Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Legenda ”Jocului Regilor”. De la bobul de grâu la microcosmos

foto: Punctul

Cercetarile realizate de-a lungul anilor nu au reusit sa stabileasca datele concrete privitoare la aparitia si raspandirea acestuia, scrie revistamagazin.ro.

Numit si “jocul regilor”, forma primara a sahului a ramas inca o enigma. Cuvantul sah deriva din persanul “SHAH” care inseamna “Rege”. Dovezile care stau la baza originii acestui joc le putem gasi, mai ales, in legendele si miturile care au circulat in zona marilor imperii asiatice (Persia, India, China) dar si in Grecia si Egipt. Studiile cercetatorilor arata, de altfel, ca sahul provine din mai vechiul joc indian “chaturanga” de pe Valea Gangelui, fiind preluat de mai toate popoarele arabe dar care a suferit multe modificari.

Stramosi si legende

Cel care a vorbit pentru prima oara despre acest joc a fost Dr. Thomas Hyde de la Universitatea Oxford in lucrarea “De Ludus Orientalibus” aparuta in 1694 iar Sir William Jones (devenit judecator al Curtii Supreme din India intre anii 1783-1794) a fost cel care a tradus regulile jocului chaturanga (foto alaturat) in limba engleza. Legendele despre descoperirea jocului sunt foarte multe si diferite. In Evul Mediu sahul era considerat ca un joc de elita, pentru nobili, iar biserica, pentru cateva secole, nu a acceptat acest joc.

Dintre legendele cele mai raspandite, cea cu boabele de grau este mai cunoscuta. Se povesteste ca Regele Vishtaspa al Persiei suferind de plictiseala, pentru ca realizase tot ce-si dorise in viata, a oferit o recompensa nelimitata celui care l-ar fi facut sa-si recapete interesul pentru viata. Asa a aparut profetul Zarathustra cu tabla de sah originala, diferita de cea cunoscuta astazi, invatandu-l si demonstrandu-i regelui regulile universului si vietii. Cand regele i-a cerut sa-i spuna recompensa, Zarathushra i-a spus: un bob de grau pe primul patratel al tablei, doua boabe pe cel de-al doilea, 4 pe cel de-al treilea si tot asa dubland cantitatea anterioara pana cand toate cele 64 de patratele vor fi pline de grau. Regele a ras si i-a promis profetului ca-i va trimite graul in cateva zile crezand ca e o nimica toata. Mare i-a fost mirarea cand, dupa ce a calculat cantitatea ce trebuia trimisa, si-a dat seama ca nu exista in tot imperiul. Rusinat, regele i-a trimis vorba dar profetul i-a raspuns ca nu vrea graul ci doar a vrut sa-i dea o lectie regelui.

Patrunderea in Europa

Felul cum a ajuns la forma actuala inca nu este clar, chiar daca se stie ca pentru prima oara a aparut in India. Unul dintre cei mai cunoscuti istorici si antropologi, francezul Michel Pastoreau afirma: “Daca e cert ca jocul s-a nascut in India si ca, din India, a trecut in Iran, iar de aici s-a raspandit in intreaga lume musulmana (…) nu e catusi de putin usor sa determinam aproximativ in ce epoca s-a cristalizat cu adevarat un joc mai apropiat de jocul nostru de sah actual decat de numeroasele si indepartatele jocuri pe tabla “in patratele” pe care societatile vechi, atat in Asia, cat si in Europa, le cunosteau deja”. Supus unor serii de modificari, primele informatii cu privire la transformarea jocului initial, in jocul de sah actual apar intr-o culegere de predici din anul 1275 a italianului Jacopo da Cessole. Regulile actuale ale jocului au fost definitivate de-abia in 1850. In aceasta perioada, sahul ajunsese si in Germania (dinspre Italia) si in tarile nordice, precum si in Anglia (dinspre Franta), raspandindu-se repede in intreaga Europa.

Din momentul in care sahul a intrat aproape in toate tarile Europei, el a fost supus multor modificari, astfel incat pionul va putea fi mutat in doua casute iar Vizierul isi va schimba numele in Regina. Rolul si importanta Reginei vor face ca sahul modern sa se mai numeasca si sahul Reginei. Definitivarea regulilor jocului modern de sah a avut loc in secolul al XIX-lea. De atunci jocul a evoluat iar astazi se joaca chiar si pe computer.

Autor: IOANA FLORIA

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.