Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Locuri care îți provoacă FIORI. Lacurile blestemate din România, între legendă și adevăr

lacul

Chiar dacă apa este elementul vieții, foarte mulți oameni au murit înecați în lacuri, iar aceste întâmplări nefericite au fost puse uneori sub semnul forțelor paranormale, unele dintre ele fiind doar legende. Astăzi vă vom prezenta câteva lacuri care sunt încărcate de astfel de mituri.

Lacul Miresei

Lacul Miresei (foto) se află lângă Biserica Sfinții Voievozi din Câmpina, loc pe care s-a aflat în preajma anului 1200 o mănăstire de călugări unde s-au ăetrecut întâmplări nu tocmai creștine sau o biserică cu enoriași păcătoși. Iar Dumnezeu i-a pedepsit pe aceștia și a scufundat lăcașul de cult, rămânând lacul întâlnit și astăzi în acest loc.

Unii localnici nu cred această legendă și sunt de părere că apa are doar 4 metri adâncime, neputând ca aici să fie scufundată o întreagă mănăstire, însă alții cred și spun că lacul este adânc de aproximativ 70-80 metri. În fiecare an aici se îneacă doar bărbați și se spune cî în zilele însorite se poate vedea în apă turla bisericii din lac.

Altă legendă afirmă că în lac s-a aruncat o fată forțată de părinți să se căsătorească cu un bărbat avut, chiar dacă iubea pe altcineva. În dimineața aceea, oamenii au văzut voalul ei plutind la suprafață, iar de la acea întâmplare locul a devenit unul blestemat în care în fiecare an lacul „cere suflet de om tânăr, în special de bărbat”, după spusele localnicilor.

Lacul Fântânele

În ultima jumătate de secol, foarte mulți oameni s-au înecat misterios în Lacul Fântânele din comuna Radovan, județul Dolj. Localnicii spun că în anii ’40, aici s-au mutat mai mulți oameni din Moldova printre care și o tânără foarte frumoasă, Ileana.

Maria Mușatescu, în vârstă de 78 de ani, spunea acum câțiva ani despre Ileana: „Muică, era frumoasă foc ca toate moldovencele. S-a îndrăgostit de ea un băiat de aici de la noi din sat şi s-au luat”. Destinul a făcut însă ca în noaptea nunții ginerele să fie omorât în bătaie de câțiva nuntași. „De necaz, mireasa s-a dus în pădurea de la marginea satului şi s-a spânzurat de ciutura unei fântâni”, mai spunea Maria Mușatescu.

Locuitorii din comună sunt de părere că cei care mor în acest lac sunt victime ale miresei pentru că pădurea unde s-a spânzurat înconjoară lacul.

„La câţi oameni au murit aici, e ceva necurat. Cred că mireasa i-a înecat, că nu îmi dau io seama cum de s-au înecat atâţia bărbaţi în lacul ăsta”, afirmă aceeași Maria Mușatescu. Ironic este faptul că aici și-a găsit sfârșitul și șeful gărzii de intervenție al ISU Dolj, el care a salvat zeci de oameni de la înec și care avea 36 de ani. Acesta regla presiunea apei în baraj, iar un moment de neatenție l-a costat viața.

Lacul de la Ciotul Paltinului

Lacul se află între județele Prahova și Buzău și se spune că în mijlocul lui se creează un vârtej care atrage bărcile în adâncurile lui.

Cei mai în vârstă spun că acest fenomen are loc din cauza blestemelor date de oameni lacului. Acesta este format pe craterul unui vechi vulcan și îi obliga pe oameni să ocolească pe un alt drum foarte greu și anevoios, iar aceștia spuneau: „Dărâma-s-ar muntele, că greu mai e!”. Iar în timpul unei furtuni dintr-o noapte a avut loc o alunecare de teren care a lărgit lacul cu aproape 1 kilometru, acela fiind momentul care a declanșat blestemul.

Lacul misterios din Bucegi

Lacul se află departe de civilizație și de curiozitatea oamenilor, într-un loc unde doar viperele se simt confortabil. Acesta apare și dispare după legi greu de înțeles și perceput de normal. Localnicii din Poiana Țapului afirmă că fiecare apariție a lacului din munții Bucegi se soldează cu moartea sau dispariția unor persoane.

