Connect with us

Hi, what are you looking for?

Generale

O asistentă româncă rupe tăcerea despre experiența din Germania : „Ca om, ești mort în interior”. Drama tuturor românilor plecați peste hotare

asistenta daniela c

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un viitor și în străinătate, în același domeniu, ca mulți alții, scrie cotidianul online TION. Până la urmă s-a întors, spune că e mai bine aici… printre ai ei, în familie.

A plecat în străinătate pentru un salariu mai mare, dar a sfârșit prin a se întoarce. Avea bani, dar nu se putea bucura de ei, nu avea când și cu cine… Daniela a povestit experiența ei din Germania.

„M-am dus și am cerut voie domnului profesor Mihai Ionac (șeful clinicii de Chirurgie Vasculară de la Spitalul Județean Timișoara) să mă lase să plec, pentru că el mi-a dat un post pe perioadă nedeterminată. Mi-a părut rău să-mi las locul de muncă, să-l pierd, i-am spus ce am de gând. Mi-a zis că se bucură foarte mult. A spus că dacă nu fac față acolo, să vin înapoi. Am mers acolo, e foarte greu să mergi pe cont propriu, fără firme și alte cele. Neștiind limba tu pentru ei ești cotat ca și cu handicap.

M-am dus la Frankfurt, aveam prieteni, au spus: hai să încercăm. A trebuit să învăț limba, să mă înscriu la cursuri de integrare acolo, pe care le-am plătit – 2.000 de euro. Am făcut practică în mai multe clinici, în timp ce mergeam și la curs, după care a trebuit să cer un drept de muncă. Asta după doi ani de chirurgie vasculară aici, experiență la chirurgie vasculară.

A trebuit să aștept șase luni să-mi dea dreptul de muncă. Am făcut practică la Crucea Roșie, în Germania, și acolo le-a plăcut de mine, am făcut 2-3 luni. Cu o adeverință de la ei m-am dus să-mi cer dreptul de muncă. Prima dată nu am fost recunoscută ca asistentă, ci ca infirmieră, deși lucram pe post de asistentă. Lucram ca asistentă, dar pe bani de infirmieră, a trebuit să merg să-mi echivalez cursurile de aici”, spune Daniela.

„Prin ce am trecut acolo nu a fost ușor…”

A încercat să-și facă un rost, chiar dacă, cel puțin la început a fost greu.

„Prin ce am trecut acolo nu a fost ușor, bani cheltuiți, mult de muncă, să întreb în fiecare zi dacă mi-a venit dreptul de muncă. Am fost refuzată de vreo trei ori, fără motiv, după șase luni, drept de muncă – ca să fiu recunoscută ca și un cetățean german acolo, să am toate actele în regulă, toate asigurările.

Am început serviciul, apoi școala pentru echivalare, în Germania. Totul mi se părea atât de ușor acolo, eu știam tot, în chirurgie vasculară lucrând, cu ce am învățat aici nu întâmpinam acolo greutăți. Nemților nu le venea să creadă că eu pot așa de repede să mă descurc. Îmi spuneau că nu trebuie să fac lucrurile atât de repede, mă controlau. De la 7.30 până la ora 13.30 trebuia să mă încadrez să-mi fac toată treaba.

Mi se spunea dimineața ce am de făcut la fiecare pacient. Sarcinile din ziua respectivă trebuiau să se termine la 13.30, atunci trebuia să-mi predau tura. Eu la ora 11 eram gata cu tot și nu era OK ca de la ora 11 să stau și îmi ajutam celelalte colege. Au spus că nu e OK, că toată treaba trebuie să o facem încet și cu calm”, spune Daniela.

„Acolo predomină puterea pacientului”

În Germania, Daniela rămânea în mână cam cu 1.900 de euro, în fiecare lună, în funcție de ture, de gărzi, iar la Timișoara câștigă în jur de 2.000 de lei în mână, pe lună.

„La un moment-dat ajungi la concluzia că banii nu sunt suficienți pentru a fi fericit și împlinit în viață. Îmi lipsea ceva, colectivul meu, familia. Nu mă mai bucuram de viață. Acolo, în Germania, trebuie să ai răbdare, să știi să pui capul jos, când ți se spune ceva atunci să execuți, dacă ai greșit să fii răspunzător pentru asta și să lași foarte multe de la tine. Mai ales că nu vorbești aceeași limbă și nu comunici la fel.

Acolo predomină puterea pacientului, pacientul are putere, nu cadrul medical, trebuie să pui foarte mult preț pe pacient. Dacă dorește să-i deschizi geamul, îl deschizi, dacă nu, atunci îl lași închis. Trebuie să îl consiliezi, să empatizezi cu el, să-i acorzi foarte multă atenție, să stai să-l asculți chiar dacă tu nu ai starea necesară, trebuie să simulezi că da, ești acolo, cu el. Dacă vrea să-l ții de mână, să-ți spună o durere, ce a visat azi-noapte, trebuie să-l asculți”, spune asistenta din Timișoara.

„Sufeream de singurătate, toată lumea era rece, pe nimeni nu interesa prin ce stări treci tu”

A stat doi ani în Germania și a lucrat. După doi ani, când a plecat de acolo, a trebuit să inventeze un motiv, pentru a fi lăsată să plece…

„Au spus că pentru ei a fost o pierdere că eu am plecat. La un moment-dat eram controlată de șefa mea să vadă dacă fac lucrurile cum trebuie. Nu am fost atât de bună la limba germană, înțelegeam, dar aveam impresia că nu mă exprim corect gramatical și mă inhibam și nu puteam să vorbesc. Am lucrat cu atâta încredere și fără nicio frică pentru că știam că o iau ca o experiență.

