Pentagon

Guvernul Rusiei intenționează să publice o bază de date ce cuprinde toți sateliții, inclusiv cei secreți ai Statelor Unite. Această mișcare va scoate la iveală programele sateliților top secret ai administrației de la Washington, permițând inamicilor Americii să evite detectarea unor regiuni proprii de către Statele Unite, potrivit Popular Mechanics, care citează agenția de știri Izvestia din Rusia.

Delegația rusă din cadrul Comitetului Organizației Națiunilor Unite, pentru utilizarea pașnică a spațiului cosmic, a propus o bază de date a ONU în care să figureze toate obiectele spațiale. Datele vor fi donate de Rusia ca ”un serviciu public”, acestea catalogând toți sateliții cunoscuți și ”resturile spațiale”, care variază de la instrumente pierdute de astronauți, până la sateliți ieșiți din uz.

Această bază de date ar putea fi similară cu cea deținută în prezent de către Comandamentul Apărării Aerospațiale din America de Nord (NORAD). Informațiile NORAD sunt considerate ca o autoritate în domeniul obiectelor spațiale, dar ele nu cuprind sateliții militari ai Statelor Unite, Franței, Germaniei, Israelului, Japoniei sau al altor aliați, dar includ pe cei ai Rusiei.

Cum expunerea sateliților militari ai Statelor Unite nu este una obișnuită, iar cetățenii vor putea descoperi cei mai recenți sateliți spion americani, acest lucru ar fi o premieră, când un guvern străin ar da publicității lista. China a sprijinit în mod public inițiativa Rusiei legată de publicarea listei sateliților americani.

Rusia susține că rețeaua globală de sateliți este rezultatul observațiilor din 31 de țări, iar baza de date de la Moscova cuprinde cu 40 % mai multe obiecte spațiale decât cea a NORAD. Cei mai importanți sateliți spion ai Statelor Unite sunt cunoscuți de guvernele țărilor dezvoltate din lume, dar nu și de statele cu mijloace limitate, precum Coreea de Nord.

Propunerea rusă de la ONU legată de publicarea tuturor obiectelor spațiale vine după ce experții au avertizat asupra faptului că Statele Unite riscă un ”Pearl Harbor spațial”, provocat de adversari, precum Rusia și China. După cum se cunoaște, Rusia și China își dezvoltă în prezent arme anti-satelit, ceea ce a creat îngrijorare la Washington.

sursa: ro.blastingnews.com