Totuși, natura oferă și semne prevestitoare: înainte să apară lacul, vremea se strică brusc, vântul făcându-și simțită prezența timp de 2 zile. Apoi, lacul apare pentru o zi sau două, până când cineva moare în apele lui, așteptând parcă o ofrandă vie de fiecare dată când apare.

Legenda locului spune că acolo, în mijlocul unui lac, își ducea veacul o vrăjitoare care chinuia copiii. Aceștia s-au revoltat și au scufundat vrăjitoarea cu tot cu casa ei, cu ajutorul zânei lacului. Doar că puterea vrăjitoarei era foarte mare și astfel lacul reapare uneori, răpește un suflet de om și dispare. În ultimul timp aici au murit în majoritate, turiști.

Lacul Bezid

Bezid

Este unul dintre cele mai misterioase locuri din județul Mureș. A luat naștere prin construirea barajului de pe pârâul Cușmed. Lucrările au început în anul 1975, dar lacul s-a umplut doar ăn 1992. Scopul construirii lui a fost prevenirea inundațiilor care puneau în pericol patru sate, iar lacul s-a format pe aria satului Bezidul Nou. Și în prezent se mai vede turla vechii biserici cum iesi din lac, precum o fantomă.

În lacul Bezid fac antrenamente scafandrii de la Serviciul Salvamont Mureş. „Am intrat prima dată în lacul Bezid în urmă cu trei ani. Atunci am fost solicitaţi pentru a recupera cadavrul unui tânăr înecat acolo. Este sinistru. Vizibilitatea este zero şi doar în zilele foarte însorite poţi vedea ceva la doi metri. Din ce am văzut eu, se pot distige rămăşiţele caselor şi chiar vechiul drum din sat”, a povestit Robert Kovacs, şef la Serviciul Salvamont Mureş. Adâncimea cea mai mare este de 14 metri.

Iazul Nimirceni

Acest lac se află la 5 kilometri distanță de Bosanci și Fălticeni din județul Suceava. Cea mai veche legendă se leagă de un alai de nuntați care a fost înghițit de apele iazului,, întâmplare de acum sute de ani.

„Era iarnă. Nuntaşii se duceau spre o biserică din apropiere. Ca să nu înconjoare iazul, au trecut de-a latul său. La mijloc însă gheaţa a cedat, iar toţi nuntaşii s-au înecat”, povesteşte localnica Lucreţia Plămădeală.

Se spune că în unele nopți nuntașii reînvie și continuă nunta, aici auzindu-se muzică, chiar dacă nu este nimeni în zonă.

„Într-o seară, am ieşit să văd de ce urlă câinii. Nu a trecut mult şi am auzit fanfara cântând pe iaz. Am fugit de acolo fără să mă mai uit în urmă. Locul ăsta e necurat mai mult ca sigur”, povesteşte ciobanul Ştefan Dima.

Locuitorii sunt de părere că iazul cere suflete tinere. „Acum vreo doi ani s-a înecat un tânăr. Era doar până la genunchi în apă, dar el şi-a pierdut viaţa. Unii spun că atunci o voce din adâncuri a spus: «Ora a sosit, omul a venit»”, povesteşte Daniel Ciobanu.

Balastiera de la Apa

scafandrii-apa1-680x365

Balastiera de la Apa se află în județul Satu Mare, iar legendele de aici vorbesc despre pești gigantici care trăiesc la 40 de metri adâncime. Aceasta este a doua balastieră din țară ca mărime și are o arie de 100 ha. În 1970 râul a inundat județul și o mare cantitate de apă s-a revărsat în balastieră. Evenimentele de atunci constituie momentul începerii legendelor.

„Nu este exclus ca în acel moment să fi ajuns somni în baltă. În 40-50 de ani, ei pot ajunge şi până la 100 de kilograme. Mediul natural este propice pentru a supravieţui aşa de mult, durata lor de viaţă fiind mare”, spune Mihai Rusu, unul dintre foştii administratori ai balastierei.

