Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Secretele ”succeselor” spaţiale ale URSS, interceptate de serviciile secrete americane

foto: https://sputniknews.com

Serviciile secrete americane au interceptat ultimele cuvinte ale cosmonautului sovietic Vladimir Komarov, care la 24 aprilie 1967 gonea spre Pământ şi moartea sigură la bordul rachetei Soiuz-1, ce suferea de grave erori de concepţie şi construcţie, relatează luni The Daily Mail.

Erau strigăte disperate şi blesteme la adresa celor care ‘i-au impus să zboare într-o navă prost construită’, susţin autorii unui nou volum despre programul spaţial sovietic, ce va vedea lumina tiparului în Marea Britanie în luna aprilie a.c., când se împlinesc 50 de ani de la primul zbor al omului în spaţiu.

Jamie Doran şi Piers Bizony promit să spună întregul adevăr despre preţul plătit de URSS pentru succesul său răsunător în domeniul explorării cosmice. Judecând după articolele despre carte apărute în presa londoneză, aceasta conţine informaţii care au fost ascunse cu grijă timp de zeci de ani de conducerea sovietică de urechile Occidentului, comentează în context portalul rusesc Newsru.com.

 Valentina Komarov, vaduva cosmonautului soviet Vladimir Komarov, saruta fotografia sotului sau decedat pe 26 aprilie 1967.
Valentina Komarov, vaduva cosmonautului soviet Vladimir Komarov, saruta fotografia sotului sau decedat pe 26 aprilie 1967. (AFP / Getty Images)

Între altele, volumul evocă excesele bahice şi comportamentul bizar al secretarului general al CC al PCUS din epocă, Nikita Hruşciov, viciul alcoolismului cu care se lupta primul cosmonaut sovietic Iuri Gagarin şi conţine o serie de fotografii inedite cu trupul carbonizat al cosmonautului Vladimir Komarov.

În cartea lor ‘Starman, The Truth Behind the Legend of Yuri Gagarin’, autorii susţin că ultimele cuvinte ale lui Komarov la bordul Soiuz-1, precum şi discuţiile sale cu Centrul de la sol au fost interceptate de un analist de la U.S. National Security, pe care îl prezintă sub numele de Perry Fellwock (nu se ştie dacă este nume real sau inventat). În timpul zborului fatal al primei rachete sovietice, acesta se afla la o staţie americană de interceptări radio din Turcia.

Citându-l pe Perry Fellwock, autorii volumului scriu că în timpul uneia dintre sesiunile interceptate cu Centrul de Control, Komarov a vorbit personal cu preşedintele Consiliului de Miniştri Aleksei Kosâghin. În înregistrare, potrivit lui Fellwock, se aude cum Kosâghin plânge şi îi spune cosmonautului sovietic că este un ‘erou’.

Potrivit lui Jamie Doran şi Piers Bizony, faptul că Soiuz-1 nu era o rachetă sigură se ştia încă înainte de a fi trimisă în spaţiu. În proiectul ei de concepţie şi construcţie au fost constatate 200 de erori grave, dar nimeni nu a îndrăznit să i le raporteze lui Leonid Brejnev, care a condus în acea perioadă CC al PCUS, de ‘teama de retrogradare şi exil diplomatic în Siberia’. Mai mult, cei doi autori britanici susţin că despre vulnerabilitatea rachetei ştiau şi cei doi astronauţi care fuseseră aleşi pentru primul zbor spaţial – Valeri Komarov, tată a doi copii mici, şi Iuri Gagarin, ca rezervă.

Cu două săptămâni înainte de zborul fatal, se povesteşte în carte, Komarov s-a întâlnit cu un ofiţer KGB retrogradat, Veniamin Rusaev, căruia i-ar fi spus: ‘Din această misiune nu am cum să mă întorc în viaţă!’ Când Rusaev l-a întrebat de ce nu refuză să zboare, Komarov a spus: ‘Atunci în locul meu va muri Iura (Gagarin)’ şi a izbucnit în plâns.

În consecinţă, zborul a fost lansat conform programului iniţial. Artizanii săi plănuiau că acesta va fi un triumf al programului spaţial sovietic pentru a marca cea de-a 50-a aniversare de la revoluţia bolşevică din 1917. Conform planului iniţial, Komarov la bordul Soiuz-1 trebuia să ajungă pe orbită, iar a doua zi urma să fie lansată a doua navă spaţială. Cele două rachete trebuiau să se întâlnească şi să andocheze, iar Komarov să urce în a doua navă şi să se întoarcă la bordul ei pe Pământ.

La 23 aprilie 1967, Soiuz-1 a fost lansată şi curând au început problemele. Startul celei de-a doua nave a fost anulat, iar Komarov a pierdut orice şansă de a se întoarce viu pe Pământ. La întoarcerea sa pe Pamânt nu s-a deschis paraşuta capsulei de aterizare, iar motoarele acesteia s-au zdrobit de sol şi au explodat. Tragedia a avut loc în apropiere de Orenburg.

Referindu-se la amintirile fostului ofiţer KGB Rusaev, cei doi autori britanici scriu că la locul accidentului s-a descoperit o grămadă de rămăşiţe diforme calcinate, însă, în ciuda acestui tablou macabru, în timpul funeraliilor publice de stat, sicriul a fost purtat deschis, iar conţinutul şocant al acestuia a rămas imortalizat în fotografiile alb-negru ale vremii.

Despre apariţia acestei cărţi scrie în ediţia sa de luni şi The Independent, care se referă în special la miile de oameni ‘cobai’ care erau supuşi unor experimente monstruoase pentru a se afla care sunt suprasarcinile ce ar dăuna astronauţilor. În anii 1960 au fost peste o mie de astfel de cobai care nu au supravieţuit până în anii 90 ai secolului trecut.

Potrivit The Independent, de fiecare dată când echipa de savanţi sovietici, condusă de misteriosul om de ştiinţă Serghei Koroliov, mai făcea un pas înainte în explorarea spaţiului, Hruşciov dansa pe masă, cu paharul de vodcă în mână şi cântând cântece despre victoria socialismului. În 1964, lui Hruşciov i-a succedat Brejnev.

sursa: epochtimes-romania.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.