Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Tusea este de mai multe feluri. Ce indică fiecare tip de tuse

Tusea este un act reflex care contribuie la protejarea plamanilor si la curatarea cailor aeriene de mucus si iritanti, prevenind astfel infectiile. Ea apare atunci cand terminatiile nervoase de la nivelul cailor respiratorii sunt stimulate de factori iritanti (tutun, parfumuri), medicamente, alergeni (praf, par de animale, polen) sau de anumite afectiuni.

Exista mai multe tipuri de tuse: – uscata; – productiva (expectoranta) – prin care se elimina mucus. Tusea mai poate fi clasificata ca: – acuta (dureaza mai putin de 3 saptamani; cauzele care o provoaca sunt raceli comune, infectii ale tractului respirator superior; tusea convulsiva se incadreaza in aceasta categorie); – subacuta (dureaza intre 3 si 8 saptamani; – este vorba despre tusea care persista dupa o raceala puternica); – cronica (dureaza mai mult de 8 saptamani in cazul adultilor si mai mult de 4 saptamani in cazul copiilor; – poate fi declansata de astm, reflux gastroesofagian, tutun. De regula dispare dupa ce problema declansatoare se trateaza.

Semnele tusei cronice: – cresterea secretiilor nazale; – senzatia de lichid care aluneca inapoi, spre plamani, de la nivelul gatului; – raguseala; – respiratie suieratoare; – senzatie de gust acru in cavitatea bucala. In cazuri rare, tusea este insotita se sange. A avea o astfel de tuse este de departe o stare foarte obositoare, pentru ca impiedica un somn linistit, acesta fiind intrerupt de episoadele de tuse, poate provoca dureri de cap, ameteli, fracturi ale coastelor, transpiratie excesiva sau chiar incontinenta urinara.

In general, tusea se vindeca de la sine sau scade in intensitate in mai putin de doua saptamani. Daca observati ca tusiti cu sange sau aveti o tuse „latratoare”, adresati-va cat mai repede medicului. Orice tuse care nu da semne de vindecare sau nu se vindeca in decurs de doua saptamani poate ascunde o problema serioasa, iar prezentarea la medic este obligatorie.

In acest context, mai trebuie cunoscut faptul ca sunt mai expuse riscului acestui tip de patologie: – persoanele expuse unor factori iritanti sau la care sunt alergice; – persoanele care sufera de astm sau de reflux gastroesofagian; – fumatorii; fumul de tigara irita plamanii si declanseaza reflexul de tuse. Fumatul poate duce la aparitia unor afectiuni care au drept simptom tusea; – persoanele care iau anumite medicamente precum beta blocanti pentru a trata hipertensiunea arteriala.

Tusea poate fi provocata de mai multe afectiuni care pot fi atat temporare, cat si permanente. Asa cum am mentionat mai sus, este vorba si despre un reflex de aparare, asadar nu are legatura cu vreo afectiune si nu este necesar niciun tratament. Daca in interiorul cailor respiratorii patrund particule de praf, se declanseaza tusea pentru a elimina particula straina, dupa care se reiau respiratiile obisnuite.

Afectiuni care au ca simptom tusea: astmul, raceala si gripa, laringita, sinuzita, tuberculoza, bronsita acuta, pneumonia, tusea convulsiva, cancerul pulmonar, emfizemul pulmonar. Cauza tusei poate fi aflata in urma examenului fizic, pe baza istoricului medical si a rezultatelor testelor, iar tratarea acesteia reprezinta cea mai potrivita modalitate de a o elimina. Uneori, cauza este necunoscuta, insa exista o varietate de moduri prin care tusea poate fi tratata:

– Tuse cauzata de bacterii – antibioticele sunt cele mai eficiente. Durata tratamentului variaza in functie de bacteria infectanta.

– Tuse cauzata de alergie – este recomandat sa va feriti de substanta care provoaca alergia si astfel tusea dispare.

– Tuse cauzata de astm – trebuie sa luati tratamentul prescris de medic si sa va feriti de factorii iritanti care accentueaza astmul.

– Tuse cauzata de virus – pentru aceasta, tratamentul cu antibiotice este ineficient; pentru ameliorarea simptomelor puteti folosi dropsuri, spray-uri decongestionante nazale pentru a face mai usoara respiratia.

In cazul infectiilor respiratorii, bronsitei cronice, cancerului pulmonar sunt necesare scheme de tratament ample, insotite de proceduri si de alte terapii. Medicamentele antitusive ajuta la vindecarea tusei atunci cand este vorba despre cea uscata (antitusivele agraveaza tusea expectoranta, deoarece impiedica eliminarea mucusului), care produce disconfort. Aceste medicamente se folosesc de obicei cand nimic altceva nu functioneaza. Cu ajutorul lor, tusea poate fi controlata, iar mucusul se elimina mai usor. Expectorantele modifica consistenta mucusului, facandu-l mai usor de eliminat. Bronhodilatatoarele ajuta caile respiratorii sa se relaxeze.

Preventie. In timp ce tusea care apare frecvent este necesara pentru a curata caile aeriene, exista cateva metode de preventie a tusei cauzate de afectiuni. Renuntarea la fumat (Fumatul este una dintre cele mai frecvente cauze de aparitie a tusei cronice.)

Evitarea alergenilor si a factorilor iritanti (Acest aspect trebuie luat in considerare mai ales de persoanele care sufera de astm.) Urmati o dieta sanatoasa, faceti miscare in fiecare zi.

Tusea este un simptom neplacut, deranjant si chiar iritant, pentru ca ne impiedica sa ne desfasuram activitatile obisnuite, dar este cu atat mai periculos cu cat in spatele lui se pot ascunde afectiuni grave, ce pun in pericol sanatatea si viata. De aceea este importanta prezentarea din timp la medic, pentru depistarea eventualelor boli si prevenirea complicatiilor.

autor: ADRIAN-NICOLAE POPESCU

sursa: revistamagazin.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.