Cât trăiam în Germania, sufletește trăiam în România, tot timpul spuneam – vreau viața mea înapoi. Sufeream de singurătate, toată lumea era rece, pe nimeni nu interesa prin ce stări treci tu, plus vremea, frigul de acolo, dacă nu ai pe nimeni… Aici am prieteni, familia mea, pentru ce să suport eu acolo, de dragul unor bani? Tot timpul profesorul Ionac mă încuraja și îmi spunea că dacă nu îmi este bine să mă întorc acasă”, spune Daniela.

„La un moment-dat îmi era rușine să spun că vin din România, că știam cum se uită”

Daniela a stat doi ani în Germania, după care a considerat că nu mai rezistă, că nu mai are viață.

„Ajunsesem să mă uit la bani, la lucruri și să nu mă folosesc de ele. Dacă nu ești în țara ta, cu oamenii tăi dragi, nu știi că trăiești. Toți colegii îmi scriau:. Știam că undeva sunt primită cu brațele deschise și acolo sunt oamenii care pe mine mă iubesc cu adevărat.

Chiar te simți ca o slugă acolo, în străinătate, să nu ai un punct de vedere, ei aveau aerul ăla de… eu mă mai, cu nemțoaicele. Când auzeau că vin din România… (țigani din România), la un moment-dat îmi era rușine să spun că vin din România, că știam cum se uită.

Dar pe partea profesională nu aveau ce să-mi reproșeze. Eu săream să le explic și să le spun tot ce știam eu. Acolo, din țânțar făceau armăsar, dacă scădea glicemia la un pacient era haos – ce-ai făcut? Era tragic, era cu frică, să nu reclame cineva, să fii tot timpul perfect. În Germania mergeai la lucru, dar cu stres, să nu te interpreteze greșit. Poate doreai să faci ceva, să spui ceva…”, spune Daniela.

Daniela a lucrat la o clinică de cardiologie, în Offenbach am Main, ca practicantă, șase luni, și într-un spital de chirurgie generală, și pe îngrijiri paleative, în aceeași localitate, dar și la Crucea Roșie, care aparține de Frankfurt.

„E plin de români care lucrează acolo, în sistemul de sănătate. Acum foarte ușor se pleacă în străinătate, dar prin firmă. Serviciul în Germania te face să nu duci grija zilei de mâine, dacă îți dorești ceva poți să-ți cumperi că ai cu ce, îți permiți aproape orice, ești fără griji, dar tu, ca om, ești mort în interior.

Am ajuns la concluzia că mai bine mai puțin și bun decât mult și prost. O asistentă în România înseamnă mult, ai alt statut, ești altfel văzută, în schimb în Germania nu înseamnă nimic o asistentă, ești îngrijitoare. Acolo îți spune: fă tu asta, aici – vă rog frumos. Depinde de fiecare ce-și dorește de la viață, cum vrea să-și trăiască viața, poți trăi frumos și în România, dacă știi să trăiești frumos, să trăiești tu cu tine bine.

CITEȘTE ÎN CONTINUARE AICI

63 Comments

63 Comments

  1. lascu nina

    19 mai 2016 at 15:25

    in romania sunteti niste doamne.nu respectati pacientul,va bateti joc vreti si bacsis de la oamenii bonlavi.ar trebui ca toti sa mergeti un an acolo si apoi sa va intoarceti pers.normale.numai asa deveniti .

    • timo

      20 iulie 2016 at 16:47

      Frumos spus Nina….bravoooo

    • Stella

      20 august 2016 at 6:06

      Asa este aveți dreptate , eu am lucrat ca asistenta in România si eram obișnuita cu bacșis așa cum ziceți cu toate ca nu am cerut niciodată dar săracii pacienții îți dau . Acum lucrez in USA ca asistenta dar responsabilitatea mea este inzecita si respect pacienții si lucrez de drag si iubesc meseria mea plus banii care ii cîștig sunt triplu fata de Germania . Felul de a trata un pacient in America este la fel ca si cum te duci la un hotel de 5 stele si aștepți sa fie totul perfect de la îngrijirea pacientului la timpul de așteptare , confortul din camera si mincarea . Mi-aș dori tare mult sa se schimbe mentalitatea romanilor si pacienții sa aibă cel puțin pe jumătate atenția care se acorda aici.Nici eu nu am devenit asistenta peste noapte dacă asistenta care a fost in germani i-a luat 2 ani aici in America îți ia poate 3-5 ani . Dai sute de teste si mii de $ pina ajungi la stadiul de a fi considerat Register nurse . Dar apoi trăiești fericit iar prieteni îți faci oriunde in lume daca vrei . Si familia poți sa ți-o vizitezi la 3-6 luni cu banii pe care ii faci aici .

      • Alina

        22 februarie 2017 at 3:07

        Nu-i chiar asa. Eu sunt in Bavaria, n-ati vrea sa-mi cunoasteti vecinii si oamenii din orasul meu, te-ar manca dac-ar putea. Ura fata de straini e enorma! Mai ales de cand cu refugiatii.

        • Nina

          4 aprilie 2017 at 14:13

          Traiesc inSua de peste 27 de ani,sunt asistenta medicala,americanii trateaza bine imigrantii, mai ales cand vad ca sunt muncitori,am trait pe coasta de est,west,central,am fost tratata la fel,depinde de educatia si de patura sociala,d.na de mai sus,nu prea I a convenient felul cum sunt tratati pacientii, I ar fi placut ca ea sa fie tratata mai bine, am colegi medici care schimba plosca cand e necesar,am schimbat si patul,am spalat si un pacient,nu e o rusine,dimpotriva esti apreciat,nu primim spaga,multumirile din ochii pacientilor fac milioane.Sunt legi ,nu se doarme cand esti de garda,nu se sta cate doi pacienti in pat,muncarea tI o alegi,

    • sorin

      7 octombrie 2016 at 22:52

      Asa este Nina, occidentul nu este pentru toata lumea!

