Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sănătate

Tratamentele derivate din plante împotriva paraziților intestinali câstigau premiul Nobel pentru Medicina în 2015

 

artemisia_annua

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicina in 2015 a fost impartit intre trei doctori care au schimbat fundamental tratamentul bolilor cauzate de paraziti in intreaga lume, prin inovatiile lor.

Ceea ce se remarca este faptul ca descoperirile lor sunt derivate din produse naturale, aratând inca o data ca natura poate fi o sursa puternica de vindecare. Desi acordarea Premiului Nobel pentru descoperirea unor remedii de origine naturala nu este un fapt socant, este important faptul ca este recunoscut potentialul de vindecare al naturii.

„Premiul Nobel pentru fiziologie si medicina in 2015 a fost impartit intre Doctorii Youyou Tu, William C. Campbell, si Satoshi Ōmura pentru descoperirea produselor naturale artemisinina si avermectina.

Dr. Tu a primit premiul pentru munca sa de obtinere a artemisininei, un agent contra malariei din Artemisia annua, o planta folosita in reducerea febrei de sute de ani si despre care sunt multe studii in medicina chineza traditionala.
Doctorii Campbell si Ōmura au descoperit antibioticul avermectina prin analiza unor specii debacterii din genul Streptomyces, microorganisme gasite de regula in sol, pentru produse naturale cu activitate antiinfectioasa. Ambele produse naturale au un efect profund in tratamentele impotriva bolilor cauzate de paraziti.” (Centrul National Amrican pentru Sanatate Complementara si Integrativa)

Avermectina care combate orbirea de râu provine de la bacterii din sol

William Campbell de la Universitatea Duke din SUA si Satoshi Ōmura de la Universitatea Kitasato din Japonia impart jumatate din premiul Nobel pentru munca depusa pentru descoperirea Avermectinei.
Avermectina a eradicat orbirea de rau si a redus semnificativ cazurile de filarioza limfatica, doua boli cauzate de viermi paraziti.

Orbirea de râu, care duce la inflamatia cronica a corneei, cauzeaza orbirea, pe cand filarioza limfatica duce la aparitia unor umflaturi cronice si simptome debilitante, printre care „elefantiaza,” o deformare cauzata de umflaturi in partea inferioara a corpului.

Dr. Omura, microbiolog, a izolat tulpini dintr-un grup de bacterii din sol denumite Streptomyces in anii 1970. Bacteriile erau cunoscute ca avand proprietati antimicrobiene, iar dr. Omura s-a concentrat pe 50 dintre cele cateva mii de culturi, pe care le-a considerat cele mai promitatoare.

Comitetul Nobel l-a felicitat pe dr. Omura pentru abilitatile sale „extraordinare in dezvoltarea de metode unice” pentru identificarea de produse naturale in bacteriile din sol, insa el a respins laudele aduse muncii sale, precizand, „Doar am imprumutat din puterea microbilor.”

Dr. Campbell, expert in biologia parazitilor, a obtinut culturi de la dr. Omura si a descoperit una (luata dintr-un lac din Japonia) cu rezultate in eradicarea parazitilor la animale.

Versiunea purificata a fost denumita Avermectina si a fost ulterior folosita ca baza pentru medicamentul anti-parazitic Ivermectina, folosit atât la animale cât si la oameni pentru tratarea unui numar mare de paraziti.
Artemisinina contra malariei, inspirata de medicina traditionala chineza

Youyou Tu, farmacolog la Academia de Stiinte Medicale Chinezesti din Beijing, a primit cealalta jumatate din Premiul Nobel pentru descoperirea medicamentului contra malariei, Artemisinina, in anii 1960 si ’70.
La acel moment, malaria era tratata cu clorochina sau chinina, insa eficienta acesteia era tot mai scazuta, iar malaria capata amploare. Dr. Tu a apelat la medicina traditionala chineza pe baza de plante si a cautat plante care ar fi putut ajuta tratarea malariei la animalele infectate.
Un extract din planta Artemisia annua parea promitator, insa fara rezultate consistente.
Artemisia annua
Artemisina este substanta activa a pelinului dulce (Artemisia annua) cunoscuta in ţara noastra si sub numele de „peliniţă”.

Intr-un test clinic efectuat in anii 1970, Artemisinina a avut efecte uimitoare pe pacientii bolnavi de malarie; toti cei 18 pacienti care au primit planta s-au simti mai bine in cateva ore si si-au revenit dupa cateva zile. Malaria este cauzata de un parazit din specia plasmodium, raspandit de la om la om prin intermediul tantarilor infectati.