Ghorghe Giran, directorul Asociaţiei Judeţene a Pescarilor Sportivi Satu Mare spune: „Înainte de ’89 se exploata puternic în zonă. La un moment dat, o cupă a rămas în adâncuri. Pentru recuperarea ei au fost chemaţi scafandrii. Din câte am auzit, aceştia s-au speriat de monştrii uriaşi din adâncuri. Fratele meu spune că a văzut un peşte cât o traversă de cale ferată”.

Un localnic în vârstă de 81 de ani spunea cu câțiva ani în urmă: „Am lucrat şi eu acolo, am văzut cu ochii mei acei peşti uriaşi. Au o gură cât capul meu, cred că m-ar putea înghiţi pe loc”.

Lacul de baraj artificial Chirița

Chriţa

Lacul se găsește în partea de nord-est a municipiului Iași, în vecinătatea localitășilor Valea Lungă și Dancu și este folosit drept rezervă de apă potabilă pentru municipiu încă din anul 1968. Un localnic din Valea Lungă povestește despre doi parașutiști care au aterizat din greșeală în lac: „Unul a scăpat, dar altul a fost înghiţit de ape. Au chemat scafandrii ca să-l caute. Băieţii au intrat în apă, dar după câteva minute au ieşit speriaţi la mal. Ne-au spus că au văzut nişte somni uriaşi, şi că ei nu mai intră în apă”, spunea acesta.

Trupul neîsuflețit a iești la suprafață după aproape 3 săptămâni: „Avea o parte a feţei mâncată de peşti. Vă spun eu: sunt mari de tot somnii ăia din lac, că şi scafandrii spuneau că te pot mânca”, zice localnicul.

Trupul paraşutistului a ieşit la suprafaţă după trei săptămâni. „Avea o parte a feţei mâncată de peşti. Vă spun eu: sunt mari de tot somnii ăia din lac, că şi scafandrii spuneau că te pot mânca”, zicea localnicul.

Lacul Fântânele din județul Cluj

fantanele

Acesta este un alt lac de care localnicii se feresc. Un bătrân din Beliș susține că în urmă cu vreo 10 ani, un cioban a căzut din barcă în lac. Scafandrii care au intrat în apă după el s-au întors terifiați: „Ne-au spus că dacă am şti ce monştri sunt în aceste ape, nu ne-am mai apropia de lac”, spunea bătrânul.

Barajul Paltinu

paltinu

Barajul de pe Valea Doftanei a fost construit în anul 1971 și de el se leagă câteva legende despre peștii imenși care trăiesc în apă sau despre tributul de suflete pe care îl cere lacul. O dovadă înspăimântătoare sunt zecile de cruci de pe malul lacului.

Lacul Razim

razim

Cel mai întins lac din România are 415 kmp și este și cel mai periculos. Locuitorii susțin că acest lac este malefic: te adoarme cu liniștea lui, iar apoi se transformă în iad. Femeile se uită lung după soții lor care pleacă la pescuit deoarece mulți dintre aceștia nu se mai întorc.

„Singura şansă este să ajungi cât mai repede la mal, altfel adio. Valurile se ridică la doi metri, brusc începe vijelia de nu mai vezi ţărmul. Din cauză că lacul e foarte mare, se fac valuri uriaşe de te răstoarnă imediat. Am scăpat dintr-o asemenea furtună doar pentru că văzusem malul”, povesteşte Ovidiu Ghionu, pescar tulcean.

Tragedia cea mai mare care a avut loc pe Lacul Razim a avut loc în anul 1997 când au pierit șapte oameni. „Băieţii au plecat pe lac. Era iarnă şi lacul era îngheţat. S-au dat jos din lotcă şi podul de gheaţă a cedat. Au intrat dedesubt, n-a scăpat niciunul. I-au găsit când s-au topit gheţurile. Razelmul este infinit mai primejdios decât Marea Neagră”, spune primarul din Jurilovca, Virgil Vlaciu.

Câte legende sunt oare adevărate și câte sunt doar imaginații ale localnicilor? Cert este că apele unor lacuri sunt foarte periculoase și  nu este recomandată intrarea  și înotul.

sursa: worldwideromania.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.