Connect with us

Hi, what are you looking for?

Generale

„Aici nu mai e loc pentru noi!” Aproximativ 35.000 de români au părăsit Italia în ultimii ani

români in italia

Vigevano-Italia. Numai ei stiu cum au ajuns in Italia, unii au trecut vamele cu acte false in urma cu mai multi ani, altii au mers kilometri pe jos. Au riscat mult ca sa obtina un trai mai bun, ca sa ofere un viitor frumos copiilor, nepotilor ramasi acasa, au suferit de dor si au indurat sclavie, dar toate aceste sacrificii azi par a fi inutile.

„Italia nu mai este ce era odata”, tot mai des, pe mai multi, ii aud rostind replica aceasta. Ii vad ingrijorati cum isi freaca mainele de neliniste si se plimba pe strazile orasului vigevanez, unii din disperare in cautarea unui post de munca, altii pur si simplu din inertie ca nu sunt obisnuiti sa stea degeaba.

„Mi-a murit batrana la care munceam, de mai bine de patru luni sunt in cautarea unui alt post de „badante” si nu gasesc nimic. Curand imi expira permisul de sedere si daca nu-l reinoiesc va trebui sa plec acasa.” plange Victoria, o moldoveanca ce se afla in Italia de aproximativ sase ani.

Niciodata nu a avut probleme cu gasitul unui post de munca, dar acum totul devine, din ce in ce mai greu: ori gaseste de munca dar nu vor sa-i ofere un contract, in baza caruia ar putea sa-si reinoiasca  permisul de sedere, ori gaseste oferte platite foarte slab cu cerinte peste limita posibilitatilor.

„Am gasit recent o familie, vroiau sa am grija de doi batrani, sot si sotie, batranul, mobilizat la pat, iar femei cu inceput de alzaheimer, imi ofereau 700 de euro, iar din acesti  banii  trebuia sa fac si cumparaturile ca sa am ce manca impreuna cu batranii. Este ceva de neinchipuit pentru Italia.”, imi spune Victoria.

Pentru emigrantii sositi in Italia acum zece ani, Peninsula era un loc al avutiei, in care gaseau usor un loc de munca bine platit si isi puteau permite o viata decenta, incat sa nu duca lipsa de nimic.

Multi intre timp si-au reintregit familiile, si-au adus copii sau parintii si fratii, ba chiar altii au luat bani in rate de la banci si,  si-au cumparat casa, dar cand au crezut ca vor putea trai mai bine, i-a lovit criza din plin cu somajul.

„Aici nu mai e loc pentru noi!” Aproximativ 35.000 de romani s-au intors acasa

Tot mai multi romani care au petrecut multi ani pe teritoriul Italiei decid sa se intoarca acasa. Unii pur si simplu s-au saturat si chiar isi doresc reimpatrierea, iar pentru altii intoarcerea in tara de bastina este o alta dezertare importiva dorintele lor, dupa ce s-au obisnuit cu viata din Italia.

„Imi dau seama ca oricat de mult am vrea, aici, nu mai avem ce face!  Rata la banca este foarte mare, sotul a ramas fara munca, iar eu de una singura nu mai reusesc sa achit toate datoriile lunare si sa intretin familia. De trei luni sunt cu rata de la banca   neplatita… nu au decat sa vina sa ne ia casa…Si atunci ne intoarcem inRomaniaAici nu mai e loc pentru noi!”, povesteste Maria, romanca de 38 de ani, aflata in Italia de aproape 15 ani.

Aici Maria si-a cunoscut marea dragoste, pe sotul Mihai, roman si el, cu care are acum doi copii. Practic, pentru copii, in varsta de 10 si 7 ani, intoarcerea in Romania va fi zguduitoare. Pentru ei Italia este tara lor, iar Romania este doar un loc unde merg in vacanta sa-si viziteze bunicii, sau chiar si acest fapt se intampla o data la doi ani. Obisnuiti si crescuti in Italia, copiii mutati in Romania va trebui sa o ia de la zero: scoala, prieteni si sa invete, ce poate nu cunosc prea bine, limba romana.

Potrivit ultimelor statistici, tot mai multi straini din Italia decid sa se reimpatrieze sau se indreapta  catre alte tari europene, in care piata munci nu sufera asa de mult, sau chiar deloc, cum ar fi: Germania, Londra sau Elvetia.

Potrivit Istat, in ultimii ani, cei mai multi straini care au parasit Italia au fost denationalitate romana. Peste 35.500 de romani au parasit Penisula doar in perioada 2008-2009. Pe locul doi se afla polonezii (6.369), urmati de marocani (6.299).

sursa: blastingnews.com

Articol relatat de portalul cyd.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Actualitate

O tanara doctorita relateaza dramele prin care trec rezidentii din spitale. „Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o...

Generale

Daniela Ciurea este asistentă în Timișoara, la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean. Lucrează cu drag aici, dar a încercat să-și facă un...

Sănătate

Potrivit sanatate.findtalk.biz, Vigantolul, asa-zisa vitamina D nu este o vitamina ci este un hormon care duce la calcifieri necontrolate in organism, la rahitism, la dereglarea...

Dezvăluiri

Fără îndoială că momentul 1968 nu trebuie uitat. A fost un moment de cotitură pentru România socialistă, unul care ne-ar fi putut costa independența...

Copyright © 2020 ZoxPress Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.