Diagnosticarea la timp si tratamentul prompt sunt necesare pentru a tine boala sub control si pentru a salva viata celor bolnavi. Artemisinina poate ucide rapid parazitii de malarie aflati intr-o etapa initiala de dezvoltare, ceea ce arata cat este de eficienta in tratarea chiar si a bolilor grave.

Folosita in combinatie cu alte terapii, Artemisinina se estimeaza ca reduce decesele cauzate de malarie cu peste 20% in total si cu peste 30 % la copii. Aceste procente se traduc in peste 100.000 de vieti salvate in fiecare an doar in Africa. Comunicatul de presa adauga:

„Descoperirea medicamentelor Avermectina si Artemisinina au revolutionat modul de vindecare pentru pacientii care sufereau de boli devastatoare si cauzatoare de paralizie. Campbell, Ōmura, si Tu au transformat tratarea bolilor parazitice. Impactul global al descoperirilor lor si rezultatul beneficilor pentru omenire sunt imense.”
Bolile cauzate de paraziti ucid peste 1 milion de oameni in fiecare an
Infectiile cauzate de paraziti sunt responsabile pentru un numar impresionant de morti in fiecare an in intreaga lume. Malaria este una dintre cele mai cunoscute. In fiecare an, sunt peste 1 milion de decese cauzate de malarie.

Este o problema atat de serioasa in Africa incat fiecare copil african are, in medie, intre 1.6 si 5.4 episoade de febra cauzata de malarie in fiecare an.
De asemenea, bolile tropicale neglijate, printre care boli care produc paralizii ca filarioza limfatica, oncocercoza si viermele de Guinea, ucid aproape 500.000 de oameni in fiecare an, in principal in zonele rurale din tarile cu venituri mici.

Chiar si in tarile dezvoltate parazitii pot contribui la boli precum sindromul intestinelor iritabile si alte boli digestive, inclusiv cancerul. Multe dintre simptome pot fi cauzate si de alte boli, de aceea, daca te temi ca ai fost infectat, consulta un specialist care te poate ajuta cu un diagnostic si tratament corespunzator.
Intre timp, consumul de usturoi crud (prin strivirea cateilor de usturoi, pentru a elibera substanta activa) si seminte crude de dovleac poate ajuta la eliminarea parazitilor. Mentinerea unei stari de sanatate optime la nivelintestinal prin consumul regulat de muraturi si alte legume fermentate natural si/sau probiotice de calitate poate, de asemenea, preveni si elimina infectiile cu paraziti.

Nu este nicio surpriza ca Premiul Nobel din 2015 pentru Fiziologie sau Medicina a fost acordat pentru tratamente ce provin din natura, de la plante. Civilizatiile antice nu avea decat plantele pentru a-si vindeca bolile. Vechiul papirus egiptean Ebers, un pergament din 1550 IC cu peste 100 de pagini, cuprinde 700 de plante medicinale si modul lor de folosire. Colectia de scrieri medicale Corpus Hippocraticum din secolul XVI IC cuprinde, de asemenea, detalii pentru utilizarea plantelor in scop medicinal.

Mai tarziu, in anii 1800 si in prima parte a anilor 1900, stiinta medicinei plantelor era mostenita din generatie in generatie. De regula stapana casei era cea care deprindea cunoasterea plantelor vindecatoare si isi vindeca familia, dar prepara si tonice de plante benefice pentru sanatate, precum si alte remedii.
In prezent, Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca intre 50 si 80 % din populatia lumii inca mai foloseste remedii traditionale, printre care plante, ca instrumente principale pentru ingrijirea sanatatii.

Spre sfarsitul anilor 1800 si inceputul anilor 1900, puteai gasi intr-o drogherie sute de extracte din plante de vanzare. Pana la 90 % din populatie stia la acel moment cum sa foloseasca plantele medicinale din jurul casei pentru tratarea unor boli comune si a ranilor; nu aveau de ales, acestea fiind practic, singurele „medicamente” disponibile.

Odata cu amploarea luata de ceea ce in prezent se numeste medicina alopata imediat dupa Primul Razboi Mondial, stiinta plantelor medicinale a inceput sa scada in topul preferintelor, ramanand cunoscuta sub denumirea de medicina populara. In loc sa priveasca natura ca o sursa de vindecare, asa cum a fost de sute de ani, oamenii au inceput sa considere medicamentele si alte metode de vindecare „moderne” ca superioare.

Articol relatat de portalul viataverdeviu.ro

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.