    • Mihaela

      16 noiembrie 2016 at 22:15

      Bravo! Asta vroiam sa spun și eu!

    • unu

      15 ianuarie 2017 at 18:51

      corect :))))

    • elena

      24 ianuarie 2017 at 20:46

      Exact ! Bine spus !Eu sunt în Germania,sincer nu m-am lovit de aceste aspecte.Dacă nu cunoști limba,nu ai cum să comunici,nu poți îndruma un pacient…..e ca și cum ai pleca cu barca,dar fără vâsle.Da,pacientul decide,pentru că își plătește serviciile,nu că la noi nu le-ar plăti,dar cu voi se comunică mai dificil decât cu doctorii care sunt super-ocupați….vorba ceea:cu omul neșcolarizat,te lupți puțin și ai scăpat,dar duci o luptă colosală……..

    • Ramona

      13 martie 2017 at 9:48

      Intr adevar,in Germania i s a dovedit care ii este menirea si cum trebuie sa se comporte…pt banii pe care i primea!In Romania este „sefa” ,chiar si pe un sfert din bani,dar macar se simte si dumneaei importanta…

  2. maria dittrich

    20 mai 2016 at 1:32

    Daca respecti bolnavul …..ESTE MESERIA TA ;;;; IN romania, va lipiti cu buzunaru de bolnav in pat…..sa-ti primesti zilnic……..IN spitale in GERM: te simti ca esti tratat. Cine nu are bani in rom. MOARE in spital.

  3. Constantin

    20 mai 2016 at 1:35

    Da,la bolnavi daca vrei sa faci un bine pana sa insanatosesti bolnavul! Cand bolnavul se simte mai bine si pleaca acasa ameliorat,pana la urma va rasplati mult si bine au ma rog si eu cat poata da fosta pacienta. Medicii si asistentii medicali trebuie sa-si faca datoria cu strictete si respect dupa ce au jurat pe JURAMANTUL LUI HIPOCRATE!

  4. Dana

    26 iunie 2016 at 15:58

    Imi imaginez cum se poarta doamna cu pacientii in Romania, daca normalitatea i se pare…..anormala…..sa inteleg ca abia in Germania a aflat ca un cadru medical trebuie sa puna pret pe pacient????

    • Stella

      20 august 2016 at 6:08

      Aveți perfecta dreptate . Puteți sa citiți comentariul care l-am făcut mai sus .

    • sorin

      7 octombrie 2016 at 22:54

      Nu este drama tuturor romanilor!

      • Helga

        7 ianuarie 2017 at 1:07

        ai dreptate.considerer ca drama romanilor este defapt in Romania….. fost si a mea,ani de zile.Occidentul nu-i perfect dar are o normlitate accesibila….iar Germania este mai inspre virf….so….d-na poate sta in RO…lva fi o fericita pensionara,tratata ca pensionarii de azi….

  5. Roxana

    10 iulie 2016 at 20:44

    Sincer, ar trebui sa te apuci sa vinzi legume la piata, ca acolo te poti targui pentru marfa ta, sa faci ceva la care te pricepi, daca la spital ti se parea atat de cumplit , si simteai ca mori pentru simplul fapt ca trebuia sa respecti pacientul. Sa iti fie rusine!!!

  6. muresan virginia

    18 iulie 2016 at 16:33

    Oare la ce scoala ai invatat in Romania daca ti se pare anormal a-ti face meseria asa cum trebuie? si cit de mult ti se pare ca esti ,,super pregatita si fff buna,, numai dupa 2 ani de practica sau cum vrei sa spui,oare pt ce ai fost pregatita/?

  7. timo

    20 iulie 2016 at 17:11

    Eu lucrez de 3 Ani in Germania,dar nimeni nu m-a jignit si nu m-a facut tigan aici.Daca nu va place,nu mai veniti…Stati acasa….nu huliti tara asta; daca nu va place NU VENITI!

    • Stella

      20 august 2016 at 6:13

      Bravo Timo așa le spun si eu daca nu se adaptează la o munca cum ar trebui făcută cu bun simt si sa îți respecți pacienții atunci de ce lucrezi in meseria asta ? Nici pe mine nu m-a jignit nimeni in America si am tot respectul ptr toată lumea de aici . Cui nu-i place sa plece .

    • Arici Pogonici

      15 ianuarie 2017 at 23:28

      Multi se duc pe bunul principiu romanesc: Las ca ma descurc.
      Nu, in Germania nu se merge pe descurcate. Merge pe cunostiinte aprofundate. Nu trebuie sa fi priceput la toate ca romanul, trebuie doar sa stii bine ceea ce ti se cere.

      Incepe de la cunostiintele de limba. Unii cred ca invata limba in sase luni, cand nici pe ceea materna un copil n-o invata asa repede. Dupa aceea se mira ca sunt marginalizati. Pai si normal, ti se spune odata ceva, se mai repeta a doua oara, apoi daca n-ai inteles nici atunci atunci mai bine face superiorul tau decat sa piarda timpul sa iti explice cand vede ca nu intelegi.

