Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

10 scenarii posibile pentru viitoarea relație UK-UE. Ce se poate întâmpla cu Marea Britanie

eu-uk

După ce britanicii au votat pentru Brexit, executivul de la Londra pare să tragă grav de timp, astfel că lasă loc la numeroase speculaţii. Jurnaliştii agenţiei de presă Reuters au alcătuit un decalog al posibilelor scenarii ce vor fi puse în aplicare de Marea Britanie în cazul „divorţului” de Uniunea Europeană.

  1. Divorţ ca la carte

După ce a anunţat că se retrage din funcţie, David Cameron, a spus că îl va lăsa pe succesorul său să activeze Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, însă acesta ar putea fi ales cel mai devreme în noiembrie de conservatori. Chiar dacă liderii Ununii Europene vor ca asta să se întâmple cât mai repede, nu au nicio pârghie legală pentru a forţa lucrurile. Cel mai devreme Cameron ar putea activa această clauză la întâlnirea de marţi cu liderii europeni, dar scenariul este foarte puţin probabil. Din momentul invocării Articolului 50, procesul ar trebui să dureze maxim doi ani dar poate fi prelungit cu acordul tuturor statelor membre. În cazul în care nu este prelungit, după doi ani, Marea Britanie iese pur şi simplu din UE.

  1. Ne scuzaţi, n-am vrut să se întâmple

Rezultatul referendum-ului din 23 iunie nu e nici pe departe obligatoriu aşa cum crede toată lumea. Constituţia britanică nu prevede obligativitatea acestuia, aşadar, el poate fi foarte uşor ignorat de politicieni, eventual după noi alegeri, astfel că Uniunea Europeană va funcţiona la fel ca până acum. Dezavantajul Marii Britanii în acest caz ar fi că poziţia de forţă pe care a avut-o până acum în cadrul UE ar fi puternic zdruncinată.

  1. Am vrut dar nu acum

Susţinătorii Brexit ar fi vrut ca Articolul 50 să fie activat după ce Marea Britanie ar fi avut un acord complet şi complex cu Uniunea Europeană care, printre altele, ar trebui să scutească Regatul de multe din regulile UE, inclusiv cele legate de imigraţie. Însă, liderii blocului comunitar exclud orice negocieri până nu este activată clauza din Tratatul de la Lisabona. Să le fie oare teamă acestora că vor deschide cutia Pandorei?

  1. Ne-am dorit … sau poate nu?

Mult invocatul Articol 50 spune că, o dată activat nu mai este cale de întoarcere, dar cu toate acestea sunt unele voci care afirmă că e posibilă oprirea aplicării sale cu acordul tuturor membrilor UE. Un viitor guvern ar putea ajunge la concluzia că e bine să meargă înainte fiindcă, nu-i aşa, „înainte era mai bine”, acest scenariu fiind oarecum plauzibil dat fiind numeroasele demisii puse pe masa lui Cameron în ultimele zile.

  1. Putem să rezolvăm lucrurile repede?

Unii dintre susţinătorii ieşirii din UE au încercat să inducă ideea că referendum-ul va fi folosit pentru a negocia de pe poziţii de forţă, astfel încât Marea Britanie să capete un statut de „partener special” sau „membru asociat”, poziţii vehiculate nu cu multă vreme în urmă. Această idee pare acum destul de greu de pus în practică după rezultatul referendum-ului pentru Brexit, tot ceea ce a negociat Cameron pentru Londra fiind practic anulat.

  1. Hai să ne facem comozi

Guvernul britanic ar putea adera la Asociația Europeană a Liberului Schimb sau Spaţiul Economic European, alături de Elveţia, Norvegia sau Islanda dar asta ar însemna din nou cotizaţii UE şi acceptarea unor condiţii, inclusiv imigranţi, fără a avea acces la piaţa serviciilor din UE.

  1. De ce nu o luăm de la capăt?

Unul dintre scenarii vorbeşte despre faptul că atât de rău îi va fi UE fără Marea Britanie încât va dori să o aibă înapoi, alături de celelalte state membre, găsind soluţii pentru ca acest lucru să se întâmple.

  1. A doua oară e cu noroc?

Marea Britanie s-ar putea întoarce în UE, însă va trebui să stea „la coadă” şi să accepte o serie de condiţii „ca orice muritor de rând”, inclusiv adoptarea euro.

  1. Spaţiu pentru o ţară mai mică?

Scoţia ar putea lua locul Marii Britanii, dar la fel ca în scenariul precedent ar trebui să aştepte destul de mult şi să accepte condiţiile de aderare.

  1. Trântitul uşii

Un nou guvern ar putea trânti uşa în nas UE peste doi ani, fără nicio negociere după ce ar activa Articolul 50.

sursa: ro.blastingnews.com

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.