Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dezvăluiri

57 de verificări ce trebuie făcute obligatoriu, când cumperi o mașină second hand, dacă nu vrei să iei ”țeapă”

foto: Adevarul.ro

Iata care sunt lucrurile la care trebuie sa fii atent. Inainte de a merge sa vezi masina

1. Este caroseria aleasa, cea potrivita pentru nevoile tale?

Daca ai familie si doi copii, o masina mica sau ceva cu doua usi nu este tocmai cea mai buna alegere. Un monovolum sau un break te-ar ajuta mai mult, atat ca spatiu, cat si din punct de vedere al sigurantei.

caroserie potrivita

2. Vrei motor diesel sau benzina?

Tipul de combustibil este foarte important in procesul de alegere al masinii dorite. Diferentele date de combustibil se resimt in principal la nivel de costuri si performanta. Este important de mentionat ca, desi probabil are un consum mai redus decat benzina, diesel-ul poate aduce niste cheltuili in plus pe termen lung. Acest lucru se datoreaza faptului ca motoarele diesel sunt de obicei mai mari, fapt ce inseamna un cost mai ridicat al impozitului si RCA-ului.

3. Citeste/vizioneaza cat mai multe review-uri despre masina dorita.

Vezi care sunt elementele pro si contra ale masinii alese si identifica cele mai comune probleme. Uita-te si peste top-urile de fiabilitate si siguranta. Compara mai multe masini inainte de a alege.review vezicatface

4. Cat te costa asigurarea auto si impozitul pe an?

Calculeaza aceste costuri inainte de a cumpara masina. Altfel, te poti trezi ca platesti in 2-3 ani echivalentul pretului masinii. Calculeaza cat costa asigurea RCA pentru masina ta,compara ofertele si alege cel mai bun pret.

5. Ce consum are masina pe care vrei sa o cumperi?

Inmulteste cu numarul de kilometri pe care ii faci tu anual si vezi daca se incadreaza in bugetul tau. Daca ai nevoie de ajutor, poti folosi instrumentul de calcul al costului total oferit de VeziCatFace.ro.

6. Cum isi pastreaza masina valoarea in timp?

Daca ai de gand sa vinzi masina dupa 3-4 ani, deprecierea acesteia ar trebui sa te intereseze. Uita-te inainte la valoarea cu care o vei putea vinde in viitor. Pentru calcul, foloseste vezicatface.ro. Vezi Topul masinilor din Romania care isi pastreaza cel mai bine valoarea in timp.

7. Pretul cerut de vanzator pentru masina second hand este corect?

O masina adusa din Germania cu un pret mult mai mic decat cel al masinilor similare din Romania este dubioasa. Astfel de ocazii ar trebui evitate, iar pretul corect este instrumentul care te ajuta sa faci asta, eliminand din start masinile cu nivel scazut de incredere.

8. Verifica VIN-ul masinii.

O simpla cautare dupa VIN pe google poate fi de folos. Asa poti urmari kilometrajul real al unei masini second hand si istoricul daunelor.

9. Are carte service? (reala!)

Daca da, este completata corespunzator fara goluri mari de timp? Si tot daca da, este reala? Nu de alta, dar baietii falsifica destul de usor cartile.

10. Crezi ca masina are kilometri reali sau nu?

Tine cont de faptul ca in medie, un barbat din Romania conduce 15.000 de km anual, iar o femeie 12.000. Desigur, depinde de tipul masinii conduse, insa daca are peste 10 ani vechime si sub 100.000 de km, recomandat ar fi sa faci niste verificari suplimentare.

11. Cati proprietari a mai avut masina inainte?

Ai datele lor in caz ca vrei sa verifici istoricul masinii?

bunica samsar

12. VIN-ul (seria de sasiu) de pe caroserie este acelasi cu cel din acte?

13. Ai intrebat vanzatorul de certificat fiscal? Asigura-te ca il primesti. Verificarile trebuie facute in concordanta cu varsta si rulajul masinii. Nu compara o masina second hand cu una noua.

Fii atent la exteriorul masinii !

14. Exista diferente de culoare intre elementele de caroserie?

Cauta zone cu bule sau valuri de vopsea. Acestea pot arata faptul ca masina a fost revopsita. Un exemplu este masina din imaginea alaturata. Se poate observa foarte usor cum nuanta de gri de pe usa difera de cea de pe aripa. Imaginea a fost preluata de aici, unde a fost postata chiar de proprietarul masinii.

bmw revopsit

15. Are pete de rugina sau chiar gauri in caroserie? Verifica pragurile, aripile, pe sub masina, sub mocheta etc.

16. Testeaza caroseria cu un magnet.Daca magnetul nu adera la elementele de metal, este probabil ca zona in cauza sa fie chituita.Testul cu magnetul nu este 100% acurat. Acesta da gres daca stratul de chit este subtire, iar magnetul adera la elementele de caroserie cele mai apropiate. Cu toate acestea, reprezinta un indicator la indemana, iar un test de gen va poate ajuta foarte mult.

magnet test vopsea

Imagine preluata de pe wikihow

17. Usile masinii se inchid bine?Exista diferente la imbinari? Verifica si chederele.

18. Linia capotei, farurile, grila etc sunt aliniate coprespunzator? Exista spatii (lufturi) mari sau diferente intre stanga-dreapta?