  8. Petrica

    15 august 2016 at 7:10

    E adevarat, pacientul ar trebui sa fie pe primul loc atunci cand esti cadru medical si te afli in timpul serviciului..in scolile din Romania s-a studiat chestia asta doar ca nu s-a pus in practica.Ca si angajat in cadrul unui spital trebuie sa mergi pe principiul ” capul plecat sabia nu-l taie ” altfel neuropsihiatrie scrie pe tine .Toti romanii sunt „maltratati” .Cei ce afirma ca o duc bine ori mint ori sunt naivi

  9. Maria Daria

    21 august 2016 at 9:20

    Ce articol de gunoi….rupe tacerea….drama tuturor romanilor…..Neghioaba asta cu aere de doctor a rezistat doi ani sa-si faca meseria. Sa respecte pacientii….dupa care s-a intors la sfantul bacsis. Bleaahhh mi scarba de asemenea rahaturi umane!!!!

  10. Andreea

    21 august 2016 at 20:30

    Ce drama domnule? Ca i se cerea sa respecte pacientul? Ca era trasa la raspundere daca paciemtului ii ieseau analizele proaste in urma ingrijirii pe care ea o oferea? Mi se pare normal sa te porti asa si sa ceri mereu acordul pacientului pt ceea ce ii faci, sa ii explici frumos ce se intampla cu el si sa fi empatic. S-a intors in Romania pt ca ii era dor sa fie pupata in fund doamna asistenta si s-a saturat sa fie pusa pe acelasi nivel cu „muritorii de rand”

    • maria

      28 august 2016 at 8:42

      De acord cu d-voastră,Andreea,Maria Daria,Stella…

    • Nina

      30 septembrie 2016 at 10:23

      Dreptate aveti Maria Daria, Andreea, pacientul trebuie respectat !

    • Arici Pogonici

      15 ianuarie 2017 at 23:23

      Si in Romania e la fel, trebuie sa explici pacientului ce se intampla, cum decurge tratamentul, inclusiv toate riscurile si el trebuie sa-si dea acceptul. Pacat ca in RO se intampla doar in teorie.

  11. Gabi Sorocianu

    24 august 2016 at 16:18

    Vrajeala, multa vrajeala!
    Traiesc si muncesc „peste hotare” de cativa ani si singura drama este ca as fi putut pleca din tara acum 27 de ani: acum nu mai aveam nicio problema materiala, ba aveam si pensie asigurata, eram realizat profesional si ma „implineam” venind in concediu in Romania de cate ori aveam chef.
    Decat bataia de joc din Romania, mai bine „insingurarea” printre „straini” (ca si cum nemtii nu ar fi oameni, ci numai „straini”). Daca nu te poti adapta, mai bine stai acasa, dar nu incuraja si pe altii sa-ti impartaseasca „suferinta”.

    • Nina

      30 septembrie 2016 at 10:10

      Gabi, ce vrajeala este sa tanjesti sa fii printre „ai tai”? Oamenii sunt diferiti, unii sunt fericiti cu banii si singuratatea, altii se simt impliniti cu bani mai putini dar cu familia si prietenii, cu obiceiurile „de acasa”. Eu cunosc ff multi romani care dupa ce si-au facut un stoc de bani s-au intors in Romania, pe pamanturile natale. Am o cunostinta care desi a locuit in vest 50 de ani, e bunic, a profesat ca medic aproape de la inceput acolo, a facut bani multi in acesti ani, totusi, la peste 70 de ani, si-a cumparat un apartament in Romania de vreo 2 ani, aproape ca s-a mutat de tot in RO, cam 2 luni pe an doar lipseste din Ro..cand l-am intrebat de ce, a zis ca „in sfarsit, simt ca traiesc, ca m-am intors acasa dintr-o lunga calatorie”. Ce zici de asta? Eu spun ca oamenii sunt diferiti, asta este.

      • Arici Pogonici

        15 ianuarie 2017 at 23:20

        De ce banii _și_ singurătatea?
        A zis cineva ca acolo nu poti sa-ti faci prieteni, familie?
        Ah, pai da…. daca te duci ca asistenta asta sa le reprosezi ca te considera handicapat pt. ca nu vorbesti limba (cea mai de inceput treapta de adaptare), pai ce se astepta sa invete aia toti romaneste ca ea e doamna asistenta?

      • Arici Pogonici

        15 ianuarie 2017 at 23:21

        Iar domnul doctor s-a întors pt. ca aici cu ai sai 70-80 de ani își tine una, doua, poate trei amante de 20 de ani.

  12. Victor

    8 septembrie 2016 at 15:45

    „Ca om ,esti Mort in interior in Rominia,ca om esti gunoi in interior daca gindesti ca aceasta vietate.

  13. Teo

    14 septembrie 2016 at 10:49

    Ce pacat ca esti asistenta si nu sti ce inseamna mort interior mai ai mult de invatat si pt a muncii in strainatate trebuie sa pui cap miini si constiinta.asistent inseamna ca asisti persoana dupa ce tu teai format ca persoana mai avem multe de invatat….din Spania asistent medical va salut…

  14. Afrodita

    25 septembrie 2016 at 19:32

    Neadaptatii raman neadaptati indiferent unde vor merge.

    • Nina

      30 septembrie 2016 at 9:49

      Afrodita, „neadaptatii” suntem NOI care ne-am parasit tara , noi, nu ne-am putut adapta la conditiile propriei tari si am „fugit” altundeva:)) nu crezi?

