Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

Vlad Țepes – Dincolo de legendă. Unde este trupul Domnitorului?

foto: Filip Gybels

Dracula este probabil cel mai faimos personaj din universul horror. Si pentru asta trebuie sa ii multumim lui Bram Stoker, care a scris in 1897 un roman omonim. Urmarea o cunoastem deja – sute de filme aveau sa se inspire din mitul sugatorului de sange.

Dracula a devenit deopotriva cel mai iubit si cel mai infricosator monstru. Probabil ca stiti deja ca celebrul personaj este inspirat din nimeni altul, decat Vlad Tepes. Cu toate ca nu e bine sa incep cu o concluzie, dar adevarul e Tepes si Dracula nu au nimic in comun. Insa e interesant de urmarit unde se trage linia intre realitate si fictiune.

Vlad Dracul

Vlad al III lea, cunoscut mai tarziu ca si Tepes, s-a nascut in 1431, la Sighisoara, insa cam aici se opreste legatura intre Vlad si Transilvania. Precum subliniam si, nu prea exista dovezi istorice care sa il lege pe domnitor de castelul Bran. Nu se stie exact de ce Bram Stoker a ales Bran-ul pe post de castel al lui Dracula. Sa il fi atras misterul sau, figura majestuasa si singuratica? Nu avem cum sa stim, insa ceea ce stim exact e ca Vlad Tepes nu prea a avut vreo legatura cu castelul cunoscut in cultura pop contemporana drept Castelul lui Dracula.

Tot 1431, regele Sigismund al Ungariei, il investeste pe Vlad al II lea, tatal lui Tepes, in Ordinul Dragonului. Acesta isi insuseste numele de Dracul. Vlad Tepes este fiul lui Dracul, Draculea care a derivat mai tarziu in Dracula.

Ordinul Dragonului era devotat unui singur tel: apararea crestinatatii in fata amenintarii otomane. Tara Romaneasca, situata la limita intre Europa crestina si lumea musulmana, era in numeroase randuri scena unor conflicte sangeroase. Otomanii avansau catre Europa crestina iar tarile romane trebuiau sa reziste.

In 1442, Vlad al III lea si fratele sau Radu sunt trimisi la curtea otomana, ca o garantie a loialitatii lui Vlad Dracul fata de sultanul Murad al II lea. Sultanul Murat dorea ca Tara Romaneasca sa nu se implice in razboiul intre Imperiul Otoman si Ungaria.

Vlad Tepes

Sub tutela otomana, Vlad si fratele sau primesc educatie in domeniul stiintelor, artelor si filozofiei. Vlad se remarca prin aptitudini deosebite de razboinic si calaret. In 1447, in timp ce Vlad si Radu se aflau inca sub tutela otomana, Vlad Dracul cade victima boierilor locali si e ucis in mlastinile de langa Balteni, impreuna cu fratele sau Mircea.

In 1448, Vlad planuieste sa se intoarca in Valahia ca sa recastige tronul tatalui sau. Se bizuia pe ajutorul otoman si pe faptul ca actualul conducator al Valahiei, Vladislav al II lea era absent de la curte. Reuseste sa ocupe tronul insa doar pentru doua luni, Vladislav al II lea detronandu-l la intoarcerea in tara.

Intre 1448 si 1456 nu sunt cunoscute foarte multe aspecte din viata lui Vlad Tepes, dar cel probabil aceasta este perioada in care schimba alianta otomana cu cea ungara si devine un apropiat al regelui Ladislaus V, al Ungariei.

1456 este anul in care Vlad Tepes devine principe al Valahiei. In situatia in care Constantinopolul tocmai cazuse si aproape toata Europa se afla sub amenintare otomana, Vlad ia decizia curajoasa de a refuza sa mai plateasca tribut sultanului.

Pentru a innabusi conflictele interne intre boieri, Tepes isi incepe domnia printr-un episod sangeros. Conform legendelor, a invitat toti boierii de la curte la un banchet ca apoi sa ii ucida, tragandu-i in teapa. Zeci de negustori saxoni din Brasov, aliati ai boierilor care au complotat impotriva domnitorului, au impartasit aceeasi soarta tragica.

Despre Vlad al III lea se spune ca si-a meritat pe deplin porecla de Tepes. Nu stim cat sa credem povestile si cronicile vremii care atesta cruzimea fara margini a domnitorului, dar cel mai probabil ar trebui sa tinem cont ca nu iese fum fara foc.

In aceeasi perioada, un grup de demnitari otomani aflati intr-o audienta la Tepes, refuza sa isi scoata turbanele, sfidand un obicei autohton. Tepes reactioneaza dur si se asigura ca turcii nu au sa isi mai scoata niciodata turbanele – le fixeaza de teasta folosind cuie.

E destul de redundant sa mai explicam ce facea Tepes cu prizonierii din razboi. Amintim doar episodul in care Mehmet al II lea, cuceritorul Constantinopolului, ajunge in Valahia in 1462 si gaseste in fata unui Targoviste pustiu, toti otomanii care cazusera prizonieri de razboi. Desigur, in teapa!

In pofida faptului ca a fost un conducator aspru dar just, in 1462 Vlad Tepes e inlaturat de la domnie si e fortat sa se refugieze in exil, in Ungaria. In absenta lui Vlad, la tronul Tarii Romanesti ajunge Radu, fratele mai mic al lui Vlad. Dar dupa moartea lui Radu, in 1475, boierii locali si conducatorii celorlalte principate, sustin reintoarcere la putere a lui Vlad Tepes.

In 1476, Tepes, sprijit de Stefan cel Mare, face o ultima incercare de cucerire a tronului Tarii Romanesti. Triumful sau este din pacate de scurta durata si in acelasi an, Vlad cade victima unei ambuscade si este ucis.

Unde e trupul lui Tepes?

Din 1476 pana astazi, ramane insa aceeasi enigma neelucidata. Unde se gaseste trupul lui Tepes? Sursele initiale indicau manastirea Snagov, dar surse recente par a indica mai degraba spre manastirea Comana, aflata in apropierea locului in care Vlad a fost ucis.

Raspunsul sigur nu putem sa il dam dar adevarul e ca o idee pare sa incolteasca in minte si sa nu ne dea pace. Sa fi stiut Bram Stoker mai multe decat noi? Cumva este posibil ca Dracula sa fie mai mult decat o opera de fictiune? Sa fim realisti, raspunsul e cel mai probabil nu. Cu toate astea, acel „cum ar fi daca” ramane ancorat undeva in subconstient. Si probabil ca nu s-ar putea altfel, doar il iubim pe Dracula.

sursa: wattpad.com

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.