Capota masinii din imaginea de mai jos nu se inchide cum trebuie. Acest lucru indica faptul ca masina a avut un incident (frontal sau lateral) in urma caruia anumite elemente de caroserie au fost indoite. Probabil ca s-a incercat remedierea problemei, insa s-a reusit doar partial.

capota nu se aliniaza

Foto: forums.clubrsx.com

19. Toate luminile auto functioneaza? (pozitii, faza lunga, semnalizari, becuri numar etc.)

20. Placutele de inmatriculare sunt zgariate, indoite?

21. Scutul de sub masina este in stare buna? Daca nu, elementele de sub masina ar trebui verificate mai bine.

22. Capacele de la roti sunt avariate sau lipsesc? Acestea se lovesc deseori de borduri in timpul parcarilor. Pot indica un comportament mai putin ingrijit de condus.

23. Rotile au toate prezoanele? Verifica neaparat acest aspect. Tine de siguranta ta.

24. Cat de uzate sunt anvelopele? Sub 2 mm. este deja o uzura foarte mare, desi pentru a fi in legalitate ai nevoie de un strat minim de doar 1.6 mm. Cand cumperi o masina second hand, este bine sa verifici cu atentie anvelopele, pentru ca un set nou te poate costa mult peste 1000 lei. Daca iei in calcul acest aspect, vei putea negocia mai bine din pret.

cauciuc uzat

25. Parbrizul si geamurile au ciobituri?

Daca da, va trebui sa le inlocuiesti in viitorul apropiat, iar asta te va costa destul de mult. La anumite masini, daca seriile de parbriz si geamuri se termina cu „2”, inseamna ca anul de fabricatie este 2002. Verifica acest aspect si afla daca vreun geam a fost schimbat.

Inspecteaza interiorul masinii

26. Tapiteria este foarte uzata? (patata, rupta etc)

27. Geamurile electrice functioneaza corespunzator? Se inchid/deschid la fel de repede toate?

28. Masina are roata de rezerva? Este in stare buna?

29. Se simte miros puternic de umezeala sau de noroi? Poate fi un semn ca masina a fost inundata. Din pacate, foarte multe masini second hand care au fost victime ale inundatilor din Europa, au ajuns la vanzare in Romania prin intermediul samsarilor. Acestia le-au cumparat din statele Vest Europene, le-au „uscat”, iar apoi le-au pus in piata ca fiind noi. Mare grija.

30. Probeaza toate optiunile electrice  (oglinzi, radio/CD, incalzire in scaune, stergatoare, trapa etc)

31. Pedala de frana este uzata in concordanta cu kilometrajul masinii?

La 80.000 de km, o pedala nu ar trebui sa fie foarte uzata. In sens invers, daca o masina de 300.000 de km are o pedala aproape noua, ceva nu este in regula.

32. Becurile din bord se aprind atunci cand pui contactul, iar apoi se sting toate cand pornesti?

check engineDaca da, atunci este in regula, cu mentiunea ca atunci cand se sting, ar trebui sa stinga pe rand, nu in acelasi timp. In sens contrar, daca ai pornit motorul si au ramas martori aprinsi in bord, inseamna ca masina are o defectiune.

Martorul din imaginea alaturata se numeste check engine. Spre exemplu, daca testezi un Ford Fiesta din 2001 si ai check engine-ul aprins, asta poate indica printre altele o problema la sonda lambda. Acelasi martor la Fabia din 2002 de exemplu, poate indica o problema la supapa EGR.

33. Textura materialului de pe bordul masinii este uniforma?

Daca difera, inseamna ca a fost schimbata. probabil in urma unei daune. Trebuie sa verifici daca mai exista airbag. Mai multe despre practica vanzarii masinilor fara airbag poti citi in articolul Teapa lunii agust.

34. Aerul conditionat functioneaza corespunzator pe toate treptele de viteza. Pentru a verifica daca masina a fost inundata, te poti uita la boxe sau in torpedo. De obicei acolo raman cele mai vizibile urme.

Restul pasilor ii gasiti aici, pe vezicatface.ro, un site care ar putea sa te ajute sa nu fi inselat, in eventualitatea achizitionarii unui autoturism second-hand.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.