rusia-lituania

Guvernul lituanian este atât de alarmat că Rusia ar putea ataca în orice moment țara, încât a tipărit o broșură în tiraj de masă, punând-o în circulație pentru toți cetățenii țării, pe care îi consiliază cu privire la modul cel mai bun în care să lovească forțele de ocupație într-un război de gherilă fulger. Informația a fost publicată într-un articol pe site-ul cotidianului Daily Express.

Ghidul de 75 de pagini, care a fost distribuit la 30.000 de oameni, explică modul în care poți deveni un insurgent dacă forțele lui Putin vor ataca micuța țară din estul Europei. Lituania nu ar putea oferi aproape nici o rezistență pe câmpul de luptă în cazul unei agresiuni armate a lui Putin, singura cale pentru cetățeni de a reacționa fiind o insurgență de lungă durată.

Deoarece nu se cunoaște modul în care NATO ar putea să răspundă în cazul unei agresiuni militare din partea Rusiei, iar experții cred că președintele rus Vladimir Putin este mai mult decât capabil să joace la cacealma în speranța că Occidentul nu va reacționa militar, guvernul lituanian și-a luat măsuri de precauție. Ghidul oferă sfaturi cetățenilor cu privire la modul în care să se apere, dându-le indicații practice despre modul în care să se îmbrace, să își facă rezerve de hrană și să se ascundă.

În manual se spune: „Este important ca civilii să aibă voința de a rezista, acest lucru făcându-l pe agresor să nu se mai simtă confortabil în țară”. În manual li se spune cetățenilor cum să se îmbrace, pentru a face față atât sezonului cald cât și celui rece, precum și minimul necesar de obiecte de strictă necesitate pe care trebuie să-l aibă asupra lor, în cazul în care vor trebui să se ascundă în pădure.

manual-lituania

În carte este explicat și modul în care Rusia ar putea prelua fostul stat sovietic prin infiltrarea agenților acoperiți în mass-media și propaganda prin care să atragă simpatizanți pro-ruși înainte de o invazie la scară largă. Ghidul, distribuit în mii de exemplare celor care trăiesc în statul baltic, explică lituanienilor cum să identifice vehiculele militare rusești, explicându-le care sunt diferențele dintre tancurile T-90 și transportoarele amfibii blindate de infanterie BMD-4, precum și cum arată zeci de arme din dotare, mine și piese de artilerie folosite în prezent de către armata rusă.

În broșură, mai este explicat și modul în care pot fi tratate leziunile grave de război, inclusiv leziunile pelviene, precum și modul de evitare al morții prin deshidratare. Liderii din Lituania sunt într-o alertă crescândă după ce Rusia a invadat Ucraina și a anexat Crimeea în urmă cu doi ani. Manualul este la al treilea tiraj emis de către stat, consiliind cetățenii ce să facă în cazul în care izbucnește războiul cu super-puterea mondială numită Rusia.

Ministrul Lituanian al Apărării, Juozas Olekas, a declarat că ghidul a fost emis „pentru a arăta că orice persoană care decide să treacă granițele noastre va întâmpina rezistență”. Guvernul lituanian descrie ocupare de către Rusia a micului stat după sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial, ca o „anexare ilegală”. Statul a fost eliberat în 1990, fiind prima republică sovietică ce și-a declarat independența. Ghidul vine pe fondul creșterii tensiunilor dintre statele Occidentale și Rusia. Un raport recent al unei fundații de cercetare americană, a declarat că în cazul unui război, Rusiei nu i-ar lua mai mult de 60 de ore pentru a invada cele trei state baltice.

sursa: ro.blastingnews.com