbane și teorii ale conspirației, în special deoarece încă nu se știe originea virusului și nici leacul pentru boală.

Una dintre legendele urbane care au circulat despre HIV arată clar teama și pericolul reprezentat de acest virus. Exista o poveste conform căreia la cinema o femeie se așează pe un scaun și este înțepată de o seringă. Ea găsește pe scaun un bilet pe care scrie „te-ai infectat cu HIV”. Nu de mult, părinții avertizau tinerii să nu se apropie de necunoscuți în baruri și cluburi, pentru a nu fi înțepați cu seringa infectată. Povești care nu arată decât frica oamenilor de această boală.

Alte povești se referă la modul de transmitere HIV: în pofida tuturor campaniilor de informare, există încă false concepții, precum cea că HIV se transmite prin sărut, prin înțepătura țânțarilor, prin strănut, la băile publice.

Alte legende urbane despre HIV:

Ketchupul din restaurantele fast-food ar conține HIV. Iată un zvon care circulă în special în mediul online din 2004. Au fost trimise diverse mesaje care avertizau ca nimeni să nu consume ketchup din sticlele de la restaurante fast-food, ci doar din plicuri sigilate. Zvonul spune că un angajat ar fi fost văzut turnând sânge în sticle, omul fiind infectat cu HIV. Mesajele sunt scrise în mod alarmant, avertizând cititorul să anunțe toți cunoscuții despre așa-zisul pericol.

Nici un astfel de caz nu a fost descoperit. În plus, specialiștii ne asigură de faptul că HIV nu se poate transmite prin ingerarea de băuturi sau de alimente. Virusul nu supraviețuiește în afara organismului și chiar dacă ar putea, nu s-ar transmite în acest mod. Dacă cineva ar pune sânge infectat în ketchup sau mâncare, expunerea la aer și acidul din stomac ar omorî rapid virusul.

Această legendă urbană nu este deloc surprinzătoare având în vedere atât teama față de virus, cât și suspiciunile născute de lanțurile fast-food (există numeroase zvonuri despre produsele fast-food, unele bazate, altele pur imaginare). Se întrevede spaima de infectarea cu HIV – simpla idee că o persoană ar fi capabilă să infecteze prin propriul sânge alte mii de persoane arată teama de boală și de cei bolnavi. O poveste similară a circulat prin 2008 în Africa de sud, referindu-se la sucul de roșii dintr-un lanț de restaurante.

HIV în Pepsi. O altă legendă urbană similară este cea care spune că sticlele de Pepsi ar fi fost infectate (accidental sau intenționat) cu HIV. Prin 2011, au circulat mesaje pe telefon, mail și rețele sociale care avertizau consumatorii să se ferească de Pepsi și alte băuturi ale marii companii. Un angajat ar fi contaminat cu propriul sânge producția de băuturi acidulate. Mesajul este alarmant, precizează că nu este o glumă sau o farsă și spune că știrea ar fi fost aflată de la poliție.

Este inutil de precizat că secțiile de poliție au negat zvonurile și că nu a fost găsită nici o sticlă contaminată. De asemenea, ca în cazul ketchupului, HIV nu se poate transmite prin băutură. Aceeași poveste a circulat după un an în India, referindu-se la o firmă de sucuri numită Frooti.

HIV – o conspirație a guvernului. Au existat și teorii ale conspirației care spuneau că HIV a fost creat în laborator ca experiment, în intenția de a controla creșterea populației. Se știe însă că, deși a rămas multă vreme nedescoperit, virusul există de foarte mult timp pe pământ.

SURSA

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.