Connect with us

Hi, what are you looking for?

diverse

Trucuri pentru întreținerea mașinii în perioada rece a anului

iarna

Iată câteva sfaturi pentru întreținerea mașinii în sezonul rece. Le prezentăm în avans pentru a ține cont de le în planificarea dumneavoastră.

  1. Montati anvelope de iarna pe toate cele patru roti

Pentru maximum de siguranta si control asupra vehiculului in conditii de vreme rece, montati anvelope de iarnă pe toate cele patru roti. Pentru a imbunatati performanta in timpul deplasarii, multi monteaza anvelope de iarna doar pe puntea din fata. In timp ce acest lucru este tentant, nu va oferi un optim de aderenta, performata sau nivel de securitate.

Montarea anvelopelor de iarna pentru puntea fata poate reduce aderenta spate. Puteti, de asemenea, sa riscati deraparea vehiculului (pentru tractiune pe spate) sau atunci cand incepeti virarea (tractiune pe fata sau spate).

Montarea a doar doua anvelope de iarna pe puntea din spate creste riscul de a conduce drept inainte atunci cand incercati sa luati o curba.

  1. Umflarea anvelopelor iarna

Cand se raceste vremea, scade presiunea in anvelope. Daca o anvelopa este umflata la 2 bari la 20°C, de exemplu, presiunea poate fi de numai 1,8 bar la 0 ° C. In cazul in care presiunea in anvelope este scazuta, atunci cand le veți verifica in vreme rece, reumflati-le conform recomandarilor producatorilor de autovehicule.

Alte sfaturi:

  • cand setati presiunile pentru anvelopele reci (temperatura anvelopelor la temperatura mediului exterior), setati-le la presiunile recomandate de catre constructorii auto.
  • daca setati presiunile intr-un garaj sau atelier cu o temperatura mai calda, se adauga 0,2 bar la presiunile recomandate de constructorii auto. Acest lucru va asigura ca veti compensa pentru temperatura rece si va functiona la presiunile corecte.
  1. Intretinerea masinii pe timp de iarna

Cel mai bun moment pentru a va pregati vehiculul pentru lunile reci de iarna ce urmeaza este atunci cand iarna bate la usa. Daca ati condus vreodata in conditii de zapada, gheata, pietris marunt si sare pe drum, insemna ca stiti ce efect au asupra masinii dumneavoastra. Zgarieturile mici duc la rugina, sistemul de incalzire primeste o sarcina pentru care nu este, probabil, pregatit si parbrizul trebuie sa se ocupe cu socul termic al unui exterior inghetat si stresul unui interior foarte cald. Daca este posibil, acoperiti parbrizul in timpul lunilor de iarna pe interior si exterior (un sfat bun este sa folositi hartie de ziar).

Securitatea parbrizului

Un mic impact in parbriz se poate, in conditii meteorologice extreme, transforma intr-o fisura majora. Deci reparati-va parbrizul oricand aveti posibilitatea inainte de venirea iernii. Sau s-ar putea sa treceti prin efortul de a-l inlocui. Conditiile de condus sunt deja precare in timpul iernii, astfel incat asigurati-va vizibilitatea sporita prin verificarea lamelor stergatoarelor de parbriz.

Lichid de spalare pentru parpriz pe timp de iarna

Daca ati condus vreodata la scurt timp dupa ce un utilaj cu material anti-derapant a trecut pentru a topi zapada si gheata, veti sti cat de important este sa aveti lichid de spalare de iarna. Asigurati-va ca recipientul cu lichid de spalare a parbrizului este plina si in stare buna de functionare. Parbrizele pot albi foarte repede din cauza sarii aruncate pe ele. Un sfat bun aici este acela de a nu dilua lichid de parbriz cu apa, fiindca poate ingheta la temperaturile din timpul iernii aspre.

Verificati starea bateriei frecvent; temperaturile scazute poate duce la descarcarea acesteia.

Verificati ca uleiul din motor sa fie potrivit pentru masina dumneavoastra, precum si pentru conditiile iernii, deoarece la rece are tendinta de a se ingrosa.

Spalati-va masina in mod regulat pentru a proteja sasiul, caroseria si anvelopele de la coroziune datorita sarii de pe drumuri.

Verificati franele. Este periculos sa conduceti vehicule in timpul iernii cu frane prost intretinute.

Verificati luminile. Exista o multime de nopti lungi inainte.

  1. Cand ar trebui utilizate lanturile de zapada

Lanturile antiderapante ar trebui sa fie utilizate pe zapada tasata. Daca calatoriti catre anumite statiuni de schi, de exemplu, sunteti obligat sa echipati anvelopele cu lanturi de zapada (verificati inainte de a calatori).

Daca nu detineti un set, comerciantii vor fi bucurosi sa va sfatuiasca in legatura cu lanturile de zapada cele mai potrivite pentru vehiculul si dimensiunea anvelopei dumneavoastra. Ideal, o data montate, cel mai mare numar de lanturi ar trebui sa existe peste partea de contact a anvelopei. Ar trebui sa existe, in medie, un minim de 12 lanturi ce acopera anvelopa. Inainte de calatoria dumneavoastra, gasiti-va timp pentru a invata cum se potrivesc si cum se scot lanturile mai usor. Nu e nicio distractie montarea acestora intr-un viscol sub zero grade, cu degetele inghetate, la jumatatea drumului pe un drum de munte abrupt. Cateva ore de pregatire vor accelera aceasta operatiune considerabil.

Incercati sa va asigurati ca lanturile dumneavoastra de zapada sunt la indemana. Un sfat bun este sa le puneti ultimele in portbagaj cu celelalte lucruri de care aveti nevoie pe drum. Transportati o pereche de manusi si o lanterna (eventual una precum cele purtate de ciclisti sau cataratori pe casca, deoarece majoritatea oamenilor nu au trei maini!!!).

Sursa: michelin.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.