Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

O alternativă la laptele uman – laptele de măgăriță. Iată 4 beneficii ale acestui prețios aliment

lapte-de-magar

O ferma italiana unde se cresc magari a devenit centrul unui experiment care are la baza practici folosite in antichitate, de greci si romani.

La ferma situata in nordul Italiei, intr-o zona deluroasa din afara Bologniei, exista 700 de animale si se produce lapte de magarita, un produs care starneste tot mai mult interesul cercetatorilor, pentru ca laptele de magarita se dovedeste a fi o alternativa viabila pentru bebelusii si copiii care sufera de alergie la laptele de vaca, precizeaza Evenimentul Zilei.

Medicul Giovanna Monti, pediatru si seful Departamentului de Alergii de la Spitalul Sf. Anna din Torino, studieaza efectele laptelui de magarita asupra bebelusilor din 2004. „Am folosit laptele mai mult pentru copiii care sunt alergici la anumite proteine din laptele de vaca, proteine care se gasesc si in laptele praf. Cel de magarita este foarte apropiat de cel uman”, a explicat medicul pentru bbc.co.uk. Iata si alte beneficii ale laptelui de margarita:

1. Scade colesterolul
Medicii sustin ca acest tip de lapte are un nivel ridicat de omega 3 si 6, nutrienti care se gasesc si in uleiul de peste, si poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol.

2. Previne infectiile gastrointestinale
In plus, laptele de magarita este extrem de bogat in calciu (ceea ce este foarte important pentru copiii mici) si contine o enzima numita Lysozeme, care poate proteja copiii de infectiile gastrointestinale.

3. Catifeleaza tenul si opreste sangerarile nazale
Hipocrate prescria acest tip de lapte pentru o multime de situatii, de la muscaturi de sarpe la sangerari nazale. Vechii greci il foloseau si in hrana copiilor, in timp ce romanii il creditau cu proprietati cosmetice, fiind recunoscut pentru faptul ca facea tenul catifelat.

Legenda spune ca inclusiv Cleopatra se imbaia in lapte de magarita pentru a-si pastra frumusetea. Pana in secolul 19, in Marea Britanie, laptele de magarita era vandut ca alternativa la cel uman.

In Romania, in traditia populara acest tip de lapte se recomanda pentru tratarea tusei copiilor, care nu trece cu produsele medicale obisnuite si care dureaza perioade foarte lungi de timp. Medicii romani sunt insa rezervati. „Nu este nimic dovedit, e mai degraba un mit. Insa se stie faptul ca un copil cu alergie la laptele de vaca e putin probabil sa faca alergie si la laptele de magarita”, explica medicul pediatru Alexis Cochino, de la Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilul „Al. Rusescu” din Bucuresti.

Laptele de margarita are insa si un neajuns: nu este usor de produs pe scara larga. „Magarita produce o cantitate mult mai mica de lapte decat vaca, un litru pe zi (fata de 10 litri o vaca). In plus, laptele poate fi muls numai sase luni dupa ce vine puiul pe lume si numai daca puiul sta in preajma. Toate aceste limitari fac ca laptele de magarita sa ramana un produs de nisa”, explica Davide Borghi, care conduce ferma din Montebaducco, Italia.

sursa:  sanatate.bzi.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.