Connect with us

Hi, what are you looking for?

Fără categorie

Nu se poate uita aşa ceva! Acum treizeci de ani, fotbalul a produs o tragedie imensă

_83304320_heysel3

Acum treizeci si unu de ani, in data de 29 mai 1985,39 de persoane,majoritatea italieni, au murit in tribunele subrede ale stadionului Heysel din capitala Belgiei,Bruxelles, atunci când dezordinea si incidentele dintre suporteri au provocat prabusirea unui perete înainte de finala Cupei Campionilor Europeni între Juventus și Liverpool.

Tragedia a fost declanşată de huliganii englezi. S-a vrut a fi o răzbunare faţă de tratamentul aplicat fanilor „cormoranilor” cu un an înainte, când au fost atacaţi de fanii Romei, într-o deplasare în Italia.

În noaptea de 29 mai 1985, telespectatori de pretutindeni urmăreau șocați, la televiziunile naționale, ceea ce se petrecea pe stadionul din inima Europei.

Toată lumea astepta cu sufletul la gura duelul dintre italienii de la Juventus si super-campioana Angliei, Liverpool. Britanicii îi aveau pe Grobbelaar, Dalglish și Rush, în vreme ce italienii ajunseseră până acolo pe mâna starului francez Platini, dar și a teribilului Boniek, un polonez cu mustăcioară, care făcea ravagii în fața porții.

Erau, deci, o grămadă de motive pentru o seară perfectă în fața televizorului . Numai că la ora la care trebuia să înceapă spectacolul, majoriteatea televiziunilor transmiteau videoclipuri muzicale si reclame. Din când în când, acestea erau întrerupte de imagini de la Bruxelles. Nimic nu se întâmpla pe teren, în schimb oamenii din tribune erau îngroziți. Nimeni nu știa ce se întâmplă pentru că operatorii evitau să-și focuseze camerele pe dezastrul care se petrecea afara suprafeței de joc.

Deși era stadion național al Belgiei, stadionul Heysel, cu o vechime de peste jumătate de secol la acea vreme, era într-o stare tehnică precară. De altfel, atât directorul general al FC Liverpool, Peter Robinson, cât și președintele clubului italian, Giampiero Boniperti ceruseră UEFA să aleagă un stadion mai potrivit pentru un astfel de prilej, printre alternativele sugerate aflându-se Camp Nou și Santiago Bernabeu. Însă oficialii UEFA au refuzat să mute meciul.

Stadionul Heysel din Bruxelles era scena unui adevărat măcel între suporteri.
Fanii englezi au rupt gardul care-i separa de tribuna italienilor. Urmarea e greu de surprins în cuvinte : atacaţi de celebrii „hooligans”, suporterii lui Juventus au luat-o la fugă.
Panicaţi, oamenii s-au călcat în picioare la propriu. Bilanţul e tragic : 39 de morţi, zdrobiţi pur şi simplu şi peste şase sute de răniţi.
Poliţia belgiană a asistat neputincioasă la întregul masacru. De altfel, ea a fost acuzată de incompetenţă, pentru că prezenţa ei pe stadion a fost aproape nesemnificativă.
Drama s-a desfăşurat în direct la posturile europene de televiziune. Peste patru sute de milioane de telespectatori au putut privi imaginile şocante. Totuşi, amploarea dezastrului a fost mascată de confuzia care domnea.
Autorul singurului gol al meciului, francezul Michel Platini, acum preşedinte al UEFA a fost criticat, pentru că s-a bucurat prea mult după ce a marcat. Cu atât mai mult cu cât la câţiva metri distanţă zăceau în corturi trupuri neînsufleţite.

12

După 18 luni de investigații, judecătorul Marina Coppieters i-a găsit vinovați de catastrofă atât pe fanii englezi, cât și pe oficialii belgieni. Printre aceștia din urmă, s-a numărat Johan Mahieu, șef al poliției responsabil cu organizarea meciului, care a primit verdictul de ucidere din culpă. Aceeași sentință au primit 14 suporteri englezi, în urma unui proces ce a durat cinci luni.

La 31 mai, premierul Marii Britanii, Margaret Thatcher, a insistat pe lângă Asociația de Fotbal din Regatul Unit să retragă echipele englezești din competițiile europene. Două zile mai târziu, UEFA le-a interzis cluburilor de fotbal din Albion prezența în competițiile europene, pe termen nelimitat.

Interdicția a fost ridicată după cinci ani, în aprilie 1990, cu excepția clubului Liverpool. Cormoranii au putut participa în întreceri în afara granițelor un an mai târziu.

La numai 4 ani de la evenimentele din Bruxelles, suporterii lui Liverpool au fost implicați într-o altă catastrofă, de data aceasta pe stadionul Hillsborough din Sheffield, Anglia, când 96 de oameni au murit și alți 766 au fost răniți.

28heysel2

Sergio Brio, fost fotbalist Juventus: „Nu o să uit niciodată ce s-a întâmplat. Ce simt astăzi? Ce am simţit oricând am fost în Belgia şi oricând am jucat pe acest stadion. Mereu m-am simţit rău, ciudat”.

sursa: cyd.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.