Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

Va fi vizibil pe cerul nocturn: Curentul de meteori Geminide cu 120 de stele căzătoare pe oră

foto: Deborah Sandidge

Unii se ghidează după astrele cerești, iar alții pur și simplu le admiră. În mijlocul lunii decembrie, când are loc curentul de meteori Geminide, noaptea dintre 13 şi 14 decembrie, dar şi cea dintre 14 spre 15 decembrie, atunci când atinge punctul maxim de vizibilitate, amatorii de spectacole astronomice vor putea observa circa 120 de stele căzătoare pe oră, anunță diez.md.

Meteorii Geminide au ceva deosebit: sunt mai lenţi decât alţi meteori şi foarte luminoşi, iar stelele căzătoare se observă fără instrument astronomic. Trebuie doar să priviţi sus pe cer, la 45 de grade deasupra orizontului.

În 2017 maximul se va produce în dimineaţa zilei de 14 decembrie (ora 8:30), când se vor înregistra circa la 120 de stele căzătoare pe oră. Cum în timpul maximului stelelor căzătoare Geminide, în Moldova va fi lumină, doritorii le vor putea urmări în noaptea de 13 spre 14 decembrie şi cea de 14 spre 15 decembrie, când aceşti meteori foarte strălucitori se vor deplasa lent printre stele.

În ambele seri, observaţiile trebuie făcute după miezul nopţii până dimineaţa, în afara oraşelor mari, departe de poluarea luminoasă ridicată. Geminidele par să se intensifice, în fiecare an, ploile recente având 120-160 de meteori pe oră, în condiții de observare optime.

Curentul de meteori Geminide provine dintr-un corp numit 3200 Phatheon, un asteroid care s-a lovit de un alt obiect, creând curentul de particule care se poate vedea de pe Pământ o dată la aproximativ un an şi jumătate. Se găseşte la o distanţă destul de mare, iar astronomii l-au catalogat curent de meteori(şi nu meteoriţi), întrucât nu intră în contact cu atmosfera terestră.

foto: diez.md

Numele acestui curent este inspirat după constelaţia Gemenilor, din acceaşi zonă în care apare şi curentul de meteori. Gemenii se găsesc pe cer în nord-est, lângă constelaţia Orion, care este uşor de recunoscut după cele 3 stele din centura Vânătorului. În stânga sus faţă de Orion, se găseşte constelaţia Gemenilor.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.