Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Mituri şi adevăruri despre vitamine

vitamine

Pentru că răcelile şi virozele ne pândesc la tot pasul în această perioadă, mulţi dintre noi am fi tentaţi să apelăm la suplimentele de vitamine pentru a ne întări sistemul imunitar sau pentru a face faţă stresului cotidian.

Românii sunt mari consumatori de vitamina C.

Doar 2009, conform statisticilor, conaţionalii au înghiţit 4,2 milioane de cutii din amintita vitamină. Pentru aceste medicamente, românii au plătit peste 23 de milioane de lei.

Locul doi în topul suplimentelor naturale este ocupat de multivitamine cu minerale, respectiv 3,1 milioane de cutii, pentru care s-au cheltuit peste 47 de milioane de lei. Pe locul trei se află vitaminele A şi D luate separat sau împreună, potrivit acel­eiaşi surse.

Românii au cumpărat 3 milioane de cutii de astfel de medicamente, pentru care au plătit peste 27 de milioane de lei. Aşadar vitamine con­sumate cu pumnul. Să fie o pastilă soluţia pentru creşterea imunităţii şi pentru a face faţă stresului? Potrivit specialiştilor, suplimentele nu înlocuiesc o dietă echilibrată bogată în fructe şi legume. gândul îţi prezintă 4 mituri despre suplimente.

La primele semne ale răcelii suntem tentaţi să luăm cu pumnul vitamina C, deoarece aceasta întăreşte sistemul imunitar şi alungă răceală. Total eronat, sunt de părere nutriţioniştii. Potrivit specialişlor, pastila de vitamina C poate doar să reducă durata unei răceli. De exemplu, în medie, adulţii au simtome de răceală 12 zile pe an, iar o pilulă poate să micşoreze durata la 11 zile.

Suplimentele de vitamine pot ţine locul unei diete echilibrate. Nutri­ţioniştii atrag atenţia asupra acestui mit, deoarece organismul are nevoie de vitamine naturale nu sintetizate. Prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice, spune că numai în anumite situaţii organismul are nevoie de un surplus de vitamine.

„Femeile însărcinate au nevoie de un plus de vitamine, pentru ca sarcina să decurgă normal, iar viitorul copil să fie unul sănătos. Medicul ginecolog, în urma unor analize, îi poate recomanda suplimentele, în funcţie de deficienţele observate”, precizează medicul nutriţionist. Acest tip de medicamente sunt recomandate şi în cazul persoanelor care au scăzut brusc în greutate.

O altă concepţie presupune ca persoanele vârstnice şi copiii au nevoie de suplimente de vitamine. Medicul Hâncu contrazice această teorie: „Citri­cele sunt extrem de bogate în vitamine, deci organismul îşi poate lua doza necesară”.
Suplimentele de vitamine C, E, B6 şi B12 scad riscul bolilor de inimă.

Cercetătorii de la Asociaţia Americană de Cardiologie au constatat că vitaminele E şi C nu reduc riscul de infarct şi nici pe acela al decesului apărut din cauza afecţiunilor cardiovasculare. În ce priveşte vitamina B, aceasta poate micşora nivelul homocisteinei, însă nu scade riscul de apariţie a bolilor de inimă.

Specialiştii recomandă un stil de viaţă activ, reducerea numărului de ţigări şi evitarea mâncărurilor bogate în grăsimi, care duc la creştere colesterolului scrie Gândul.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.