10 semne prevestitoare ale bolii Alzheimer pe care nu trebuie să le ignorăm

foto: districtbulletin.com.au

Dacă mama sau tatăl tău încep să aibă un comportament ciudat, să uite ce ai vorbit cu ei cu doar câteva ore înainte, să aibă probleme de limbaj sau schimbări de personalitate, atunci consultarea unui medic specialist şi un tratament adecvat sunt cele mai bune soluţii prin care boala poate să fie ţinută în frâu.

Diagnosticarea precoce poate să ducă la tratarea bolii încă din primele stadii.

Dacă şi tu suspectezi un membru al familiei sau un prieten că ar putea să dezvolte boala Alzheimer, atunci următoarele zece semne prevestitoare evidenţiate în cadrul Conferinţei Internaţionale a Asociaţiei Alzheimer din 2013 sunt de folos pentru o mai bună identificare a bolii.

1.Schimbări de memorie care perturbă activitatea de zi cu zi. Pacienţii cu Alzheimer au obiceiul de a muta lucrurile ce le aparţin în locuri mai puţin obişnuite, cum ar fi mutarea periuţei de dinţi într-un compartiment al frigiderului.

2.Provocări întâmpinate în planificarea şi rezolvarea unor activităţi

3.Dificultăţi în realizarea sarcinilor specifice locului de muncă sau de la domiciliu

4.Confuzie privind ora zilei şi locul unde se află

5.Incapacitatea de a înţelege imagini

6.Probleme de vorbire şi de scriere. Pacienţii ajung să uite cuvinte de bază, devenind foarte greu de înţeles.

7.A încurca lucrurile şi a pierde capacitea de reface un drum deja parcurs

8.Dezorientare şi o judecată slabă. Pacienţii pot să se rătăcească în chiar împrejurimile casei unde locuiesc sau au probleme cu îndeplinirea unor sarcini obişnuite, cum ar fi pregătirea unei mese.

9.Renunţarea la locul de muncă şi retragerea din activităţi sociale

10.Schimbarea stării de spirit şi a personalităţii. Persoanele care suferă de boala Alzheimer ajung să nu mai găsească plăcere în lucrurile care înainte le confereau bucurie, îşi pierd încrederea în apropiaţi şi pot să devină furioşi sau supăraţi fără motiv.

Sfaturi utile pentru organizarea vieţii unui pacient cu Alzheimer

Pacienţii care suferă de această boală pot să aibă probleme cu organizarea activităţilor zilnice pe care obişnuiau să le desfăşoare în trecut. Astfel, ajutorul venit din partea ta poate să îi uşureze povara şi să îl facă se se simtă bine. Iată mai jos câteva sfaturi utile venite din partea Asociaţiei Română Alzheimer.

Foarte important în cazul acestor pacienţi este evitarea conversaţiilor despre boala sa şi păstrarea simţului umorului. Încearcă să comunici cât poţi de mult cu pacientul, păstrându-ţi simţul umorului. Pierderile de memorie predispun pacientul la accidente, astfel că asigurarea unei siguranţe optime este esenţială. Aşa cum este de aşteptat, boala va evolua iar lipsa unui rost îşi va face simţită prezenţa. De aceea, activităţi precum grădinăritul îl pot face pe individ să nu se simtă dezorientat.

Aid-memoire-ul este un alt truc prin care confuzia mintală poate să fie prevenită, iar pacientul se va putea orienta şi va putea memora feţe şi locuri. Păstrarea în mână a albumelor de fotografii cu membrii familiei şi cu numele fiecăruia scrise clar sub fiecare figură îl poate ajuta pe pacient să ştie cine este fiecare, este unul dintre trucurile recomandate de Asociaţia Română Alzheimer.

sursa: adevarul.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *