Savanţii au creat primul organism „semi-sintetic“, încrucişând bacteria E.coli cu un cod genetic extins de şase litere, scrie Science Alert.

Toate organismele vii de pe Pământ se formează în funcţie de un cod ADN din patru baze – reprezentate de literele G, T, C şi A –, însă această bacterie E.coli modificată nu are structura „viului“ de pe Pământ, ci un ADN complet nou, care are două baze în plus, X şi Y.

Echipa de cercetători, condusă de Floyd Romesberg de la Institutul Scripps Research din California, a creat nucleotide sintetice – molecule care constituie baza pentru construirea ADN-ului şi ARN-ului – pentru a genera o pereche suplimentară pe care au reuşit să o insereze cu succes în codul genetic al bacteriei E.coli. Astfel, avem acum primul organism semi-sintetic din lume, cu un cod genetic format din două perechi de baze naturale şi o pereche „străină“, iar cercetătorii californieni cred că acesta este doar începutul noii forme de viaţă.

Viața găsește o cale

Până acum, deşi s-au făcut mutaţii genetice în ADN, cercetătorii nu reuşiseră să introducă baze noi.

Noua pereche de nucleotide sintetice X-Y a fost creată în 2014, iar de atunci cercetătorii au tot modificat bacteria E.coli nu doar pentru a accepta perechea sintetică în propriul ADN, ci şi pentru a obţine un genom stabil pe toată durata vieţii.

La început, bacteria era slăbită şi bolnăvicioasă şi murea la scurt timp după ce primea perechea sintetică. În următorii ani, cercetătorii au încercat trei metode de a produce noua versiune a bacteriei E.coli pentru a obţine un organism stabil, care să trăiască normal, sănătos.

La început, au construit o versiune mai bună a unui instrument numit transportator de nucleotide, care transportă bucăţi din baza sintetică în ADN-ul bacteriei şi le pune exact la locul potrivit în codul genetic. Apoi au schimbat moleculele pe care le foloseau iniţial pentru a produce baza Y, iar în final au folosit tehnologia revoluţionară de editare a genelor CRISPR-Cas9 cu ajutorul căreia au convins bacteria E.coli să nu privească drept invadatori străini moleculele X şi Y.

Acum, cercetătorii au anunţat că au reuşit să creeze o bacterie E.coli sănătoasă, autonomă şi capabilă să gestioneze cantitatea mare de informaţii provenită de la cele două noi baze sintetice.

Deşi s-au exprimat numeroase îngrijorări legate de impactul noii tehnologii asupra mediului, societăţii şi economiei, cercetătorii au anunţat că vor continua să o perfecţioneze în speranţa de a crea cu succes o bacterie care să poată produce noi tipuri de proteine, pentru a fi folosite în medicină în viitor.  

sursa: romanialibera.ro