O nouă pastilă pentru cei infectați cu HIV va apărea pe piață, ea aducând mai mult lucruri fără precedent pentru țara noastră.
Aproximativ 80% dintre pacienții cu HIV ce se află în tratament au un nivel al virusului nedetectabil, ceea ce înseamnă că nu pot transmite infecția.
Ei bine, din toamna anului 2017, ei vor putea lua o pastilă care va îngloba patru medicamente, potrivit spuselor lui Adrian Streinu Cercel, manager al Institutului “Matei Balș” din Capitală.
“Avem veşti bune, pentru că va fi pusă pe piaţă o pastilă care conţine patru ingrediente medicamentoase, deci patru într-unul, astfel încât confortul terapiei pe termen lung să fie unul cât se poate de important. La noile medicamente au fost luate în calcul şi posibile rezistenţe date de celelalte medicamente, astfel încât această nouă grupă de medicamente va putea să fie utilizate şi la pacienţii care sunt poliexperimentaţi, aşa cum sunt şi pacienţii din ţara noastră, majoritatea lor”, a spus profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, la o dezbatere organizată cu ocazia Zilei Mondiale de Combatere a SIDA.
Adrian Streinu Cercel a mai spus că dintre pacienţii cu HIV/SIDA, 20 la sută sunt cu probleme de terapie, în schimb ceilalţi 80 la sută care urmează tratamentul au un nivel al virusului nedetectabil şi nu transmit infecţia mai departe.
El a precizat că, în prezent, sunt studii avansate pentru o injecţie care s-ar administra o dată pe lună pacienţilor cu HIV.
“În urmă cu doi-trei ani, împreună cu colegii de la UNOPA, ne întrebam ce ne facem cu rezistenţa, pentru că o serie de pacienţi se plângeau de oboseală terapeutică, (…) acum avem posibilitatea să facem şi o revenire asupra acestor pacienţi, în aşa fel încât să devină cât mai operativă terapia. Aderenţa a crescut şi suntem undeva peste 86 la sută nivel de aderenţă, ceea ce înseamnă că şansa de supravieţuire este aproximativ egală cu a unei persoane care nu este infectată cu HIV”, a mai spus profesorul Adrian Streinu Cercel.
De asemenea, el a mai transmis că rata de supraviețuire este una foarte mare pentru cei din prima cohortă, a copiilor infectați după accidentul epidemiologic din anii ’90.
Aceștia sunt în momentul de față, în viață, sub terapie, “au locuri de muncă și sunt arhitecți, ingineri”, a mai spusi Streinu, scrie evz.ro.