Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Sănătatea în dialog cu unghiile

unghii_exfoliate-1

Avem de invatat multe lucruri importante de la unghii. Privindu-le, intelegandu-le mesajele mute si actionand in consecinta. La fel ca atunci cand ne aflam in fata unui semen al nostru, cu care (inca) nu realizam o comunicare sonora. Lucioase si puternice, unghiile releva o personalitate echilibrata, ingrijita.

Ele reflecta si modul de hranire, anumite carente in organism modificandu-le aspectul. In asemenea cazuri, la vegetarieni, unele suplimente alimentare le ajuta sa devina mai putin fragile, mai tari. Pe de alta parte, chiar excesul de proceduri specifice manichiurii poate genera neplaceri, pe care un masaj periodic le poate preveni sau elimina; la fel, si hidratarea unghiilor. Sa atingem concret cateva asemenea probleme, care nu au absolut nimic comun cu metodele divinatorii!

 – Fragilitatea marita a unghiilor se remarca la cele mai banale „probe” carora acestea trebuie sa le faca fata. Tragerea remontorului unui ceas de mana sau deschiderea unui colier le pot transforma varful in aschii. O data cu inaintarea in varsta, fenomenul devine mai frecvent, dar este favorizat si de contactele prea dese cu apa, cu produse pentru spalat (de tipul detergentilor) sau cu dizolvanti. Pentru a le mari rezistenta, se recomanda ca unghiile sa se scurteze prin pilire, in loc de taiere si sa se hidrateze cu creme pentru maini. De asemenea, trebuie redus la minimum contactul cu apa.

 – Despicarea unghiilor uscate e determinata deseori tot de calitatea apei, dar si o carenta de fier poate avea acelasi efect. In asemenea situatii, dermatologul poate sugera o suplimentare a acestui element, concomitent cu hidratarea. Legate de fenomenul general de imbatranire, striatiile reprezinta ridurile unghiilor. Ele apar spontan, mai devreme sau mai tarziu, in functie de individ. In anumite cazuri, striatiile pot fi un semn de artroza. Astfel de unghii sunt cele mai fragile, iar pentru a le proteja trebuie pilite si hidratate. Pentru a da impresia unei suprafete netede, se poate folosi un lac transparent, numai cinci zile pe saptamana, dupa care se vor curata cu un dizolvant slab. Urmatoarele doua zile, se va realiza hidratarea regulata.

 – Roaderea unghiilor apare la unele persoane la varste fragede, devine un obicei spontan, instinctiv si persista la maturitate. De obicei, anturajul pune o eticheta generala indivizilor respectivi: „E un om nervos si interiorizat!”; insa problemele pot fi mai complexe sau banal de simple. In cazuri, sa zicem, extreme, cei ce-si „martirizeaza” zilnic unghiile ajung la a le smulge varfurile, pana la sangerare. Specialistii considera ca de vina pot fi neadaptarea la stres, diverse deprinderi negative sau pur si simplu abandonarea fumatului. Solutia cea mai buna, desi putin rudimentara, ar fi ca subiectul sa-si acopere varfurile degetelor cu un leucoplast, care il va ajuta sa-si dea seama, cu timpul, de gestul sau si sa renunte la el.

– Petele de pe unghii pot avea diferite culori. Vorbind despre ingalbenire, la femei poate fi ceva simplu: daca pastreaza o oja prea mult timp, pigmentii acesteia vor colora, intr-adevar, cheratina. Totusi, de vina este uneori o micoza, iar in cazurile dificile unghia ingalbenita si opaca ajunge sa se desprinda din radacina. Pentru a evita complicatiile, ea se taie cat mai scurt posibil si se aplica o crema recomandata de specialist, pentru eliminarea germenului. Petele negre (sau maro), care nu au fost cauzate de lovituri sau de strivirea degetelor, pot indica mai multe probleme: alunite, o boala a sistemului endocrin, deficit de vitamina B ori consumul unor medicamente cum sunt antibioticele. Daca hematomul dispare in timp, alunita ar putea degenera intr-un melanom. In alte situatii, daca petele se intuneca si mai mult sau se extind, devine obligatorie consultarea unui medic sau a unui terapeut.

– Lipsa de calciu constituie explicatia unor specialisti pentru aparitia petelor albe, dar unele probleme ale cheratinei sunt, de fapt, de vina. Si dupa mici socuri apar asemenea pete, la unele persoane mai numeroase, la altele mai putine. In schimb, petele difuze alb-galbui, care nu se explica printr-un anume soc, au cel mai frecvent origini dintre neasteptate: eczeme, micoze, dar si hipertensiune arteriala sau afectiuni ale ficatului. In situatiile simple, e suficient ca petele sa fie camuflate, eventual, cu un lac, dar in cazul indicarii unor boli trebuie tratata adevarata lor cauza. Element suficient de important pentru ca oricine sa inteleaga ca fiinta umana nu este facuta din piese detasabile, ca un mecanism, ci reprezinta un intreg constituit din parti interdependente, fiecare contribuind la echilibrul sau, dimpotriva, la dereglarile suportate impreuna.

SURSA

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.