  15. Nina

    30 septembrie 2016 at 9:43

    Eu cunosc medici romani in vest care au aceleasi ifose ca si in Ro, nu le ajungi cu prajina la nas mai ales daca apar in comunitatea romanilor, unul chiar mi-a spus ca nu prea merge la biserica romaneasca pt ca „totdeauna trebuie sa dai bani”. O Registered Nurse romanca imi spunea odata ca ei ii place sa lucreze in spital (in Vest) fiindca „pacientul depinde de ea si nu invers”, comparand cu serviciul de RN intr-o agentie de ajutor ptr varstnici unde spunea ca „ea era la cheremul pacientului si a familiei acestuia”. Deci, depinde de tara, de comunitate. Totusi, fara discutie, ca pacient esti „bagat in seama” si tratat mai bine decat in Romania, plata este insa pe masura, legile si „cultura” , in general, a vesticilor de a-si face datoria si a fi buni fiecare la locul lor de munca, faptul ca nu sunt corupti, sunt constienti si responsabili, ajuta enorm conditia, in sine, a pacientului. Sarmana din articol avea se pare complex de inferioritate fara sa-i spuna nimeni nimic (n-am inteles ca at fi numit-o cineva tiganca, mai ales ca spune ca era si buna la munca), nu-I placea sa i se spuna fa asta sau cealalta (carui sef i-ar placea sa aiba o subordonata in munca aroganta?), era timorata si inhibata ca nu stia germana f bine (daca si-a echivalat studii si a fost prin scoli acolo inseamna ca totusi stia sa se descurce ), in definitiv, 2 ani sunt insuficienti ptr oricine sa fie ff proficient intr-o limba straina, nu e o rusine. Da,sunt de accord insa cu lipsa de prieteni, oarecum singuratatea, in g-ral pentru cei din noua tara vei fi totdeauna „un strain”. Vor trece multi ani, pana ti se va parea normal ca fiind intr-o vizita la ei acasa sa nu fi servit cu nimic altceva decat, eventual, un pahar cu apa, sa zambesti si daca nu-ti vine sau nu ai motive, sa raspunzi permanent ca ‘totul e bine’ chiar daca nu este, etc…etc…

  16. Gabi

    5 decembrie 2016 at 23:45

    Doamne Dumnezeule,cum sa spui „aici se pune pret pe dorintele pacientului” ? Pai prin natura meseriei trebuie sa pui pret pe dorinta pacientului, asa e normal, o caracteristica importanta a unui cadru medical e chiar empatia de carea vorbea…..
    Sunt asistenta medicala si respect pacientul si aici si l-am respectat si in Germania si in Elvetia unde am lucrat. cum a spus un antevorbitor ar trebui toti sa lucreze macar un an in strainatate ….tot ce se intampla acolo e normal sa se intample, asa ar trebui sa fie si la noi.

  17. dragos

    15 decembrie 2016 at 2:12

    fiecare om e o istorie. femeia s-a referit profund la instrainare . restul sint detalii . numai comentati aiurea

  18. elena

    26 decembrie 2016 at 18:11

    Cam alintata.

    • Ana Andreina

      12 ianuarie 2017 at 11:27

      Femeia face parte din acea parte plina de sensibilitate a poporului roman, sensibilitate mostenita si terfelita de alte natiuni care s-au amestecat printre noi aici !.. Ungurii, turcii, slavii sau tiganii ne-au anulat prin amestec pedigriul de 100 % pe care l-am avut-o de milenii ..inclusiv romantismul si sensibilitatea care a facut sa dainuie acest popor !

      • Arici Pogonici

        15 ianuarie 2017 at 23:12

        Ana Andreina, ești tâmpita. Din cauza tampitelor ca tine nu merge nimic în tara asta. Bate-te cu cărămida în piept de mare româncă ce ești și trăiește în cacat. Hai arata-ne ce mare lucru ai realizat tu ca persoana, ca doar invidie vad la tine, ba îs ungurii, ba îs evreii și țiganii. Dar tu ce ai realizat?

  19. Ana Andreina

    12 ianuarie 2017 at 11:22

    Cat timp numai tigani si evrei se tot preumbla pe la putere din 89 incoace , cine sa dea vreo ordonanta sau vreo lege care sa verifice cu 3 generatii ( cel putin) in urma , pentru a se stabili adevarata etnie a fiecarui cetatean român , etnie care sa fie trecuta in codul fiecarui C.I in parte ?! PS …si pentru schimbarea folosirii termenului din rrom in tigan , Parlamentul si multe alte comisii care au fost sesizate sa clarifice aceasta problema s-au opus !

  20. jeni

    13 ianuarie 2017 at 15:47

    in primul rand nu te plateste nimen salariu de infirmiera si il faci cel de asistenta vrajeala aici cam toti sunt platiti la fel de aceea merge bine in tara aceasta Germania si pe buna dreptate se spunea mai incet si cu rabdare vroia sa-ti spuna ca lucrezi cu oameni este viata oameniilor aici se pune pret pe animalele din padure dapai pa a oameniilor bineinteles ai fugit in ro.ca am vazut eu la tv.cum sunt grijiti pacienti in spitale tot ce ai spus le-ai spus asa asi spune eu mai multe dar mai bine tac

    • lyly lylyana

      10 martie 2017 at 14:52

      bravo,asa este, o spun din experienta

  21. Anka Pandele

    13 ianuarie 2017 at 16:49

    „Acolo predomină puterea pacientului, pacientul are putere, nu cadrul medical, trebuie să pui foarte mult preț pe pacient. Dacă dorește să-i deschizi geamul, îl deschizi, dacă nu, atunci îl lași închis. Trebuie să îl consiliezi, să empatizezi cu el, să-i acorzi foarte multă atenție, să stai să-l asculți chiar dacă tu nu ai starea necesară, trebuie să simulezi că da, ești acolo, cu el. Dacă vrea să-l ții de mână, să-ți spună o durere, ce a visat azi-noapte, trebuie să-l asculți”, spune asistenta din Timișoara.” Ce nu-i in ordine cu acest lucru „doamna doctor”???????????????????? Ce ar trebui sa predomine, buzunarul vostru si indiferenta voastra fata de oamenii aflati pe mainile voastre? Nu ti-a fost rusine sa spui, sa scrii ceea ce ai scris? Nici macar la a doaua citire nu ti-a dat constiinta nici un semn, ca totul este in neregula cu tine si numai cu cu tine? Halal medic…ma bine schimba-ti meseria, caci cea de medic, nu-i de tine.

