Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

A fost descoperită o planetă ce seamănă cu iadul. Temperaturile ating aici valori record

foto: mesaj.md

Un grup de astronomi de la Universitatea Exeter, din Marea Britanie, a analizat pentru prima data proprietatile stratosferei uneia dintre exoplanetele gigant si au descoperit ca este incinsa pana la temperaturi care pot evapoa fierul si alte metale.

”Cand am indreptat Hubble spre WASP-121b, am vazut stralucirea moleculelor de apa, ceea ce indica existenta unei stratosfere bine conturata pe aceasta planta fierbine”, a relatat Tom Evans, scrie incomemagazine.ro.

„Calculele noastra teoretice sugereaza de ceva timp ca unele planete pot dispune de stratosfere fierbinti, care influenteaza considerabil chimia si ficiza intregii atmosfere”, a continuat omul de stiinta.

In ultimii ani, astronomii au identificat mii de planete in afara Sistemului solar. O parte din ele s-au dovedit asemenatoare Pamantului prin dimensiunile lor, altele sunt mai debraga niste copii, mai mici sau mai mari, ale lui Jupiter. Acum, planetologii analizeaza intens atmosfera acestor astre, cu scopul de a stabili daca exista viata.

Incercand sa inteleaga ce substante intra in compozitia planetei WASP-121b, cercetatorii britanici au creat un model digital. Folosind aceasta planeta virtuala, astronomii au adaugat diferite substante in atmosfera ei, urmarind cum i se modifica spectrul la introducerea noilor componente.

Aceasta metoda le-a permis oamenilor de stiinta sa demonstreze ca stratul superior al atmosferei WASP-121b seamana, intr-adevar, cu o stratosfera, unde rolul ozonului este jucat de doua substante – oxidul de titan si oxidul de vanadiu, ale caror nanoparticule si molecule inghit ultravioletele mai puternic decat ozonul.

Gratie acestor compusi, stratul superior al stratosferei WASP-121b este cu aproximativ 1100-1200 grade Kelvin mai fierbinte decat partea ei inferioara, temperaturile atingand aici valori record de 2700 grade Kelvin. Ceea ce inseamna ca fierul care ajunge in aceasta parte a atmosferei planetei, nu numai ca se topeste, dar „fierbe” si se evapora.

sursa: mesaj.md

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.