Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

România ar fi putut avea așa ceva încă din anii ’70. Tehnologia Hyperloop: 480 km, parcurși în 29 de minute!

Partidul Verde din Norvegia vrea sa aduca conceptul Hyperloop, inventia miliardarului american Elon Musk, la Oslo si sa lege capitala tarii de cea a Danemarcei, scrie The Local.

Tehnologia, care a fost dezvoltata de inventatorul american Elon Musk – parintele Tesla, si prezentata in urma cu cativa ani, consta in capsule metalice, care circula prin tuburi la viteze ametitoare, cu motoare electrice alimentate cu energie solara.

Potrivit calculelor lui Musk, o capsula Hyperloop ar putea parcurge distanta de 560 km dintre Los Angeles si San Francisco in 35 de minute, la o viteaza de 970 km/ora. In consecinta, distanta de 480 de km dintre Oslo si Copenhaga ar putea fi parcursa in 29 de minute, scrie incont.stirileprotv.ro.

Românul care a gândit Hyperloop înainte de Elon Musk

Henri Coandă, poate cel mai renumit inginer din România, a gândit și testat un sistem similar Hyperloop încă din secolul trecut. El a spus că folosind invenția sa, oamenii ar fi putut călători între București și Ploiești în maximum 8 minute cu o viteză de circa 500 de kilometri pe oră.

Coandă a gândit pentru prima oară acest sistem de transport în anii ’70, înainte de moartea sa din 1972, iar apoi inginerii au testat sistemul în localitatea Măneciu, din judeţul Prahova, pe o distanţă mică. Cercetătorii au testat sistemul de transport prin tub vidat, în tuneluri, dar şi la suprafaţă. Coandă visa să unească Bucureşti de Braşov şi Constanţa, dar şi de Oraşul Viitorului, un fel de Silicon Valley al României, amplasat pe plaja cuprinsă între Delta Dunării şi brațul Sfântul Gheorghe.

HYPERLOOP anii ’70 -ROMANIA  foto:playtech.ro

Primul test cu transportul prin tub vidat s-a făcut în Bucureşti, în apropiere de CET SUD, în iunie 1971. Acolo a fost construită o conductă de 200 de metri lungime şi un metru diametru. După reuşita testului, care folosea „efectul Coandă“, autorităţile au înfiinţat la Măneciu Ungureni, în munţii Ciucaş, o ramură a „Departamentului Aerotubexpres“. Pe o lungime de 1.300 de metri existau două conducte, cu un diametru de 1.020 de milimetri. Traseul urma albia Teleajănului, scria „Adevărul“ în august 2013.

Staţia de propulsie era formată din patru ventilatoare. Containerele cu marfă nu ajungeau la o viteză mai mare de 35 de kilometri pe oră, dar reuşeau să se descurce pe traseul sinuos imaginat la Măneciu. Sistemul era automatizat şi făcut de la tabloul de control. După 1980, deja la peste opt ani de la moartea lui Coandă, s-a experimentat şi transportul oamenilor în conducte. A fost construită o capsulă din oţel, cu lungimea de şase metri, unde intrau cel mult doi oameni.

surse: incont.stirileprotv.ro; playtech.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.