  22. Gheorghe Nastasa

    14 ianuarie 2017 at 15:30

    Mă face sa cred că doamna a uitat dictonul…Clientul nostru,stăpânul nostru. Pacienții vin la spital ptr ca sunt bolnavi, iar comportamentul cadrelor medicale, face mai mult de jumătatea din vindecare. E anormal a te purta normal? E anormal sa te porți normal uman si cu respect fata de ,,obiectul” muncii tale? Mă face sa cred că ii place să fie protejata sefului,sa i se pupe mana si, sa fie o doamnă la 2000de lei si nu o asistentă medicală performantă la 2000 de euro pe lună. Păcat. E adevarat că , ,,Decât codas la oras,mai bine-n satul tău fruntas”, dar in cazul acesta exista o suspiciune. Poți sa fi meseriaș in România, dar si in Occident, poti sa fi in USA cum poti sa fi in Africa. După meserie vin aprecierile si respectul. Iar acasă esti acolo unde te simți bine si cea ce faci o faci din suflet. Dupa 18 ani de Italia eu asa simt si resist bine. Scuze daca am supărat pe cineva,e doar o părere. O zi bună si respect maxim!!!

  23. Arici Pogonici

    15 ianuarie 2017 at 23:07

    „Neștiind limba tu pentru ei ești cotat ca și cu handicap.”
    Da, aia te angajează pt. ca au nevoie de personal sa se facă munca din spital. N-au rezolvat nimic dacă o persoana trebuie sa stea lângă tine să-ți traducă.

  24. Corina

    15 ianuarie 2017 at 23:27

    Bine ca a plecat din germania si sa dus an romania sa omoare oameni ca nu sunt deloc bunii …..o antaplare adevarata … al am pe tata meu de 48 de anii o avut probleme cu inima este bolnav de foarte multe bolii am stat an romania si am cheltuit peste 20 de mii de euroo cu doctorii si operatii la timisoara cluj si asa mai departe degeaba ca nu lau ansanatosit doctori din romania si plus de asta se comportau foarte urat cu tata ai apuneau tigan sa mearga acasa si nu are rost sa mearga anapoi ca iel moare ai spuneau doctori am venit an germania si mam angajat aicea si iam facut asigurare medicala si l dus la controll cand lau vazut doctori lau bagat de urgent la operatie si mia spus doctorul sa stau linistita ca o sa iese bine a facut operatie grea de 9 ore pe cord deschis la inima si multumesc lui dumnezeu si doctorilor din germania ca neau ajutat si am trecut peste asta acuma tatal meu dupa o luna de zile de la operatie este foarte bine si nu mai are probleme cu inima ………. cate o data ati este rusine sa spui ca iesti roman cate au facut doctorii la noi au omorat oamenii ca nu au experienta ami cer scz daca nu am scris corect sau am jicnit oe cineva

    • Alina

      22 februarie 2017 at 3:05

      Da o fi, mie nu mi-au acceptat-o pe mama nici o casa de sanatate in Germania, m-am invartit, codit, pana a zis mama ca ea pleaca acasa. D-zeu sa-i vada pe cei care mi-au pus pietre-n drum, ca numai pe ea am mai avut-o…Eu am avut Probleme de sanatate cand am fost pe somaj si nu m-am putut prezenta nici la medic, nici la programare la somaj si mi-au taiat somajul pe-o Luna, iar medicul meu a refuzat pur si simplu sa-mi dea atest medical ca sa-mi recuperez banii.Sunt jigodii medicii din Germania, jigodii, astepti la ei in cabinet 2 ore si-ti acorda 2 Minute, pt mai mult nu-s platiti, asa argumenteaza. E dezastru. Nu-si mai dau interesul deloc. Eu aveam cadere de calciu si-mi zicea medicul ca n-am nimic, nu recunosc ca sa nu te-ajute. dar D-zeu e deasupra, numai de Medici sa nu depinzi, oriunde ai fi. Sunt toti la fel.

  25. andrw

    25 ianuarie 2017 at 7:11

    acolo bolnavul este in prim plan la noi e invers.Si ca toti cei plecati din romania sunt tigani” are ceva explicatie,pt ca in toata europa suntem batjocoriti.Ni s-a dus faima din cauza bandelor de hoti de la buzunare pana la banici,si comportament necivlizat…..

    • andrw

      25 ianuarie 2017 at 7:13

      scuze fata de cei educat si civilizati…….

  26. Sorin

    12 februarie 2017 at 3:13

    Daniela este modesta. Nu a vrut sa mentioneze ca in general nivelul de cunostinte generale si profesionale ale unui asistent medical din Romania, sunt superioare comparativ cu cele ale unui omolog din Germania.
    In Germania, medicul face injectii, recolteaza sange, etc deci presteaza munca unui asistent medical din Romania iar asistentul medical (incepator) din Germania presteaza sarcinile infirmierului din Romania. Din acest motiv, nemtii nu se inghesuie sa practice aceasta meserie.

