SECRETELE războiului HIBRID ies la suprafață! Cum a fost ANEXATĂ Crimeea cu ajutorul REȚELELOR social-media

Crimeea a devenit teren de testare pentru operațiunile de informații ale armatei ruse, care a arătat lumii puterea oferită de utilizarea social media în scopuri militare, scrie analistul american Michael Holloway, în articolul „How Russia Weaponized Social Media in Crimea“ pentru publicația militara americana Realcleardefense.

„În timpul anexării Crimeei, guvernul rus a cheltuit peste 19 milioane $ pentru a finanța activitatea a 600 de persoane care au comentat în mod constant articole, au scris blog-uri și desfășurat activități în social media. Scopul lor era sa schimbe opinia publică din Crimeea și a comunitatii internaționale, sa blocheze vocile dizidenților din mass-media online, și sa creeze impresia că populatia sprijina anexarea” – notează autorul.

„Pentru a realiza acest lucru, cyber-armata rusă a făcut apel la populația pro-rusă și a răspândit zvonuri care au semănat ură și frică“, – a adăugat el.

Potrivit lui Holloway, această ură apoi a permis mobilizarea populatiei pentru a inabusi actele de rezistenta.

Conform datelor cercetătorului, cyber-agresorii ruși au inventat și răspândit o serie de știri false cu scopul de a polariza populația. Un astfel de zvon a fost stirea despre incendierea intenționata a persoanelor cu orientare prorusa la Odesa, sau despre nationalistii ucraineni inarmati care veneau cu trenurile in Crimeea ca sa faca ”ordine”.

De exemplu stirea cu incendiera deliberata a activistilor pro-rusi de la Odessa a apărut pentru prima dată în Facebook, dar a fost cel mai mult împărtășită în rândul utilizatorilor rețelei Vkontakte – 5.000 de share-uri în 24 de ore.

Rusia a folosit mijloacele de comunicare tradiționale, cât și social media din Crimeea, care au generat știri false, blog-uri ale unor martori falși, videoclipuri virale, încercând să capteze atât generația mai în vârstă, cât și tinerii din Crimeea.

În același timp, activitatea site-urilor guvernamentale ucrainene în Crimeea a fost blocata, site-urile de știri din Crimeea erau atacate, iar transmisiunile radiodifuzorilor ucraineni au fost bruiate. Aceste actiuni au creat un vid de informații în regiune, iar susținătorii anexarii au câștigat rapid un avantaj informațional, care a permis Rusiei sa reduca costurile anexarii peninsulei, conchide Holloway.

sursa: paginaderusia.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *