Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Opt scrieri vechi, încă nedescifrate

foto: Ancient History Encyclopedia

Scrierea este una dintre marile inventii ale istoriei umanitatii. Probabil cea mai mare, de vreme ce a facut istoria posibila. Fara scriere, nu pot exista acumularea cunoasterii, inregistrari istorice, stiinta, carti, ziare sau Internet.

Prima scriere cunoscuta este cea cuneiforma, folosita in urma cu peste 5.000 de ani in Mesopotamia. Civilizatiile au inventat de-atunci sute de sisteme diferite de scriere – opt au ramas inca nedescifrate, noteaza New Scientist.

1. Etrusca

Scrierea etrusca a fost realizata intr-o forma veche a alfabetului grecesc, dar limba vechii civilizatii preistorice este unica. Civilizatia etrusca a aparut in vestul Italiei – unde se afla in prezent Toscana si Umbria si a fost absorbita in Imperiul Roman in primul secol inainte de Hristos.

Etruscii au lasat in urma mii de documente misterioase, scrise de la dreapta la stanga.

2. Hieroglifele meroitice

In primul secol inainte de Hristos, regatul Kush a prosperat de-a lungul Nilului, intre Abu Simbel si Khartoum. Civilizatia Kushita (sau meroitica, dupa capitala Meroe) a fost una din cele mai importante din statele Africii subsahariene.

In 712 inainte de Hristos, regii din Kush au cucerit Egiptul si au fost acceptati drept a 25-a dinastie (faraonii negri au domnit aproape 70 de ani).

Hieroglifele meroitice dateaza de dupa terminarea domniei in Egipt, la presiunea asirienilor. Hieroglifele pot fi „citite”, dar nu si intelese.

3. Lumea Noua: olmeca, zapoteca si istmiana

America Centrala are o serie de scrieri misterioase, dintre care olmeca, zapoteca si istmiana sunt cele mai interesante.

Cea mai veche scriere din regiune este olmeca, generate de civilizatia olmeca, ce a inflorit de-a lungul Golfului Mexic de la 1.500 pana la 400 inainte de Hristos.

Civilizatia Oaxaca a lasat in urma scrierea zapoteca, pe aproximativ 1200 de obiecte cu inscrisuri. Calendarul zapotec este precursorul celui maias.

Cel mai mare si controversat sistem de scriere este cel istmian. Cele doua placate care au fost descoperite cu aceasta scriere dateaza din al doilea secol dupa Hristos.

4. Linear A

In 1900, arheologul britanic Arthur Evans a descoperit doua sisteme de scriere, pe tablite de lut, la Palatul lui Minos, din Knossos, pe insula greceasca Creta.

Una din acestea, Linear B,a fost descifrata in 1952. Cealalta, Linear A, ramane nedescifrata – este mai veche decat prima si este scrierea civilizatiei minoice.

5. Rongo-rongo

Scrierea din Insula Pastelui, Rongo-rongo, inseamna „cantari” in Rapanui, limba din Insula. Desi este probabil similara cu Rapanui, scrierea este complexa. Sunt doar 25 de inscriptii, toate facute pe bucati de lemn.

Imagini pentru Rongo-rongo

Felul in care se „citeste” este unic: se incepe din coltul stang, jos, si se citeste de-a lungul liniei. Apoi se intoarce inscriptia cu 180 de grade, citind urmatoarea linie de jos in sus, de la stanga la dreapta, si tot asa.

6. Scrierea civilizatiei din valea Indus

Ramasitele civilizatiei din valea Indus acopera o parte din nordul Pakistanului si nord-vestul Indiei.

Au ramas aproximativ 5.000 de inscriptii, majoritatea pe pietre imprastiate pe ruinele oraselor de odinioara. Un motiv frecvent intalnit este cel al unui patruped cu un corn, similar unicornului.

Lungimea textelor este in general foarte mica: cinci semne, cel mai lung avand 20.

7. Proto-elamita

Proto-elamita este cea mai veche scriere nedescifrata din lume – fiind folosit pentru 150 de ani, incepand cu 3050 inainte de Hristos, in Elam, denumirea biblica a zonei petrolifere din vestul Iranului.

Se stiu foarte putine despre autorii acestui sistem de scriere. Proto-elamita a fost „strabunica” elamitei lineare, o scriere folosita in aceeasi zona, la 750 de ani distant, care a precedat, la randul sau, elamita cuneiforma, descifrata in secolul XIX.

8. Discul din Phaistos

Discul, originar din Creta, are 15 centimetri in diametru si pare a fi cel mai vechi document „imprimat” din lume.

A fost descoperit de arheologi italieni in 1908 in vechiul Phaistos, intr-un context arheologic sugerand ca ar data din jurul anului 1700 inainte de Hristos.

Discul este facut din lut ars si are inscriptii pe ambele parti, consistand dintr-o spirala de simboluri stantate. Cele 241-242 de simboluri au fost facute cu 45 de stante diferite.

Este singurul exemplar al acestui sistem de scriere, asa ca multi il considera un fals. Optimistii cred ca este o limba non-cretana necunoscuta. Pana la gasirea altor inscriptii similare, ramane un mister absolut.

sursa: mihaienasel.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.