    • peter

      14 mai 2017 at 11:58

      Un coment care explica totul! Felicitari Sorin.
      Intrebarea de baza, pt. toti cei care cred ca esti in ”Rai” daca lucrezi in sistemul medical occidental, este: de ce acei occidentali nu mai vor sa fie cadre medicale !?
      Cat priveste pe cei din sist. medical romanesc, toti fara exceptie, sunt ciubucari de ultima speta. Nu misca un deget daca nu primesc spaga corespunzatoare, iar de cand cu lipsa acuta de cadre, au devenit si aroganti fara de limita. Medicii au ”tarife fixe” pt. orice intrventie, iar infirmierele si asistentele asteapta bani, de la schimbatul cearceafului pana la pastila sau injectia, prescrisa in fisa medicala. Nu dai, nu exista cearșaf, nu exista pastila sau injectia, dute si cumpara-le de la farmacia spitalului.

  27. Alina

    22 februarie 2017 at 3:00

    Dar asa e tot strainul considerat in Germania, ca sti Limba ca n-o sti. Eu am bacul la limbi straine- inclusiv lb germana- si tot te considera inferior. Eu sunt de Multi ani aici, am suferit mult si m-am cam saturat. Am o scoala de meserie facuta aici plus doua studii la distanta, tot aici. Si n-ajung. Nu reusesti nimic, ti se pun piedici, incerci ceva, toti iti vorbesc urat sau te ignora. Nu suporta strainii, si mai ales daca ai si ceva in cap, si nici ei pe ei. Tu sa te supui, iar atunci calca si mai tare. Nu stiu daca exista popor mai afurisit, iti mananca maduva din tine. Eu am de Gand sa ma-ntorc, trebuia s-o fac mai demult. Nu mananc cu 10 guri dar scap de singuratatea de-aici, de atmosfera asta insuportabila. De ura asta care devinde din ce in ce mai apriga. Imi veneau scrisori peste scrisori de la primarie sa merg la un curs de integrare, deci tot mi-au facut stres, cu toate ca le-am prezentat adeverinte cu numarul meu de ore de germana din liceu (5 ore pe saptamana, asa a fost la clasa de uman-limbi moderne), abia dupa un test pe care l-am luat cu noat maxima mi-au spus sa merg la primarie sa le spun ca ei n-au curs asa avansat pt mine, ca eu ma aflu la cea mai avansata categorie. Abia dup-aia m-au lasat in pace. Am lucrat ca si cosmeticiana dupa terminarea scolii, cate injosiri si defaimari am indurat, numai eu stiu. Am fost angajate 2 fete concomitent, ca sa ne facem concurenta, ca sa ne dam in cap pe romaneste, eram tot timpul cu stres, pe ea o favoriza sefa, pe mine ma injosea. Mi s-a cerut sa particip activ la un proiect de-al ei, un tratament facial anti-aging in 11 sedinte, cost total 1200 euro, asta a fost si motivul pt care-am plecat, ne obliga sa-i cumparam produsele, si vreau sa spun ca are casa, tot ce-i trebuie, a cumparat pamant in Los Angeles, spunea ea cu gura ei, si-si batea joc in ultimul ahal de angajate. Asta a fost doar un caz din cele 10 locuri de munca din 15 ani. Te fac sclavul lor, au niste foarte perverse sa te faca sa ramai si fara bani, si injosit, taie unde pot. M-am saturat. Le doresc tutror celor care muncesc, munca usoara, Dumnezeu sa fie cu noi. Doamne-ajuta.

  28. Tina Constanda

    10 martie 2017 at 8:49

    StimatA domnișoara asistenta sunteti o Rușine pentru tara mea. Da, pacientul este prioritatea corpului medical. El plătește asigurări enorme pentru a fi îngrijit la cel mai înalt nivel, iar dv sunteti plătită din acești bani. Daca n ar avea nevoie de solicitările dv, ar sta acasă si s ar îngriji singur.v ati obișnuit cu șapte cafele pe zi,bacșișul de fiecare zi pentr ca altfel va lasati greu.de asta cei care au bani pleacă si se tratează in străinătate

  29. lyly lylyana

    10 martie 2017 at 15:12

    in romania nu le bagi in buzunare nu se uita la tine,spun asta din experienta.sotul meu este sofer de tir si a facut un blocaj renal in franta,cel din autogril a kemat ambulanta,dar pina a ajuns ambulanta cel din autogril a tinut legatura la telefon cu medicul dp salvare ,facea ceea ce i se spunea.cd a ajuns salvarea la preluat,ajuns in spital a fost tratat exact ca un om bolnav ,nu a zis ca e roman ca e francez neamt si asa mai departe,cd mia povestit citi medici l-au investigat si cum a fos tratat nu imi venea sa cred,dar ajuns acasa pui pe picioarede cei din franta,am vzt toate investigatiile ,citi medici l-au consultat fr nici un bacsis,acolo imi spunea sotul ca dp ce trecea fie infirmiera ,fie vizitator fie bolnav infirmiera imediat stergea din urma,imi spunea ca la 2-3 ore dp internare ia adus mincare sigilata desfacuta in fata lui ,a stat linga el pina a mincat,si multe multe alte chestii,dar ajuns in romania in 4 zile am keltuit peste 2000 de lei,ptr ca a trebuit sa isi continue aici tratamentul,nimeni nu se uita la tn,pina nu le bagai in buzunare,iar in spitalul unde a stat si in romania nu va spun cocina de porci era,pe cit timp in franta unul intra altul iesea si il intreba cum se simte ,vrb cu el prin google deci aveau o rabdare neconditionata, recent am fost dusa cu salvarea la spital fiindca un vecin luase foc iar eu inhalasem fffff mult fum,ce credeti ca cd am ajuns la spital m-au bagat la urgente m-au asezat pe un pat acolo ,iar doctorul de garda nici nu s-a ridicat de pe scaun minca seminte deciiiiii de asta e bine in romania de asta nu avansam,dar vor salariii

  30. Ana

    12 martie 2017 at 2:29

    Total fals…este totul numai din cauza ca doamna nu s-a putut acomoda, realitatea este absolut alta.
    Nu generalizati doamna, ca sunteti un caz singular.!!!

