Connect with us

Hi, what are you looking for?

Spiritualitate

Statistici oficiale ale UE și ale Guvernului României: România, pe locul 6 în UE la numărul de spitale. La 100.000 de locuitori avem mai multe paturi ca Franța și Marea Britanie. După 1989, BOR a construit mai PUȚINE biserici decât cultele protestante

biserica

Subiectul „Spitale vs catedrale” a fost impus opiniei publice, în ultimii ani, de către Asociația Secular Umanistă (ASUR) și partenerii săi mediatici, ca o mare problemă ce trebuie rezolvată.

Cu toate că s-au vehiculat cifre peste cifre, toate menite a arăta că statul și societatea investesc prea mult în spiritualitate și prea puțin în construcția de unități medicale, realitatea este cum nu se poate mai diferită.

Astfel, Ministerul Sănătății va asigura, în acest an, finanțarea publică a 119.579 paturi din unități sanitare publice și private. Finanțarea se face prin Casele Județene de Asigurări de Sănătate, informează pressone.

Conform datelor raportate de Institutul Național de Statistică (INS) și preluate de sursa citată, rezultă că România finanțează un pat de spital la 186 de persoane.

Cel mai bine, la acest capitol, stau județele: Cluj (un pat la 115 locuitori), Iași (un pat la 134 de locuitori), Timiș (un pat la 149 de locuitori), Mureș (un pat la 151 de locuitori), Covasna (un pat la 157 de locuitori), Dolj (un pat la 160 de locuitori), Hunedoara (un pat la 163 de locuitori), Bihor (un pat la 175 de locuitori), Brașov ( un pat la 183 de locuitori) și Sibiu (un pat la 184 de locuitori).

Mai mult decât atât, conform statistilor puse la dispoziție de Eurostat, instituția desemnată de Comisia Europeană pentru a realiza statistici privitoare la Uniunea Europeană, România se află pe locul 6 în Europa la capitolul paturi de spital la 100.000 de locuitori.

Cu 667 de paturi/100.000 de locuitori, România este devansată cu puțin de Bulgaria (681) și de Austria, Lituania, Ungaria și Germania. Țara noastră devansează însă țări mult mai potente financiar precum Franța (628), Marea Britanie (275), Norvegia (385), Elveția (467), dar și Spania, Grecia, Italia sau Republica Cehă.

Aceste cifre confirmă analiza realizată de ActiveNews la finalul anului trecut. Atunci, pornind de la exemplele Suediei și Statelor Unite, arătam că România nu se află cu nimic mai prejos la capitolul spitale decât alte țări din Europa și din lume.

În ceea ce privește lăcașele de cult, situația a fost lămurită chiar de Secretariatul de Stat pentru Culte, aflat în subordinea Guvernului României.

Astfel, în România există 15.325 de lăcașe de cult aparținând Bisericii Ortodoxe Române (biserici, paraclise, capele) și alte 1.078 în construcție. Raportat la numărul credincioșilor, Biserica Ortodoxă Română are o medie uriașă, de 994 de credincioși/lăcaș de cult. Practic, ca fiecare credincios ortodox să poată participa la slujba de Paști, ar fi nevoie ca fiecare biserică, paraclis sau capelă să aibă capacitatea Catedralei Mitropolitane din Sibiu, ceea ce evident, nu este cazul.

Mai mult, datele Secretariatului pentru Culte reliefează o altă situație tăcută sub tăcere: Biserica Ortodoxă Română are 86,5% din credincioșii români, dar doar 62% din lăcașele de cult existente pe teritoriul țării.

Spre comparație, cultul penticostal revendică 1,92% din credincioși, dar are 11% din lăcașele de cult din România. Media este mult mai bună decât în cazul ortodocșilor: un lăcaș deservește doar 122 de credincioși. De altfel, numărul lăcașelor cultului penticostal a crescut cu 250% față de 1989, ajungând de la 793 la 1950.

În comparație, Biserica Ortodoxă Română avea 12.134 de biserici înainte de 1989, iar după revoluție numărul acestora a crescut cu doar 25%.

Raportat la numărul de credincioși, cultele protestante au fost mult mai active decât Biserica Ortodoxă Română. Astfel, deși împreună revendică doar 2,95% din credincioși, cultele baptist, adventist și penticostal au construite mai multe lăcașe decât  BOR, care revendică 86,5% din români! Cele trei culte, luate împreună, au construit 3386 de lăcașe, față de cele doar 3191 ale Bisericii Ortodoxe.

Biserica Romano Catolică a construit, în 25 de ani, 351 de biserici, având o medie de 534 de enoriași/lăcaș de cult, aproape cu 50% mai bună decât a Bisericii Ortodoxe.

Articol relatat de portalul activenews.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.