  31. coca

    24 martie 2017 at 21:17

    Aoleu! Chiar asa? Te obligau sa respecti bolnavul, sa ai grija de el, sa aiba conditii civilizate, ai dracu sunt nemtii astia si te mai platea cu 2000 euro la luna ca erai incepatoare. Mai bine in tigania de Romania, lumea te saluta, se roaga de tine, „doamna doctor doamna doctor va rog luati aici plicul asta cu eurele si aveti grija de mamica mea” si doctora avea grija vreo 5 minute si de restul se ocupau amaratele de ingrijitoare care si alea trebuiau respectate de familiile pacientului, ce e drept nu primeau plicul dar tot trebuia sa le bagi niste banuti ca doamna doctora nu le da nimic din tortul ei.

  32. steve

    1 mai 2017 at 22:14

    Peste jumatate din asistentele din Ro sunt niste ######## care cred ca singura lor menire este sa faca injectii si sa ia temperatura dupa care „si-au terminat treaba” ! Pai NORMAL cucoana ca nu-ti faceai treaba daca o terminai la ora 11 pt ca tratamentul este doar atributie delegata de medic , in rest asistentul are atributii autonome , adica sa vorbeasca cu pacientul , sa=i acorde ingrijiri specifice, sa-l incurajeze in directia in care are nevoie sa se reabiliteze , sa-l instruiasca cum sa isi pastreze sanatatatea pe viitor etc etc

  33. Adriana

    7 mai 2017 at 19:38

    Se pare că cei 2 ani petrecuți în Germania nu v-au folosit la nimic. ..Puteați să învățați „ceva ” din profesionalismul nemților și în general al celor din „afară „. Normal că nu v-ati simțit bine. ..Acolo trebuia sa va faceți cu adevărat meseria. ..Eu personal mă simt f bine în Italia. Sunt aici de 5 ani, sunt stomalog si am plecat în Italia nu pt bani. Aici practic meseria ca și în România și nu mi se pare greu și nici umilitor. Imi respect pacientii si unii dintre ei chiar îmi sunt dragi. Și eu am un șef căruia în timp i-am câștigat respectul. Era datoria mea sa învăț limba și asta am facut-o înainte sa încep sa lucrez. ..Și eu am așteptat dreptul de libera practica și am lucrat ca asistenta pt 3 luni și nu m-a deranjat și nimeni nu m-a jignit și nici nu m-a umilit. Persoane inteligente sau rasiști ignoranți sunt peste tot. Dar dacă ești un profesionist și o persoana onesta cu tine și ce ceilalți reușești! Italia mi-a oferit și îmi oferă în continuare viața pe care mi-am dorit-o și pe care țara mea nu mi-a oferit-o.Imi lipsesc prietenii și alte lucruri,dar nu le poți avea pe toate! Aici mi-am făcut o familie minunată și mă simt respectata și împlinită!

  34. Claudia

    26 mai 2017 at 9:28

    Am locuit in USA timp de 6 ani, apoi m-am intors in Romania. In prezent, locuiesc in Anglia. Regret enorm faptul ca m-am decis sa ma intorc. Europa este la fel de Trista ca si Romania insa daca nu ai cu ce compara, te intorci in locul unde ai fost tratat cu mai mult respect decat in celelalte. In USA oameni sunt tratati cu respect, este o diferenta de-a dreptul paradoxala intre cele 2 continente si ca om care s-a incadrat, va pot recomanda continentul indepartat. Voi face tot posibilul sa ma intorc. Cat despre indignarea cu care vorbeste d-na asistenta despre grija pe care trebuia sa o acorde pacientilor, tot Trist este cuvantul diplomatic ce imi vine in minte ca sa-mi expun parerea. Atata educatie i s-a dat, atata stie despre modul in care ar trebui sa se comporte cu cei care, pe langa ca o platesc(ii pun paine in mana), vin in spital cu 2 probleme din start: cea fizica si cea emotionala (cu totii cunoastem sentimentul de frica atunci cand esti intr-un salon de spital si astepti sa ti se faca ceva sau rezultatul de dupa). Pacat

  35. Claudia

    26 mai 2017 at 9:45

    Si de asemeni, un mesaj pentru d-na asistenta: nu iti doresc dar poate meriti sa te afli in situatia pacientilor de care te ocupi si sa fii ingrijita de o asistenta ca tine. Poate atunci vei invata. Poate

  36. nicoleta

    5 noiembrie 2017 at 23:53

    Ce trist să descopăr și în această poveste – indirect -, carența în pregătirea personalului medical din România în ceea ce privește îngrijirea „completă” a bolnavului, … pe care am simțit-o pe propria-mi piele de atâtea ori…. Niciodată, în niciun domeniu, nu vom fi plătiți „nemțește”, muncind „românește” … Îmi pare rău pentru această doamnă că doar atât a înțeles din acel sistem de sănătate care pune pacientul pe primul plan…. eu cred că așa este de fapt un sistem NORMAL.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Romanii au pus mâna pe tezaurul lui Decebal printr-un trădător Comorile dacilor au fost cunoscute în Antichitate, constituind o atracţie permanentă. Istoricul bizantin I....

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.